L 150 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og barselsloven.

(Udvidet ret til dagpenge til iværksættere og bagatelgrænse for arbejde i selvstændig virksomhed med fulde barselsdagpenge).

Af: Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2024-25
Status: Betænkning afgivet

Betænkning

Afgivet: 09-04-2025

Afgivet: 09-04-2025

Betænkning afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 9. april 2025

20241_l150_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 9. april 2025

1. Ændringsforslag

Beskæftigelsesministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Indstillinger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.

Borgernes Parti, Naleraq, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Politiske bemærkninger

Enhedslisten

Enhedslistens medlem af udvalget støtter lovforslaget, som Enhedslisten ser som et vigtigt fremskridt for iværksættere og selvstændige. Med lovforslaget styrkes muligheden for at optjene dagpengeret på baggrund af tidligere lønindkomst, og der indføres en rimelig bagatelgrænse for arbejde under barsel. Det er tiltrængte ændringer, som vil give større økonomisk tryghed og gøre det mere realistisk at vælge et liv som selvstændig - også med børn. Enhedslisten har arbejdet for dette i årevis og nu bliver det til konkret politik. Det er både et spørgsmål om ligestilling, fleksibilitet og retten til at kunne skabe sin egen arbejdsplads uden at miste fundamentale rettigheder.

Samtidig deler Enhedslisten den kritik, som Danske A-kasser har rejst. Det fremstår uklart, hvordan systemerne rent administrativt skal kunne håndtere den nye beregningsmetode for en lille gruppe uden at skabe tekniske og retssikkerhedsmæssige udfordringer. Den automatiserede dataudveksling mellem a-kasser, indkomstregisteret og STAR bygger på ensartede regler, som ikke uden videre kan fraviges. Det er nødvendigt, at dette problem bliver håndteret ansvarligt i den videre implementering.

Enhedslisten bemærker endvidere, at der fra flere sider - herunder FH og Danske A-kasser - er fremsat kritik af, at der stadig eksisterer manglende rettigheder for personer med kombineret indkomst som både lønmodtagere og selvstændige. Der peges på, at det ikke giver mening, at disse personer ikke omfattes på lige fod. Dette forhold bør adresseres fremadrettet.

Enhedslisten bakker op om lovforslaget, men understreger, at det kun er første skridt. Vi vil fortsætte arbejdet for at sikre fulde rettigheder og reel tryghed for alle selvstændige - også dem med kombinerede indkomster.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 3

Af beskæftigelsesministeren, tiltrådt af udvalget:

1) I stk. 3 udgår »som ændret ved § 8 i lov nr. 630 af 11. juni 2024 og § 11 i lov nr. 1703 af 30. december 2024,«.

[Lovteknisk ændring]

Bemærkninger

Til nr. 1

Ændringslovene, der henvises til i den foreslåede bestemmelse, berører ikke hjemmelsbestemmelsen i barselslovens § 22, stk. 3, og er derfor misvisende.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 26. februar 2025 og var til 1. behandling den 13. marts 2025. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Beskæftigelsesudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 4 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og beskæftigelsesministeren sendte den 6. december 2024 dette udkast til udvalget, jf. BEU alm. del - bilag 71. Den 26. februar 2025 sendte beskæftigelsesministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 8 bilag på lovforslaget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 2 skriftlige henvendelser om lovforslaget.

Deputationer

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 1 deputation, der mundtligt har redegjort for sin holdning til lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 5 spørgsmål til beskæftigelsesministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Bjarne Laustsen (S) Bjørn Brandenborg (S) Henrik Møller (S) Jens Joel (S) Kasper Roug (S) Thorkild Holmboe-Hay (S) Frederik Vad (S) Thomas Monberg (S) Thomas Skriver Jensen (S) fmd. Christoffer Aagaard Melson (V) Louise Elholm (V) Hans Andersen (V) Kim Valentin (V) nfmd. Karin Liltorp (ALT) Nanna W. Gotfredsen (M) Charlotte Munch (DD) Betina Kastbjerg (DD) Sólbjørg Jakobsen (LA) Steffen Larsen (LA) Dina Raabjerg (KF) Frederik Bloch Münster (KF) Dennis Flydtkjær (DD) Nick Zimmermann (DF) Karsten Hønge (SF) Sigurd Agersnap (SF) Kirsten Normann Andersen (SF) Victoria Velasquez (EL) Samira Nawa (RV) Torsten Gejl (ALT)

Borgernes Parti, Naleraq, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)12
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Dansk Folkeparti (DF)7
Radikale Venstre (RV)6
Alternativet (ALT)6
Borgernes Parti - Lars Boje Mathiesen (BP)1
Naleraq (N)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5