L 38 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse.

(Styrket affaldstilsyn, herunder modtagekontrol og håndhævelse af forbud mod destruktion af usolgte forbrugerprodukter og ophævelse af bestemmelser om genbrugsområder på genbrugspladser).

Af: Miljøminister Magnus Heunicke (S)
Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 03-10-2024

Skriftlig fremsættelse (3. oktober 2024)

20241_l38_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (3. oktober 2024)

Miljøministeren (Magnus Herunicke):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse (Styrket affaldstilsyn, herunder modtagekontrol og håndhævelse af forbud mod destruktion af usolgte forbrugerprodukter og ophævelse af bestemmelser om genbrugsområder på genbrugspladser)

(Lovforslag nr. L 38)

Lovforslaget har til formål at fastsætte rammer for et styrket affaldstilsyn, håndhævelse af forbud mod destruktion af usolgte forbrugerprodukter og ophævelse af regler vedrørende genbrugsområder på kommunale genbrugspladser.

Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi (2020) og den opfølgende aftale (2022) indgik S, V, RV, SF og LA med henblik på at indføre et styrket og risikobaseret affaldstilsyn samt at samle administrations- og tilsynsopgaverne på affaldsområdet. Dette initiativ forventes at fremme lige konkurrencevilkår mellem virksomheder i forskellige kommuner og samtidig øge genanvendelsen i Danmark.

Aftalen inkluderer en styrkelse af modtagekontrollen på forbrændingsanlæg, hvor disse fra 2025 skal afvise affaldslæs med genanvendeligt affald og melde det til affaldstilsynsmyndigheden.

Ecodesignforordningen blev endeligt vedtaget i juni 2024 og stiller krav til produkters miljø- og klimaaftryk samt cirkulær økonomi. Samtidig fastsættes der i medfør af ecodesignforordningen forbud mod destruktion af usolgt beklædning og fodtøj, mens forbud mod destruktion af øvrige forbrugerprodukter vedtages efterfølgende.

Med lovforslaget etableres der hjemmel til at håndhæve ecodesignforordningens forbud mod destruktion af usolgte forbrugerprodukter. Ecodesignforordningen har direkte virkning i dansk lovgivning, og nærværende lovforslag skal indføre supplerende regler om håndhævelse af dele af de regler, der følger af ecodesignforordningen.

Endelig indeholder lovforslaget en bemyndigelse til at ophæve genbrugsområder på kommunale genbrugspladser og den tilhørende gebyrfinansiering, til fordel for frivillige initiativer.