L 4 Forslag til lov om arbejdstid for mobile lønmodtagere på fartøjer på indre vandveje.

Af: Erhvervsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 14-11-2024

Afgivet: 14-11-2024

Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 14. november 2024

20241_l4_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 14. november 2024

1. Ændringsforslag

Erhvervsministeren har stillet 4 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Indstillinger

Er flertal i udvalget (S, V, SF, LA, M, KF, RV og ALT) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (DD og DF) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for de stillede ændringsforslag.

Et andet mindretal i udvalget (EL) vil ved 3. behandling redegøre for sin stilling til lovforslaget. Mindretallet vil ved 2. behandling af lovforslaget redegøre for sin stilling til de stillede ændringsforslag.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Tilkendegivelse fra erhvervsministeren

Berigtigelse af almindelige bemærkninger til lovforslaget:

Det fremgår af de almindelige bemærkninger til 3.1.3:

»Rom-konventionen er primært blevet implementeret gennem Lov om International Privatret (IPR-loven), som regulerer spørgsmål om valg af lov i internationale kontrakter og andre private forhold.«

Rom-konventionen er ikke primært implementeret gennem IPR-loven, men gennem Lov om gennemførelse af konventionen vedrørende anvendelsen af lov på kontraktlige forpligtelser m.v.

Sætningen bør rettelig være:

»Rom-konventionen er primært blevet implementeret gennem Lov om gennemførelse af konventionen vedrørende anvendelsen af lov på kontraktlige forpligtelser m.v.«

Følgelig bør den efterfølgende sætning konsekvensrettes, så der i stedet for »I henhold til IPR-loven« kommer til at stå »I henhold til den nævnte lov«.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til titlen

Af erhvervsministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af EL):

1) I fodnoten til lovforslagets titel udgår », som er optrykt som bilag til loven, samt Rådets direktiv 94/33/EØF af 22. juni 1994 om beskyttelse af unge på arbejdspladsen, EF-Tidende 1994, nr. L 216, side 12, med senere ændringer«.

[Ændring af henvisninger i EU-noten]

Til § 4

2) Overskriften før paragraffen udgår.

[Overskrift udgår]

Til § 11

3) I stk. 3, nr. 5, ændres »Arbejds- eller hviledag.« til: »Hvorvidt det er en arbejdsdag eller en hviledag.«

[Sproglig justering]

Til § 13

4) I stk. 3 ændres »jf. stk. 3« til: »jf. stk. 2«.

[Ændring i henvisning]

Bemærkninger

Til nr. 1

I den foreslåede EU-note i fodnoten til lovforslagets titel er det anført, at direktivet, som lovforslaget gennemfører, er optrykt som bilag til loven, hvilket ikke er tilfældet, og henvisningen hertil foreslås derfor slettet.

Desuden er det i EU-noten anført, at lovforslaget gennemfører bestemmelser i Rådets direktiv 94/33/EØF af 22. juni 1994 om beskyttelse af unge på arbejdspladsen, EF-Tidende 1994, nr. L 216, side 12, med senere ændringer. Dette foreslås slettet, da det ikke længere er relevant i forhold til lovforslagets § 8.

Til nr. 2

Der er tale om en lovteknisk ændring, da overskriften allerede er foreslået inden § 3, som er det rette sted. Med ændringen foreslås det derfor, at overskriften »Daglig og ugentlig arbejdstid« inden § 4 slettes. Der foretages ikke nogen materiel ændring.

Til nr. 3

Med ændringsforslaget foretages en sproglig justering med henblik på at forbedre lovteksten. Ændringen har ingen materielle konsekvenser.

Til nr. 4

Der er i det fremsatte lovforslag en fejl i angivelsen af, hvilket stykke der henvises til under § 13, stk. 3. Der skal i lovteksten henvises til stk. 2, nr. 1, og ikke til stk. 3, nr. 1. Dette foreslås rettet med nærværende ændringsforslag. Der foretages ikke nogen materiel ændring.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 1. oktober 2024 og var til 1. behandling den 8. oktober 2024. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Erhvervsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og erhvervsministeren sendte den 1. juli 2024 dette udkast til udvalget, jf. ERU alm. del - bilag 247, folketingsåret 2023-24. Den 1. oktober 2024 sendte erhvervsministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 6 bilag på lovforslaget.

Anne Paulin (S) Birgitte Vind (S) Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Malte Larsen (S) Mette Reissmann (S) Karin Gaardsted (S) Kim Aas (S) Thomas Skriver Jensen (S) Per Husted (S) Hans Andersen (V) Linea Søgaard-Lidell (V) Louise Elholm (V) fmd. Heidi Bank (V) Mohammad Rona (M) Charlotte Bagge Hansen (M) Betina Kastbjerg (DD) Kim Edberg Andersen (DD) Pernille Vermund (LA) Steffen W. Frølund (LA) nfmd. Lars-Christian Brask (LA) Helle Bonnesen (KF) Dina Raabjerg (KF) Peter Kofod (DF) Lisbeth Bech-Nielsen (SF) Carl Valentin (SF) Mads Olsen (SF) Rosa Lund (EL) Katrine Robsøe (RV) Sascha Faxe (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)13
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Dansk Folkeparti (DF)7
Radikale Venstre (RV)6
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)6