L 175 Forslag til lov om ændring af lov om trossamfund uden for folkekirken.

(Ny anerkendelsesbetingelse om religiøse forkyndere på den nationale sanktionsliste, skærpet oplysningspligt om udenlandsk finansiering af forkyndere, mulighed for pålæg om brug af ekstern revisor, prøve i dansk familieret, frihed og folkestyre for vielsesforrettere og præcisering af krav til anerkendte trossamfund og menigheder m.v.).

Af: Kirkeminister Morten Dahlin (V)
Udvalg: Kirkeudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 26-03-2025

Fremsættelse: 26-03-2025

Skriftlig fremsættelse (26. marts 2025)

20241_l175_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (26. marts 2025)

Kirkeministeren (Morten Dahlin):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om trossamfund uden for folkekirken (Ny anerkendelsesbetingelse om religiøse forkyndere på den nationale sanktionsliste, skærpet oplysningspligt om udenlandsk finansiering af forkyndere, mulighed for pålæg om brug af ekstern revisor, prøve i dansk familieret, frihed og folkestyre for vielsesforrettere og præcisering af krav til anerkendte trossamfund og menigheder m.v.)

(Lovforslag nr. L 175)

Den 1. januar 2018 trådte lov nr. 1533 af 19. december 2017 om trossamfund uden for folkekirken (trossamfundsloven) i kraft. Det følger af trossamfundslovens § 25, at kirkeministeren skal fremsætte forslag om revision af loven, der tager udgangspunkt i erfaringerne med loven.

Lovforslaget indeholder på den baggrund en række forslag til ændringer af administrativ karakter. Det omfatter blandt andet indførelse af mulighed for aflæggelse af prøve i dansk familieret, frihed og folkestyre. Forslaget vil medføre, at religiøse forkyndere i anerkendte trossamfund, der ønsker vielsesbemyndigelse, kan vælge mellem enten at deltage i det eksisterende todages kursus i dansk familieret, frihed og folkestyre eller aflægge en skriftlig prøve i samme indhold. Hensigten med forslaget er at øge valgfriheden for den religiøse forkynder samtidig med, at det sikres, at religiøse forkyndere, der ønsker at foretage vielser med borgerlig gyldighed, har de nødvendige kompetencer til at varetage dette hverv.

Derudover foreslås det, at trossamfundslovens bestemmelser om anerkendelse af en menighed omfattet af et trossamfunds anerkendelse præciseres, så det fremgår af lovteksten, hvilke krav der stilles i forbindelse med en anmodning om anerkendelse af en menighed.

Lovforslaget indeholder endvidere præciseringer og skærpelser af flere af de krav og forpligtelser, som er knyttet til anerkendelse som trossamfund og som menighed omfattet af et trossamfunds anerkendelse.

Det foreslås blandt andet at indføre en ny betingelse for anerkendelse, hvorefter trossamfund og menigheder ikke må facilitere prædikener og taler afholdt af personer på den nationale sanktionsliste over udenlandske religiøse forkyndere. Den foreslåede betingelse vil medføre, at det ikke er muligt at opnå anerkendelse som trossamfund eller menighed, hvis man medvirker til at udbrede budskaber fra personer, der er optaget på den nationale sanktionsliste.

Desuden foreslås det at skærpe de anerkendte trossamfund og menigheders oplysningspligt i forhold til udenlandsk finansiering af religiøse forkyndere. Forslaget er en udvidelse af de eksisterende krav til anerkendte trossamfund og menigheder, som medvirker til at skabe åbenhed og gennemsigtighed om de anerkendte trossamfunds forhold.

Det foreslås endvidere at tydeliggøre de anerkendte trossamfund og menigheders ansvar for indberetning af årsregnskaber og oplysninger om donationer til Trossamfundsregistret ved digital selvbetjening. Det vil endvidere fremgå af lovteksten, at oplysningerne bliver offentligt tilgængelig samtidig med indberetningen.

Endelig foreslås det at indføre mulighed for, at kirkeministeren kan give et anerkendt trossamfund eller menighed, der gentagne gange indberetter årsregnskaber eller oplysninger om donationer med væsentlige mangler, et pålæg om at anvende en ekstern revisor. Forslaget forventes at medvirke til en højere kvalitet i de indberettede årsregnskaber, hvilket vil sikre større åbenhed og gennemsigtighed med de anerkendte trossamfund og menigheders økonomi og organisation.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.