L 139 Forslag til lov om ændring af barnets lov.

(Oprettelse af en særlig enhed med ekspertise i grønlandske sproglige og kulturelle forhold, der skal anvendes i visse børnesager).

Af: Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen
Udvalg: Grønlandsudvalget
Samling: 2024-25
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 06-02-2025

Fremsættelse: 06-02-2025

Skriftlig fremsættelse (6. februar 2025)

20241_l139_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (6. februar 2025)

Social- og boligministeren (Sophie Hæstorp Andersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af barnets lov (Oprettelse af en særlig enhed med ekspertise i grønlandske sproglige og kulturelle forhold, der skal anvendes i visse børnesager)

(Lovforslag nr. L 139)

Lovforslaget har til formål at styrke retssikkerheden i sager med grønlandske familier i Danmark. Lovforslaget skal således bidrage til at sikre, at der i oplysningsgrundlaget i igangværende anbringelser og i sager, hvor der er overvejelser om anbringelse af et barn eller en ung uden for hjemmet, er taget hensyn til de særlige forhold, der gør sig gældende i forhold til grønlandsk sprog og kultur.

På grund af lovforslagets væsentlige og hastende karakter er den eksterne høringsperiode forkortet, og lovforslaget fremsættes inden høringsperiodens udløb.

Med lovforslaget oprettes en særlig enhed med ekspertise i grønlandske forhold under den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO) i Social- og Boligstyrelsen.

Lovforslaget forpligter kommunerne at anvende enheden i sager, hvor der er overvejelser om anbringelse af et barn eller en ung i en familie, hvor et barn, en ung, en kommende forælder eller en forældremyndighedsindehaver er født eller opvokset i Grønland, når kommunen ellers ville få foretaget standardiserede psykologiske test af forældremyndighedsindehaverne eller en kommende forælder for at vurdere forældrekompetencen eller af barnet eller den unge som en del af sagens oplysning. Enheden skal bistå med at foretage denne vurdering uden brug af standardiserede test som led i kommunens oplysningen af sagen.

Den særlige enhed i VISO vil desuden få til opgave at gennemgå igangværende anbringelser i sådanne grønlandske familier, hvor der er eller må antages at have været anvendt standardiserede psykologiske test, som ikke er tilpasset grønlandsk sprog og kultur. Enheden skal i disse sager udarbejde en sammenfattende vurdering til kommunen til brug for kommunens eller Ungdomskriminalitetsnævnets vurdering af, om sagen skal genoptages.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.