L 141 Forslag til lov om foranstaltninger til sikring af et højt cybersikkerhedsniveau

(NIS 2-loven).

Af: Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen (V)
Udvalg: Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Betænkning afgivet

Betænkning

Afgivet: 10-04-2025

Afgivet: 10-04-2025

Betænkning afgivet af Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalget den 10. april 2025

20241_l141_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalget den 10. april 2025

1. Ændringsforslag

Der er stillet 8 ændringsforslag til lovforslaget. Ministeren for samfundssikkerhed og beredskab har stillet ændringsforslag nr. 1-3 og 5-8, og Liberal Alliances medlem af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 4.

2. Indstilling

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Borgernes Parti, Naleraq, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, tiltrådt af udvalget:

1) I stk. 1 ændres »stk. 2-4 og 6« til: »stk. 2-5 og 7«.

[Korrigering af henvisning]

2) Efter stk 3 indsættes som nyt stykke:

»Stk. 4. Loven finder ikke anvendelse på offentlige forvaltningsenheder, som udfører deres aktiviteter inden for national sikkerhed, offentlig sikkerhed, forsvar eller retshåndhævelse, herunder forebyggelse, efterforskning, afsløring og retsforfølgning af strafbare handlinger.«

Stk. 4-6 bliver herefter stk. 5-7.

[Undtagelse af offentlige forvaltningsenheder, der udfører aktiviteter inden for national sikkerhed, offentlig sikkerhed, forsvar eller retshåndhævelse]

3) I stk. 4, som bliver stk. 5, indsættes i 2. pkt. efter »eller leverer«: »udelukkende«.

[Indsættelse af manglende ord]

Til § 3

Af et mindretal (LA), tiltrådt af et flertal (det øvrige udvalg):

4) Efter nr. 20 indsættes som nyt nummer:

»21) Ledelsesorganet:

a) For virksomheder omfattet af selskabsloven er ledelsesorganet

i) bestyrelsen i selskaber, der har en direktion og en bestyrelse,

ii) direktionen i selskaber, der alene har en direktion, og

iii) direktionen i selskaber, der både har en direktion og et tilsynsråd.

b) For virksomheder omfattet af lov om visse erhvervsdrivende virksomheder er ledelsesorganet

i) bestyrelsen i selskaber, der har en direktion og en bestyrelse,

ii) direktionen i selskaber, der alene har en direktion, og

iii) for de selskaber, der hverken har en bestyrelse eller en direktion, det ledelsesorgan, der har en kompetence, der svarer til den almindelige opfattelse af den kompetence, der tilkommer en bestyrelse eller en direktion.

c) For offentlige myndigheder er ledelsesorganet den øverste administrative ledelse i myndigheden.«

Nr. 21-34 bliver herefter nr. 22-35.

[Definition af ledelsesorgan]

Til § 4

Af ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, tiltrådt af udvalget:

5) I stk. 1, nr. 1, ændres »mere end 250 personer« til: »250 personer eller derover«.

[Sproglig korrigering]

6) I stk. 2, nr. 1, ændres »mere end 50 personer« til: »50 personer eller derover«.

[Sproglig korrigering]

Til § 5

7) I stk. 1, nr. 1, ændres »mere end 50 personer« til: »50 personer eller derover«.

[Sproglig ændring]

8) Som stk. 3 indsættes:

»Stk. 3. Uanset stk. 1, nr. 1 og 2, anses tillidstjenesteudbydere, der ikke opfylder kriterierne for at være væsentlige enheder, for at være vigtige enheder.«

[Præcisering af anvendelsesområdet for tillidstjenesteudbydere]

Bemærkninger

Til nr. 1

Den foreslåede ændring har til formål at konsekvensrette henvisningen i § 1, stk. 1, som følge af ministeren for samfundssikkerhed og beredskabs ændringsforslag nr. 2 til forslag til lov om foranstaltninger til sikring af et højt cybersikkerhedsniveau (NIS 2-loven) (L 141) af 8. april 2025.

Til nr. 2

Den foreslåede ændring har til formål at implementere NIS 2-direktivets artikel 2, stk. 7, hvorefter direktivet ikke finder anvendelse på offentlige forvaltningsenheder, der udfører deres aktiviteter inden for national sikkerhed, offentlig sikkerhed, forsvar eller retshåndhævelse, herunder forebyggelse, efterforskning, afsløring og retsforfølgning af strafbare handlinger.

Til nr. 3

Den foreslåede ændring har til formål at korrigere den foreslåede bestemmelse, hvori ordet udelukkende fejlagtigt ikke fremgik.

Til nr. 4

Det foreslås med ændringsforslaget, at der indsættes en ny definitionsbestemmelse i lovforslagets § 3, der definerer et ledelsesorgan.

Som det fremgår af lovforslagets punkt 3.2.4, skal begrebet ledelsesorgan i lovforslaget forstås i overensstemmelse med definitionerne af henholdsvis det centrale ledelsesorgan i § 5, nr. 4, i lov om aktie- og anpartsselskaber, jf. lovbekendtgørelse nr. 1168 af 1. september 2023 (selskabsloven), og ledelsen i § 4 a, nr. 2, i lov om visse erhvervsdrivende virksomheder, jf. lovbekendtgørelse nr. 249 af 1. februar 2021 (LEV-loven).

Det foreslås i litra a, at for virksomheder omfattet af lov om aktie- og anpartsselskaber er ledelsesorganet bestyrelsen i selskaber, der har en direktion og en bestyrelse, direktionen i selskaber, der alene har en direktion, og direktionen i selskaber, der både har en direktion og et tilsynsråd. Den foreslåede bestemmelse svarer til definitionen af det centrale ledelsesorgan i § 5, nr. 4, i lov om aktie- og anpartsselskaber og skal fortolkes i overensstemmelse hermed.

Det foreslås i litra b, at for virksomheder omfattet af lov om visse erhvervsdrivende virksomheder er ledelsesorganet bestyrelsen i selskaber, der har en direktion og en bestyrelse, direktionen i selskaber, der alene har en direktion, og for de selskaber, der hverken har en bestyrelse eller en direktion, det ledelsesorgan, der har en kompetence, der svarer til den almindelige opfattelse af den kompetence, der tilkommer en bestyrelse eller en direktion. Den foreslåede bestemmelse svarer til definitionen af ledelsesorganer i lov om visse erhvervsdrivende virksomheder og bemærkningerne hertil.

Det foreslås i litra c, at for offentlige myndigheder er ledelsesorganet den øverste administrative ledelse i myndigheden. I offentlige myndigheder vil ledelsesorganet således være direktionen for myndigheden eller et andet ledelsesorgan på tilsvarende niveau. Den foreslåede ændring vil ikke medføre materielle ændringer i lovforslaget.

Til nr. 5-7

De foreslåede ændringer har til formål at præcisere lovforslagets størrelseskrav, således at det klart fremgår, at selve tærskelværdien skal medregnes.

Til nr. 8

Det fremgår af lovforslagets punkt 3.1.3, at visse enheder vil blive omfattet af lovforslagets anvendelsesområde uanset størrelse, herunder bl.a. tillidstjenesteudbydere. Dette betyder, at tillidstjenesteudbydere, der ikke opfylder størrelseskravet for at være væsentlige enheder, anses som vigtige enheder uanset deres størrelse.

Den foreslåede ændring har til formål at præcisere anvendelsesområdet og medfører ikke materielle ændringer i lovforslaget.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 6. februar 2025 og var til 1. behandling den 26. februar 2025. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og forsvarsministeren sendte den 5. juli 2024 dette udkast til udvalget, jf. FOU alm. del - bilag 207, folketingsåret 2023-24. Den 6. februar 2025 sendte ministeren for samfundssikkerhed og beredskab høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Teknisk gennemgang

Ministeren for samfundssikkerhed og beredskab afholdt den 20. februar 2025 en teknisk gennemgang af lovforslaget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 10 bilag på lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 10 spørgsmål til ministeren for samfundssikkerhed og beredskab til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Benny Engelbrecht (S) Bjarne Laustsen (S) Christian Rabjerg Madsen (S) Jesper Petersen (S) Kasper Roug (S) Mogens Jensen (S) Flemming Møller Mortensen (S) Simon Kollerup (S) Christian Friis Bach (V) Hans Andersen (V) Peter Juel-Jensen (V) nfmd. Hans Christian Schmidt (V) Peter Have (M) Charlotte Bagge Hansen (M) Aaja Chemnitz (IA) Lise Bech (DD) Søren Espersen (DD) Carsten Bach (LA) Alexander Ryle (LA) Rasmus Jarlov (KF) fmd. Mai Mercado (KF) Mads Fuglede (DD) Alex Ahrendtsen (DF) Anne Valentina Berthelsen (SF) Karsten Hønge (SF) Trine Pertou Mach (EL) Søren Søndergaard (EL) Stinus Lindgreen (RV) Sascha Faxe (ALT)

Borgernes Parti - Lars Boje Mathiesen, Naleraq, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)12
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Dansk Folkeparti (DF)7
Radikale Venstre (RV)6
Alternativet (ALT)6
Borgernes Parti - Lars Boje Mathiesen (BP)1
Naleraq (N)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5