Tak, formand. Der sker mange ting i Folketinget i dag. Vi har lige præsenteret en ny aftale om forskningsreserven på 5,5 mia. kr., og der var et lille pressemøde deroppe, som jeg løb fra, og derfor skal jeg jo så også hilse fra SF og Alternativet – det er også noget nyt for mig – og sige, at de også bakker op om lovforslaget.
Vi er her i dag i Folketingssalen for at drøfte et emne, som på alle måder er af afgørende betydning for fremtiden, både for vores sundhedsvæsen og for de mange ældre medborgere, der har behov for og fortjener en værdig pleje. Med lovforslaget L 43 fremsætter regeringen en plan for at rekruttere flere hænder til social- og sundhedsområdet, og tak for det. Men lad os se nærmere på, hvad lovforslaget egentlig betyder, og hvorfor vi i Dansk Folkeparti både støtter det og skærper blikket for, hvad det kræver at sikre ældreplejen og vores sundhedsvæsen fremover.
Dansk Folkeparti har længe peget på, at Danmark står over for en udfordring med at skaffe tilstrækkelig arbejdskraft i social- og sundhedssektoren, og prognoserne er klare: Op mod 16.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere kommer vi til at mangle frem mod 2030. Det er et skræmmende tal og et tal, som kalder på handling. Derfor anerkender vi behovet for tiltag som dette, der letter adgangen til uddannelserne og sikrer, at også dem med en videregående uddannelse får de samme muligheder for at træde til.
Regeringens forslag om at fjerne deltagerbetalingen for amu-kurser inden for social- og sundhedsområdet for alle uanset uddannelsesniveau kan ses som et positivt skridt. Det skal sikre, at ingen står tilbage med økonomiske barrierer, når de ønsker at bidrage til at løfte vores velfærd, specielt når det gælder de mest sårbare i vores samfund, og samtidig er der behov for at tilpasse ordningerne, så også personer med videregående uddannelser får adgang til godtgørelse for tabt arbejdsfortjeneste samt tilskud til transport og logi.
Men lad os være ærlige: Vi står over for mere end en akut mangel på hænder; vi står over for et systemisk problem, der kræver dybere løsninger. I Dansk Folkeparti har vi ofte understreget, at man ikke alene kan løse problemet med flere penge og en nemmere adgang til kurser, men at man skal gøre det attraktivt at arbejde i ældreplejen, og det kræver en langsigtet investering i både løn- og arbejdsvilkår og arbejdsmiljø. Det kræver, at vi stopper nedskæringerne og genopretter respekten for de mennesker, der hver dag yder en kæmpe indsats. Selv om vi støtter lovforslaget, skal vi også sikre, at dette ikke blot bliver et nyt plaster på et gammelt sår. Vi vil følge op på, hvordan denne lov ændrer sig i praksis; vi vil have garantier for, at det her rent faktisk gør en forskel. For vi kan ikke nøjes med halve løsninger, når det handler om at sikre et sundhedsvæsen og en ældrepleje, der kan følge med efterspørgslen.
Derfor siger Dansk Folkeparti ja til L 43, men vi siger også ja til en fortsat og kritisk opfølgning, for danskernes velfærd er alt for vigtig til, at vi bare lader stå til. Som sagt skulle jeg også hilse fra SF og fra Alternativet, der også støtter lovforslaget, og jeg ved ikke, om de når at komme herned i salen, inden behandling er overstået. Tak for ordet.