B 87 Forslag til folketingsbeslutning om at anerkendte trossamfund skal anerkende danske myndigheders afgørelser om skilsmisser.

Udvalg: Kirkeudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 15-11-2024

Fremsat: 15-11-2024

Fremsat den 15. november 2024 af Carl Andersen (LA), Steffen Larsen (LA), Susie Jessen (DD), Birgitte Bergman (KF), Brigitte Klintskov Jerkel (KF), Mai Mercado (KF) og Mikkel Bjørn (DF)

20241_b87_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 15. november 2024 af Carl Andersen (LA), Steffen Larsen (LA), Susie Jessen (DD), Birgitte Bergman (KF), Brigitte Klintskov Jerkel (KF), Mai Mercado (KF) og Mikkel Bjørn (DF)

Forslag til folketingsbeslutning

om, at anerkendte trossamfund skal anerkende danske myndigheders afgørelser om skilsmisser

Folketinget pålægger regeringen i indeværende folketingssamling at fremsætte et lovforslag, der sanktionerer anerkendte trossamfund og dets forkyndere, der ikke anerkender eller direkte modarbejder danske myndigheders afgørelser om skilsmisser. I førstegangstilfælde skal der straffes med bøde, ved gentagelsestilfælde kan bemyndigelsen til at foretage vielser fratages, og i tilfælde af at det er en udbredt praksis i et bestemt trossamfund, at dets religiøse forkyndere ikke anerkender eller direkte modarbejder danske myndigheders afgørelser om skilsmisser, skal det pågældende trossamfund kunne miste dets status som anerkendt efter trossamfundsloven.

Bemærkninger til forslaget

Formålet med dette beslutningsforslag er at sikre, at anerkendte trossamfund i Danmark respekterer og følger danske myndigheders afgørelser om skilsmisse, og at religiøse normer eller praksisser ikke står i vejen for individers ret til at blive skilt efter dansk lovgivning. Det er vigtigt for forslagsstillerne at beskytte særlig kvinder i muslimske miljøer, hvor shariaråd og imamer har modarbejdet ophævelse af religiøse skilsmisser, selv om en borgerlig skilsmisse ellers er blevet stadfæstet af de danske myndigheder.

I Danmark eksisterer der en række trossamfund, som nyder godt af en særlig anerkendelse fra staten, der bl.a. giver dem mulighed for at foretage juridisk gyldige vielser. For at sikre, at disse trossamfund fungerer i overensstemmelse med dansk lov og retssikkerhed, er det nødvendigt, at der stilles klare krav til, at de anerkender og respekterer danske myndigheders afgørelser om skilsmisser.

Det er særlig relevant i forbindelse med visse muslimske, men også andre religiøse miljøer, hvor der er rapporteret om, at imamer og religiøse råd modarbejder kvinders ret til skilsmisse (» Religiøs skilsmisse - Når en borgerlig skilsmisse ikke afslutter et ægteskab«, menneskeret.dk, den 27. maj 2020). Dette sker, på trods af at danske domstole allerede har opløst ægteskabet, hvilket sætter kvinderne i en uholdbar situation, hvor de i praksis bliver nægtet retten til at leve som frie og selvstændige individer.

Forslaget har derfor til hensigt at sikre, at den danske stat kan stille krav til trossamfund om, at de skal anerkende og respektere danske skilsmisseafgørelser som en forudsætning for anerkendelse som trossamfund. Bryder flere religiøse forkyndere adskillige gange disse krav, kan et trossamfund i sidste ende miste sin status som et anerkendt trossamfund. På denne måde kan vi stoppe praksisser, der fastholder kvinder i ægteskaber mod deres vilje.

Retten til skilsmisse

Det er en grundlæggende præmis i et retssamfund, at statens love og afgørelser gælder for alle borgere uanset deres religiøse overbevisning. Ingen person i Danmark bør være bundet til religiøse ægteskabelige forhold på grund af religiøse traditioner eller normer i trossamfund, når de danske myndigheder har erklæret et ægteskab for ophævet.

En artikelserie fra Zetland dokumenterer, hvordan myndighederne i hemmelighed har hjulpet kvinder fra især muslimske miljøer ud af religiøse ægteskaber, hvor der er indgået en religiøs kontrakt ved vielsen (»Afsnit 3: »Jeg ville gøre det igen.« Politi og sagsbehandlere hjælper i stilhed kvinder med at få islamisk skilsmisse«, zetland.dk, den 5. september 2024). Denne praksis er dog afsluttet ved Familieretshuset.

Dette beslutningsforslag har til formål at sikre, at alle trossamfund, der har og søger anerkendelse i Danmark, accepterer skilsmisser besluttet af danske domstole og myndigheder. Det vil med forslaget blive tydeliggjort over for trossamfundet, at man i Danmark har ret til at blive skilt, herunder på baggrund af at blot en af parterne ønsker det, også selv om skilsmisse måtte være i strid med trossamfundets religiøse normer.

Behov for revision af trossamfundsloven

Forslaget opfordrer derfor regeringen til at foretage en grundig gennemgang af trossamfundsloven og foreslå nødvendige ændringer for at sikre, at alle trossamfund, der har opnået eller søger om anerkendelse i Danmark, respekterer landets skilsmisseregler, og herudover sikre, at forkyndere med vielsesbemyndigelse følger dansk skilsmisselovgivning, hvilket bl.a. indebærer, at de ikke må medvirke til udarbejdelse af religiøse ægteskabskontrakter, som ikke kan opløses, hvis én part ønsker dette, jf. § 30 i lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (lovbekendtgørelse nr. 771 af 07/08 2019). På denne måde kan vi stoppe uacceptable praksisser, som er i strid med danske værdier og undergraver individets ret til at afbryde et ægteskab.

Forslagsstillerne forestiller sig en procedure, hvor en religiøs forkynder i førstegangstilfælde vil modtage en bødestraf, hvis ikke forkynderen accepterer en borgerlig skilsmisse. Ved gentagne tilfælde kan en forkynder miste sin bemyndigelse til at forestå vielser, og hvis det er en udbredt praksis i det samme trossamfund, at forkyndere ikke accepterer danske myndigheders afgørelser, bør hele trossamfund kunne miste sin status som værende anerkendt efter trosamfundsloven.

Skriftlig fremsættelse

Carl Andersen (LA):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om, at anerkendte trossamfund skal anerkende danske myndigheders afgørelser om skilsmisser.

(Beslutningsforslag nr. B 87)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.