Tak for ordet. Metan er, som vi ved, en af de mest udfordrende drivhusgasser. Selv om metan opholder sig kortere tid i atmosfæren end CO2, har det en opvarmningseffekt, der er 25 gange stærkere. Alene energisektoren i EU er ansvarlig for 20 pct. af de samlede metanudledninger, som det også har været nævnt tidligere i debatten. Det er derfor fuldstændig afgørende at få reduceret de her emissioner markant og at opfordre energisektoren til at gøre det samme. Det handler ikke kun om at leve op til EU's metanforordning, men også om at sikre, at vi fastsætter klare gebyrer og sanktioner, som kan mærkes, for de virksomheder, som udleder for meget metan, ud fra forureneren betaler-princippet.
Lovforslaget, vi behandler i dag, er et supplement til EU's metanforordning, der blev fremlagt som en del af EU's Fit for 55-pakke. Den her pakke er afgørende for at nå vores klimamål om en reduktion på 55 pct. af drivhusgasudledningerne inden 2030 i EU. Lovforslaget sætter rammerne for, hvordan vi i Danmark skal administrere og håndhæve reglerne i metanforordningen, som bl.a. pålægger olie-, gas- og kulsektoren at overvåge og rapportere deres metanemissioner.
Det er vigtigt, at vi etablerer et solidt fundament for håndhævelsen af reglerne gennem effektive kontrolmekanismer og sanktionsmuligheder. Lovforslaget giver klima-, energi- og forsyningsministeren beføjelser til at fastsætte regler for tilsyn, sanktioner og gebyrer for virksomheder, som ikke overholder reglerne. Der vil blive skabt et gennemsigtigt system, hvor myndighederne får direkte adgang til kontrol og inspektion uden retskendelse, hvilket skal sikre en effektiv håndhævelse.
Det er glædeligt at konstatere, at de høringssvar, der er modtaget fra relevante aktører som Evida og Dansk Miljøteknologiteknologi, bakker op om behovet for en stram regulering på området. Måske burde vi i fremtiden overveje at inkludere biogassektoren i den samme stramme regulering, blot så vi undgår metanlækager fra biogasanlæg, der i øvrigt kan være lige så skadelige som olie- og gassektorens. SF bakker op om forslaget uden yderligere bemærkninger. Det er et virkelig nødvendigt ansvar, som vi tager både i Danmark og i EU. Tak for ordet.