B 8 Forslag til folketingsbeslutning om at sikre de mest udsatte borgere hjælp ved problemer med login på digitale systemer.

Udvalg: Udvalget for Digitalisering og It
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 02-10-2024

Fremsat den 2. oktober 2024 af Kim Edberg Andersen (DD), Jens Henrik Thulesen Dahl (DD), Dennis Flydtkjær (DD),  Marlene Harpsøe (DD), Susie Jessen (DD), Peter Skaarup (DD) og Inger Støjberg (DD)

20241_b8_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 2. oktober 2024 af Kim Edberg Andersen (DD), Jens Henrik Thulesen Dahl (DD), Dennis Flydtkjær (DD),  Marlene Harpsøe (DD), Susie Jessen (DD), Peter Skaarup (DD) og Inger Støjberg (DD)

Forslag til folketingsbeslutning

om at sikre de mest udsatte borgere hjælp ved problemer med login på digitale systemer

Folketinget pålægger regeringen straks at ændre bekendtgørelse nr. 1778 af 1. september 2021 om MitID til privatpersoner, så de mest udsatte borgere reelt kan få den hjælp, de har brug for ved problemer med at logge på digitale systemer.

Bemærkninger til forslaget

Digitale systemer er gode, og for mange borgere fungerer systemerne og bidrager til, at man kan leve et nemt og effektivt liv, når det kommer til at administrere rammerne for det. Men et meget digitaliseret samfund giver også problemer for nogle af de mest udsatte borgere i Danmark, der kan have problemer, hvor de enten ikke fysisk kan logge på digitale systemer eller ikke besidder de tekniske færdigheder til det.

Nordjyske kunne f.eks. i juli 2024 berette om en mand, der lider af lammelse, som myndighederne havde udleveret en kuglepen til, så han med brug af nakke og mund kunne forsøge at indtaste en ny kode, »Lam mand kørt ud på et sidespor: Mikkel får en pen til munden«, Nordjyske, den 27. juli 2024.

Forslagsstillerne mener ikke, at det er rimeligt at forlange, at samfundets mest udsatte borgere skal indordne sig efter de eksisterende regler, der er meget rigide, og hvor den sunde fornuft mangler. Det bør være muligt, at et nært familiemedlem eller, hvis dette ikke er muligt, en offentlig instans, kan hjælpe den nødstedte borger.

Bekendtgørelsen om MitID til privatpersoner er i dag formuleret, så det kun er den fysiske person tilknyttet det enkelte MitID, der må kende bruger-id'et og adgangskoden samt anvende dem. Det betyder, at andre ikke kan hjælpe den pågældende person med at oprette nye adgangskoder i situationer, hvor denne ikke selvstændigt kan sørge for det.

Forslagsstillerne mener, at det er nødvendigt med hurtig handling. Når det danske samfund i den grad er digitaliseret, er det fundamentalt, at de mest udsatte borgere stadig kan få adgang til at administrere rammerne for deres eget liv.

Med beslutningsforslaget pålægges digitaliseringsministeren derfor at ændre bekendtgørelsen og formulere nye retningslinjer til de forskellige aktører i samfundet, så de mest udsatte borgere kan få hjælp ved problemer med at logge på digitale systemer.

Skriftlig fremsættelse

Kim Edberg Andersen (DD):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at sikre de mest udsatte borgere hjælp ved problemer med login på digitale systemer.

(Beslutningsforslag nr. B 8)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.