L 55 Forslag til lov om offentlig auktion ved auktionsledere

(auktionslederloven).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 09-10-2024

Skriftlig fremsættelse (9. oktober 2024)

20241_l55_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (9. oktober 2024)

Justitsministeren (Peter Hummelgaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om offentlig auktion ved auktionsledere (Auktionslederloven)

(Lovforslag nr. L 55)

Formålet med lovforslaget er at modernisere den gældende lov om offentlig auktion ved auktionsledere (»auktionslederloven«), der er fra 1935. Moderniseringen skal være med til at sikre, at auktionskøb foregår under betryggende rammer, og til at sikre kontrol med handel med brugte genstande og hindre videresalg af stjålne, forfalskede eller ulovligt udførte genstande.

Auktionsafholdelse kan indebære store økonomiske transaktioner. Det er derfor vigtigt, at reglerne på området følger med den samfundsmæssige og teknologiske udvikling. Dette vil også være med til at understøtte indsatsen mod økonomisk kriminalitet, som f.eks. hæleri.

Den daværende justitsminister nedsatte den 2. maj 2017 et sagkyndigt udvalg, der har haft til opgave at foretage en samlet gennemgang af bl.a. auktionslederloven samt de administrative forskrifter, der er udstedt med hjemmel heri, og i relevant omfang udarbejde forslag til en moderniseret lovgivning på området.

Udvalget afgav den 17. marts 2022 sin betænkning om revision af auktionslederloven og lov om handel med brugte genstande samt pantelånervirksomhed (nr. 1580/2022), der indeholder udvalgets anbefalinger og udkast til bl.a. en ny og moderniseret auktionslederlov.

Lovforslaget svarer med visse tilpasninger til det lovudkast, som indgår i betænkningen, og som har været i offentlig høring fra den 17. marts til den 28. april 2022. Da det fremsatte lovforslag i høj grad svarer til udvalgets lovudkast, har forslaget ikke været i yderligere høring.

Forslaget indebærer først og fremmest en række praktiske og sproglige moderniseringer. Som eksempel på en praktisk modernisering foreslås det, at auktionsbøger og -kataloger kan føres elektronisk.

Derudover indebærer forslaget bl.a., at der indsættes en definition af, hvad der udgør en offentlig auktion i lovens forstand, og at der indføres en pligt for auktionslederen til, ved mistanke om manglende adkomst til at råde over genstande, der indleveres til auktion, at afvise at sælge genstandene. Der vil endvidere kunne fastsættes nærmere regler om auktionslederens undersøgelse af genstande, herunder en pligt til at slå genstande op i et elektronisk søgbart register over stjålne genstande.

Det foreslås endvidere, at det konkrete tilsyn med auktionsledere fortsat skal være lokalt forankret hos fogedretten i den retskreds, hvor auktionslederen er beskikket.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.