B 51 Forslag til folketingsbeslutning om at hæve tærskelværdien for EU-udbud.

Udvalg: Europaudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 14-11-2024

Fremsat: 14-11-2024

Fremsat den 14. november 2024 af Søren Søndergaard (EL), Pelle Dragsted (EL), Peder Hvelplund (EL), Rosa Lund (EL), Trine Pertou Mach (EL), Søren Egge Rasmussen (EL), Leila Stockmarr (EL), Victoria Velasquez (EL) og Mai Villadsen (EL)

20241_b51_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 14. november 2024 af Søren Søndergaard (EL), Pelle Dragsted (EL), Peder Hvelplund (EL), Rosa Lund (EL), Trine Pertou Mach (EL), Søren Egge Rasmussen (EL), Leila Stockmarr (EL), Victoria Velasquez (EL) og Mai Villadsen (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om at hæve tærskelværdien for EU-udbud

Folketinget pålægger regeringen at arbejde for, at EU's udbudsdirektiv ændres, således at tærskelværdien for, hvornår et offentligt indkøb skal sendes i EU-udbud, hæves. Indtil sådanne regler indføres i EU, hæves tærskelværdierne nationalt til minimum 7,5 mio. kr., i forhold til hvornår danske kommuner og regioner skal sende offentlige indkøb af varer og tjenesteydelser i EU-udbud.

Bemærkninger til forslaget

Formålet med forslaget er at mindske mængden af bureaukrati i danske kommuner og regioner ved at sikre, at disse ikke tvinges ud i lange, unødvendige og dyre EU-udbudsprocesser.

EU's udbudsdirektiv, som i Danmark er implementeret ved udbudsloven, fastlægger, at offentlige indkøb af varer og tjenesteydelser, som overstiger den gældende tærskelværdi på 1.644.638 kr., skal sendes i EU-udbud (»Gældende udbudsregler: Tærskelværdier 2024 og 2025«, kfst.dk).

Niveauet for de nuværende tærskelværdier for, hvornår offentlige indkøb skal sendes i EU-udbud, betyder, at danske kommuner og regioner pålægges betydelige administrative omkostninger, når de tvinges til at anvende de langt mere omfattende procedurer, der er knyttet til EU-udbud, frem for andre typer af udbud.

Erhvervsministeriet har tidligere oplyst til Folketinget, at kun 0,1 pct. af alle danske kommunale EU-udbud bliver vundet af virksomheder fra et andet land end Danmark. Tallet for danske regioner er 6,2 pct., jf. Europaudvalget, alm. del - svar på spørgsmål 66, folketingsåret 2018-19, 1. samling. Det er derfor kun en meget lille del af disse administrativt tunge processer, som reelt ender med vindende tilbudsgivere med hjemsted uden for Danmark.

Processerne omkring EU-udbud er markant mere ressourcekrævende end andre typer af udbud. Dette skyldes bl.a. en øget mængde regulering og krav, da EU's direktiver stiller specifikke krav til procedurer, gennemsigtighed og ligebehandling, hvilket indebærer, at der skal følges mere omfattende regler. De udbudsprocedurer, som følger af udbudsloven, er obligatoriske for danske ordregivere at følge. Samtidig pålægges de også at udarbejde store mængder af bekendtgørelsesmateriale til EU's udbudsportal flere gange i udbudsprocessen, hvilket kan gøre processen mere tidskrævende og kompleks.

I 2021 blev der offentliggjort 2.200 danske EU-udbud. Af omkostningerne til disse EU-udbud udgjorde udarbejdelse af udbudsmaterialerne 48,7 pct. af det samlede ressourceforbrug for ordregiver (»Transaktionsomkostninger ved EU-udbud«, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, 2019). Der er således tale om, at en større mængde af omkostningerne ved et EU-udbud går til udarbejdelse af udbudsmateriale. En opgørelse har vist, at danske regioner og kommuner i perioden januar 2018 til maj 2018 til sammen brugte i gennemsnit 1.383 arbejdstimer pr. EU-udbud, jf. Europaudvalget, alm. del - svar på spørgsmål 64, folketingsåret 2018-19, 1. samling. Det mener forslagsstillerne er ressourcer, der kunne bruges langt bedre til gavn for vores velfærd.

Med øje for omkostningerne ved udarbejdelse af EU-udbud i kommunerne og regionerne vil der derfor opnås en frigørelse af ressourcer, såfremt tærskelværdien for EU-udbud hæves. Det har længe været et krav fra KL og Danske Regioner at få hævet tærskelværdien, jf. Kommunaludvalget, alm. del - bilag 148, folketingsåret 2011-12. Med en ændring af udbudsdirektivet, som forhøjer tærskelværdien for EU-udbud, er formålet således, at fokus kommer tilbage på kommunernes og regionernes kerneopgaver i velfærden frem for lange og tunge administrative processer, som er unødvendige. Indtil der foretages en revidering af EU's udbudsdirektiv, pålægges regeringen at hæve tærskelværdierne for EU-udbud af varer og tjenesteydelser til 7,5 mio. kr. på et nationalt niveau, således at de høje administrative omkostninger og mængden af overflødige processer sænkes.

Skriftlig fremsættelse

Søren Søndergaard (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at hæve tærskelværdien for EU-udbud.

(Beslutningsforslag nr. B 51)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.