B 79 Forslag til folketingsbeslutning om at indføre nationale bindende retningslinjer for alkoholbehandlingstilbud og godkendelsen af disse.

Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 15-11-2024

Fremsat den 15. november 2024 af Katrine Daugaard (LA), Ole Birk Olesen (LA) og Alex Vanopslagh (LA)

20241_b79_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 15. november 2024 af Katrine Daugaard (LA), Ole Birk Olesen (LA) og Alex Vanopslagh (LA)

Forslag til folketingsbeslutning

om at indføre nationale bindende retningslinjer for alkoholbehandlingstilbud og godkendelsen af disse

Folketinget pålægger regeringen inden den 1. april 2025 at fremsætte de nødvendige lovforslag og foretage de fornødne administrative ændringer, der kan sikre, at vi indfører nationale bindende retningslinjer for alkoholbehandlingstilbud og godkendelsen af disse.

Bemærkninger til forslaget

Alkoholmisbrug er et massivt problem i Danmark. Det estimeres, at omkring 800.000 danskere drikker for meget, og at andelen af mennesker, som modtager behandling for deres misbrug, er stigende. I 2022 var 24.800 personer i behandling for et alkoholmisbrug, hvilket er 23 pct. højere end i 2017 (»Stadig flere i behandling for alkoholmisbrug«, www.Sundhedsdatastyrelsen.dk, den 15. september 2023). Alene antallet af mennesker, der modtager behandling for deres misbrug, er et vidnesbyrd om vigtigheden af, at den behandling, de tilbydes, er af høj kvalitet.

Alligevel er der store udfordringer med stigende udgifter og manglende gennemsigtighed på området. Kommuner beretter om, at regningerne for alkoholbehandling er stigende, og de mangler vished om, hvad pengene bruges på, og om de behandlinger, de betaler for, har den fornødne effekt (»Sidste år brugte København igen flere millioner på alkoholbehandling. Men socialborgmester ved ikke, hvad hun får for størstedelen af pengene«, www.Altinget.dk, den 24. april 2024).

Derfor ønsker forslagsstillerne, at vi sikrer mere gennemsigtighed, ensartethed og højere kvalitet i behandlingen på alkoholområdet. Det skal dels sikres, ved at vi ændrer kravene til godkendelsen af alkoholbehandlingstilbud, så de udelukkende baserer sig på faglige kriterier, dels ved at vi indfører forpligtende nationale retningslinjer for alle alkoholbehandlingstilbud efter sundhedslovens § 141.

Konkret ønsker forslagsstillerne for det første, at alle alkoholbehandlingstilbud skal godkendes og håndteres i Socialtilsynet, og at vi afskaffer kravet om samarbejdsaftaler for ikkeoffentlige tilbud. I dag har Socialtilsynet allerede opgaven med at godkende og føre tilsyn med alkoholbehandlingstilbud, men det gælder samtidig, at ikkeoffentlige tilbud skal have indgået en kontrakt med en samarbejdskommune for at blive godkendt i tilsynet (»Selveje Danmark og Dansk Erhverv: Der skal være større gennemsigtighed i alkoholbehandling«, www.Altinget.dk, den 5. juni 2024). Det er forslagsstillernes holdning, at godkendelsen af alkoholbehandlingstilbud udelukkende skal baseres på saglige, gennemsigtige og ensartede principper, og forslagsstillerne opfordrer til, at vi afskaffer samarbejdsaftalerne.

For det andet opfordrer forslagsstillerne til, at der indføres nationale bindende retningslinjer for alle alkoholbehandlingstilbud omfattet af sundhedslovens § 141. Formålet er at definere, hvad offentlige såvel som private alkoholbehandlingstilbud som et minimum skal levere. Det vil skabe mere gennemsigtighed i kvaliteten og tillid til, at kommunernes udgifter går til en indsats, som lever op til retningslinjer, der gælder for alkoholbehandling fra ethvert tilbud.

Økonomi

Det forventes, at forslaget vil medføre ganske begrænsede merudgifter forbundet med udformningen af de nationale bindende retningslinjer og med implementeringen af beslutningsforslagets tiltag. Forslagsstillerne foreslår i den forbindelse at undersøge en eventuel begrænsning af selvmøderprincippet som kilde til finansiering af forslaget.

Med selvmøderprincippet kan udsatte borgere med akut behov for støtte få ophold på f.eks. krisecentre og herberger, uden at kommunerne behandler deres sag først. Det er en god og vigtig regel, men den er udfordrende for kommunernes økonomistyring, hvorfor forslagsstillerne lægger op til en afklaring af, hvordan vi på hensigtsmæssig vis kan begrænse opholdenes varighed.

Derudover er det forslagsstillernes opfattelse, at de præsenterede forslag vil give bedre økonomistyring på alkoholområdet, hvor det kan betale sig at investere i gennemsigtighed og høj, ensartet kvalitet - både for den enkelte berørte borger og for samfundsøkonomien.

Bureaukrati

Forslagsstillerne er bekymrede for den voksende mængde unødvendigt bureaukrati, som er en markant byrde for vores samfund. Forslagsstillerne ønsker et opgør med statsligt bureaukrati og lægger derfor op til, at de ovenfor præsenterede tiltag indebærer en regelforenkling på andre områder, hvor man med fordel kan fjerne unødig administration. Konkret foreslår forslagsstillerne en forenkling af beregningen af tabt arbejdsfortjeneste, at afskaffe Den Permanente Task Force og at sænke tilsynstrykket for Socialtilsynet fra hvert år til hvert andet år.

Skriftlig fremsættelse

Katrine Daugaard (LA):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at indføre nationale bindende retningslinjer for alkoholbehandlingstilbud og godkendelsen af disse.

(Beslutningsforslag nr. B 79)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.