Tak for det, formand, og tak for talerne og bemærkningerne til lovforslaget fra ordførerne. Det er ikke, fordi jeg ikke anerkender, at der helt sikkert er nogle, der gerne vil have lov til at gå på weekend, men jeg vil tillade mig at sige et par ord i forhold til lovforslaget her, og i øvrigt er klokken 15.50 alt for tidligt at gå på weekend.
Jeg vil starte med at gå tilbage til 2003, for der indførte vi i Danmark verdens første lov om patientsikkerhed. Loven gjorde det obligatorisk for sundhedspersoner i Danmark at rapportere det, vi kalder for utilsigtede hændelser, som i daglig tale hurtigt kom til at hedde UTH'er. Formålet var at forbedre patientsikkerheden i sundhedsvæsenet ved at etablere et system, som man igennem rapporteringer kunne sikre, at man forebyggede lignende hændelser, og dermed forbedre kvaliteten af behandlingen. Det unikke og nyskabende ved UTH-systemet var og er stadig væk, at en rapporteret hændelse ikke kan føre til nogen former for sanktioner over for den sundhedsperson, der rapporterer hændelsen, eller som er involveret i den.
Man må jo sige, at systemet i den grad har været en succes. Utilsigtet hændelse-systemet er i dag en integreret del af arbejdet med patientsikkerhed i det danske sundhedsvæsen. Det har styrket patientsikkerheden ved at understøtte udviklingen af en kultur, hvor der er fokus på læring, og hvor man også åbent kan og tør tale om fejl. Gennem årene er antallet af rapporterede UTH'er steget støt. I 2023 blev der rapporteret mere end 400.000 utilsigtede hændelser. Og nej, det stigende antal kan ikke tolkes som, at det er, fordi der sker langt flere fejl i vores sundhedsvæsen. Det er rent faktisk udtryk for og skal ses som et tegn på en stærk, men også tillidsbaseret kultur i vores sundhedsvæsen, hvor man tør rapportere det, der går galt, og uddrage læring af det.
I over 20 år har staten været ansvarlig for UTH-systemet, og nu er det så, vi foreslår, at det er på tide, at vi får overdraget stafetten til regionerne, til sundhedsvæsenet. Jeg er glad for, at regionerne vil overtage opgaven. Det er for mig også helt naturligt, at opgaven overdrages til regionerne. Det giver mulighed for, at UTH-systemet og læringsopgaven kan samtænkes med andre vigtige regionale læringsindsatser og kvalitetsudviklingsinitiativer i vores sundhedsvæsen i øvrigt, og det er jo også en af begrundelserne for, at regionerne har valgt at placere opgaven i Region Midtjylland og Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut. Det er en opgave, der på den ene side består i at drive og udvikle Dansk Patientsikkerhedsdatabase – det er den database, hvor man rapporterer utilsigtede hændelser i – men også på den anden side at påtage sig rollen som den nationale koordinator og videnformidler af patientsikkerheds- og kvalitetsarbejde.
Det er helt afgørende, at UTH-systemet fortsat vil være et system for hele sundhedsvæsenet og alle dets interessenter og ikke kun regionerne, når det er, at det overdrages. Det er også en helt klar forudsætning i lovforslaget, og det er også mit klare indtryk, at regionerne har i sinde at løfte den opgave. Det vil derfor også fortsat være et system, der skal stilles vederlagsfrit til rådighed for alle interessenter på sundhedsområdet. Det gælder både driften af systemet og den læring, som kan udledes på baggrund heraf. Regionerne kommer til nu her at overtage ansvaret for driften den 1. maj, og for at sikre en smidig, men også uproblematisk overdragelse, lægger vi op til, at overdragelsen sker en til en. Det vil sige, at vi overfører systemet, som det er, og med den rapporteringspligt, der er i dag. Jeg er fuldstændig opmærksom på, som også flere høringsparter påpeger, at der er forskellige forslag og ønsker til effektivisering og ændringer af systemet. Det gælder både i forhold til den tekniske løsning, men også selve rapporteringsreglerne. Mange af forslagene giver formentlig rigtig god mening, men vil jo også skulle udbores i forhold til behov for ændring af arbejdsgange, tilpasning af it-systemer m.v.
Så det er et forslag, som regionerne vil kunne tage med i den videre udvikling og drift af området, og her er mit ministerium selvfølgelig også klar til at hjælpe, hvis effektiviseringen forudsætter ændringer af regler, som vi er ansvarlige for i regi af ministeriet og dermed også i sidste ende ultimativt Folketinget.
Med de ord siger jeg tak for Folketingets opmærksomhed. Jeg beklager, jeg sagde lidt flere ord i min tale her i dag. Med det vil jeg blot tilkendegive også her, at jeg ser frem til den videre udvalgsbehandling. Jeg synes, at hvis ordføreren fra Danmarksdemokraterne synes, det var helt sjældent, at man kunne få to gode lovforslag i træk fra regeringen, så er det, fordi han kommer for lidt i Folketinget og følger alle de fremragende forslag, vi fremsætter. Tak for jeres opmærksomhed, og god weekend, når man kommer dertil.