L 172 Forslag til lov om ændring af universitetsloven, lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner og forskellige andre love.

(Kandidatuddannelse på 75 ECTS-point, nye erhvervskandidatuddannelser og andre elementer fra aftale om reform af universitetsuddannelserne i Danmark m.v.).

Af: Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund
Udvalg: Uddannelses- og Forskningsudvalget
Samling: 2024-25
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-03-2025

Fremsættelse: 25-03-2025

Skriftlig fremsættelse (25. marts 2025)

20241_l172_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (25. marts 2025)

Uddannelses- og forskningsministeren (Christina Egelund):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af universitetsloven, lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner og forskellige andre love (Kandidatuddannelse på 75 ECTS-point, nye erhvervskandidatuddannelser og andre elementer fra aftale om reform af universitetsuddannelserne i Danmark m.v.)

(Lovforslag nr. L 172)

Lovforslaget følger op på centrale dele af aftalen af 27. juni 2023 mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Konservativt Folkeparti om rammerne for reform af universitetsuddannelserne i Danmark, 1. forligstillæg af 24. august 2023 om et kandidatudvalg og 3. forligstillæg af 19. december 2024.

Det foreslås, at universiteterne får mulighed for at udbyde kandidatuddannelser med en normering på 75 ECTS-point. Endvidere foreslås det, at universiteterne får mulighed for at udbyde fleksible erhvervskandidatuddannelser med en normering på 75 eller 120 ECTS-point og i særlige tilfælde med en anden normering.

Herudover foreslås det, at universiteterne skal kunne udbyde erhvervskandidatuddannelser, der kombinerer fuldtidsstudier med mulighed for SU med efterfølgende deltidsstudier, hvor den studerende er i sideløbende beskæftigelse uden mulighed for SU.

Det foreslås at foretage en mindre justering af universitetsloven med henblik på bl.a. at understøtte sektordimensionering. Endvidere foreslås det, at uddannelses- og forskningsministeren kan fastlægge en særlig godkendelsesprocedure for de nye universitetsuddannelser.

Som følge af forslaget om, at universiteterne får mulighed for at udbyde kandidatuddannelser og erhvervskandidatuddannelser med en normering på 75 ECTS-point, foreslås det at afvikle den 1-årige akademiske overbygningsuddannelse og den akademiske erhvervsoverbygningsuddannelse.

Det foreslås desuden at ændre lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. med henblik på, at personer, der har gennemført en kandidatuddannelse eller en erhvervskandidatuddannelse på 75 ECTS-point, opnår ret til dagpenge på samme måde som personer, der har gennemført en kandidatuddannelse på 120 ECTS-point.

Endelig foreslås det at ændre udlændingeloven med henblik på, at der efter ansøgning kan meddeles studieopholdstilladelse til en udlænding fra et land uden for EU/EØS (tredjelandsstatsborgere), som er optaget på en fleksibel erhvervskandidatuddannelse, der er tilrettelagt på deltid og har indgået aftale med en offentlig eller privat arbejdsgiver om sideløbende relevant arbejde.

Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. juli 2025.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.