B 94 Forslag til folketingsbeslutning om at indføre krav om registrering og verificering af personlige oplysninger ved køb af taletidskort.

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 26-11-2024

Fremsat: 26-11-2024

Fremsat den 26. november 2024 af Betina Kastbjerg (DD), Jens Henrik Thulesen Dahl, Dennis Flydtkjær (DD), Susie Jessen (DD), Peter Skaarup (DD) og Inger Støjberg (DD)

20241_b94_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 26. november 2024 af Betina Kastbjerg (DD), Jens Henrik Thulesen Dahl, Dennis Flydtkjær (DD), Susie Jessen (DD), Peter Skaarup (DD) og Inger Støjberg (DD)

Forslag til folketingsbeslutning

om at indføre krav om registrering og verificering af personlige oplysninger ved køb af taletidskort

Folketinget pålægger regeringen at sikre det nødvendige lovgrundlag inden udgangen af folketingsåret 2024-25, der indfører krav om registrering og verificering af ejere af taletidskorts personlige oplysninger.

Bemærkninger til forslaget

Det er i Danmark muligt at købe taletidskort uden at skulle registrere og verificere sine personlige oplysninger. Dette gør det svært at spore personer, der bruger taletidskort, fordi man ikke med sikkerhed ved, hvem der ejer de pågældende taletidskort.

Ved at påbyde, at alle ejere af taletidskort købt i Danmark skal registrere og verificere deres personlige oplysninger (eksempelvis med MitID, pasoplysninger el.lign.), vil det blive nemmere at knytte et taletidskort til en specifik person. Dette vil kunne hjælpe politiet i deres efterforskning af kriminalitet, hvor kriminelle bruger taletidskort som redskab i forbindelse med deres kriminelle formål.

Forslagsstillerne mener, det er rimeligt, at alle, der køber et taletidskort, skal registreres med deres personoplysninger, ligesom når man køber et almindeligt mobilabonnement hos en teleudbyder i Danmark.

Styrkelse af politiets efterforskning af organiseret kriminalitet

Anonyme taletidskort bruges ofte af kriminelle grupper til at organisere deres aktiviteter uden at blive sporet. Ved at kræve, at ejere af taletidskort registreres, vil det blive nemmere at få adgang til oplysninger om, hvem der ejer hvilke telefonnumre, og politiet vil potentielt kunne bruge dette som led i deres efterforskninger.

Et eksempel kunne være en politiaktion, hvor en kriminel gruppe har brugt taletidskort til at planlægge en narkohandel. Med registrering af brugere af taletidskort kan politiet - ved hjælp af nummeroplysningerne - nemmere identificere de involverede personer og derved spore deres samtaler og kriminelle planer. Det øger sandsynligheden for hurtigere anholdelser og afsløring af større kriminelle netværk, hvor de manglende oplysninger om ejeren af telefonnummeret tidligere kunne have været en blindgyde.

Forbedret overvågning af terroraktiviteter ved at besværliggøre anonym kommunikation

Terrororganisationer og enkeltpersoner bruger ofte anonyme kommunikationsmidler til at planlægge angreb eller dele information. Anonyme taletidskort gør det svært for efterretningstjenesterne at holde øje med mistænkelige aktiviteter, da kommunikationen ikke kan spores tilbage til specifikke personer.

Et konkret eksempel kunne være en efterforskning af en mistænkt terrorcelle, hvor efterretningstjenester opdager, at cellen har anvendt taletidskort til at koordinere aktiviteter. Med krav om registrering vil myndighederne kunne identificere og overvåge de involverede personer mere effektivt, hvilket potentielt kan forhindre planlagte angreb og styrke den nationale sikkerhed.

Ved at indføre registrering og verificering af ejere af taletidskorts personlige oplysninger vil kriminelle personer skulle afgive deres oplysninger, hvilket kan afskrække dem fra at bruge taletidskort som redskab i forbindelse med kriminelle formål. For den almindelige borger vil en indførelse af registreringspligt medføre, at man skal afgive samme personlige oplysninger, som man vil gøre ved oprettelse af et normalt telefonabonnement hos en dansk teleudbyder. Dermed vil forslaget ikke have nogen indvirkning på dagligdagsbrug af telefoni for den almindelige dansker.

Forslaget

Forslagsstillerne ønsker, at det nødvendige lovgrundlag tilvejebringes inden udgangen af folketingsåret 2024-25, så der indføres krav om registrering og verificering af ejere af taletidskorts personlige oplysninger - eksempelvis ved at fysiske sælgere skal uploade de personlige oplysninger eller, hvor det er muligt, at køberen via selvbetjeningssystemer uploader den nødvendige dokumentation.

Tiltaget kan f.eks. gennemføres ved en lovændring eller ved at benytte retsplejelovens § 786 h, der bemyndiger justitsministeren til efter forhandling med klima-, energi- og forsyningsministeren at fastsætte regler om udbyderes registrering, indberetning, verificering og opbevaring af nummeroplysningsdata og andre identifikationsoplysninger samt tilsyn hermed og oplysningspligt.

Denne bestemmelse giver mulighed for at afskaffe anonyme taletidskort ved at pålægge teleudbyderne at registrere og indberette de kunder, der køber anonyme taletidskort, hvilket forslagsstillerne ønsker, jf. svar på spørgsmål nr. S 145, folketingsåret 2024-25.

Skriftlig fremsættelse

Betina Kastbjerg (DD):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at indføre krav om registrering og verificering af personlige oplysninger ved køb af taletidskort.

(Beslutningsforslag nr. B 94)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.