Tak. Vi synes i Enhedslisten generelt, at det skal være nemmere for små selvstændige at starte virksomhed i Danmark, og ud over at det kan være svært, men forhåbentlig lidt nemmer i fremtiden, at få en bankkonto, så er der jo flere udfordringer, og det arbejde kan vi godt gøre lettere.
Jeg sagde til en af mine venner, som arbejder med selskabsret – ja, sådan nogle venner har vi også i Enhedslisten – at man nu vil sænke selskabskapitalen for ApS'er til 20.000 kr. Hans umiddelbare reaktion var, at hvis man ikke kunne skaffe 40.000 kr. fra venner og familie, så skulle man slet ikke drive virksomhed. Det er et udsagn, jeg på ingen måde er enig i, og vi fik faktisk en rigtig god snak om det.
For muligheden for at låne penge er ikke enhver forundt, og mange har ikke et netværk, der gør, at de kan stampe en masse kontanter op af jorden til at starte en virksomhed. Det betyder absolut ikke, at det ikke kan være meget dygtige erhvervsdrivende, altså det, at man ikke lige har nogen, der kan stille den økonomiske garanti. For hvis du åbner en restaurant, hvor du skal købe køkkenmaskiner og indrette den, eller du skal åbne en tøjbutik, hvor du køber et stort lager hjem, så kan det næppe gøres for noget, der minder om 40.000 kr. Der er mange andre typer af virksomheder, hvor startomkostningerne slet ikke behøver at være så høje, og derfor er det også for mange formålsløst at parkere så mange penge på en konto, hvis de ikke skal bruges til noget.
Vi havde tidligere en løsning, som for rigtig mange fungerede godt, nemlig iværksætterselskaberne. Desværre var det dog blevet lige lidt for nemt at oprette utallige selskaber, hvis man havde onde hensigter om at skjule en momskarrusel eller andre lyssky forretninger. Og derfor blev ivs afskaffet med Enhedslistens stemmer. Hr. Pelle Dragsted sagde under førstebehandlingen under afskaffelsen af ivs:
»Så er jeg enig med de andre ordførere, der har sagt, at det her kunne have været grebet an på andre måder end ved at afskaffe ivs'erne. Man kunne f.eks. have hævet kapitalkravet til 10.000 kr. eller 15.000 kr.«
Der må jeg jo næsten konkludere, at erhvervsministeren har lyttet til Enhedslisten og har fundet en mellemvej med de 20.000 kr., som foreslås i lovforslaget her. Så tak for det.
I forhold til den del af lovforslaget, der handler om – jeg ved ikke, om jeg tør tale engelsk – crowdfunding, må jeg indrømme, at man kan frygte, at det bliver en ny form for svindel, som vi kommer til at åbne for her. Det er ikke mere end en uge eller to siden, at vi hørte om selskabet Juicy Fields-sagen, hvor en masse privatpersoner har mistet milliarder på, hvad de troede var investeringer i et rigtigt selskab. Præcis den problemstilling med investeringsbedrageri risikerer vi bliver endnu større, når man tillader crowdfunding til selskabskapitalen, men der er desværre tusind måder at franarre mennesker deres penge på. Og crowdfunding til selskabskapital er en risiko, ligesom crowdfunding til bestemte produkter, der ikke er sat i produktion endnu, også er en risiko – eller ligesom alle mulige andre mekanismer, som er tilladt i vores samfund i dag, også er en risiko. Hvis man vil snyde, er det jo desværre sådan, at så kan man lade være med at følge reglerne.
Derfor skal vi som samfund sikre, at der er et system, der kan opdage, efterforske og stoppe de her svindelnumre, og det savner jeg måske lidt at lovforslaget tager hånd om, for beskyttelsen er ikke god nok, som den er i dag. Det er dog positivt, at ministeren har lyttet til høringssvarene og forbedret investorbeskyttelsen ved at regulere, hvor man kan udbyde anparterne henne. Men vi ser i Enhedslisten ingen grund til, at crowdfunding til selskabskapital bør være forbudt, når al anden crowdfunding er tilladt.
Så derfor kan Enhedslisten støtte det her lovforslag, og vi vil generelt opfordre erhvervsministeren til at lytte til de ting, Enhedslisten siger fra den her talerstol. Tak for ordet.