L 48 Forslag til lov om ændring af dagtilbudsloven.

(Regelforenklinger aftalt i samarbejdsprogram).

Af: Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S)
Udvalg: Børne- og Undervisningsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 03-10-2024

Skriftlig fremsættelse (3. oktober 2024)

20241_l48_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (3. oktober 2024)

Børne- og undervisningsministeren (Mattias Tesfaye):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af dagtilbudsloven (Regelforenklinger aftalt i samarbejdsprogram)

(Lovforslag nr. L 48)

Regeringen og KL har med aftalen om kommunernes økonomi for 2024 (ØA24) aftalt at indgå et flerårigt samarbejdsprogram, som skal understøtte kommunernes arbejde med at reducere udgifterne til administration og udvikle den borgernære velfærd.

KL har i regi af samarbejdsprogrammet foreslået en række regelforenklinger på dagtilbudsområdet, heraf flere som kræver lovændring. Lovforslaget udmønter disse regelforenklinger.

Det foreslås på den baggrund at fjerne formkravet om, at den pædagogiske læreplan skal udarbejdes skriftligt samt at fjerne kravet om, at den pædagogiske læreplan skal evalueres som minimum hvert andet år. Endvidere foreslås det at fjerne kravet om 30-timersplads til søskende mod nedsat forældrebetaling under forældres barsel, at fjerne kravet om kommunernes beskrivelse af tilrettelæggelsen af tilsyn med dagtilbud samt at forenkle kravet om inddragelse af data i forbindelse med kommunernes tilsyn.

Det bemærkes, at lovforslaget indeholder erhvervsrettet lovgivning, der i videst muligt omfang ønskes vedtaget senest 4 uger før den 1. januar 2025.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2025.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.