L 51 Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine.

(Forlængelse af opholdsgrundlag efter Ukrainesærloven).

Af: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S)
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2024-25
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 03-10-2024

Skriftlig fremsættelse (3. oktober 2024)

20241_l51_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (3. oktober 2024)

Udlændinge- og integrationsministeren (Kaare Dybvad Bek):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine (Forlængelse af opholdsgrundlag efter Ukraine-særloven)

(Lovforslag nr. L 51)

Den 16. marts 2022 vedtog et bredt flertal af Folketinget Ukraine-særloven, der etablerede et særligt og midlertidigt opholdsgrundlag for personer, der er udrejst af Ukraine som følge af de russiske væbnede styrkers invasion. Opholdsgrundlaget svarer i vidt omfang til EU-Rådets beslutning om at indføre en imidlertid beskyttelse for fordrevne personer fra Ukraine. Danmark er som følge af retsforbeholdet ikke bundet af gennemførelsesafgørelsen.

Den 25. juni 2024 besluttede Rådet at forlænge den midlertidige beskyttelse af fordrevne fra Ukraine med ét år, da grundlaget for beskyttelsen fortsat blev vurderet at bestå. Beslutningen indebærer, at beskyttelsen for fordrevne personer fra Ukraine opretholdes i perioden fra den 5. marts 2025 til den 4. marts 2026.

Med lovforslaget lægger regeringen tilsvarende op til, at Danmark forlænger opholdsgrundlaget for fordrevne fra Ukraine med ét år. Det betyder, at der efter forslaget etableres mulighed for at meddele nye opholdstilladelser efter særloven med en gyldighed til den 17. marts 2026, ligesom allerede meddelte opholdstilladelser vil kunne forlænges til den 17. marts 2026.

Det foreslås samtidig, at udlændinge- og integrationsministeren vil kunne forlænge opholdsgrundlaget yderligere, såfremt der afhængigt af beslutningen i EU, skulle vise sig at blive behov herfor.

Derudover indebærer lovforslaget, at der etableres mulighed for at berostille asylsagsbehandlingen for udlændinge, der er berettiget til opholdstilladelse efter særloven, indtil opholdsgrundlaget ophører.

Lovforslaget indeholder desuden forslag om, at en række midlertidige regler for fordrevne fra Ukraine på Børne- og Undervisningsministeriets område forlænges parallelt med reglerne i særloven.

Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft den 1. december 2024.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.