B 46 Forslag til folketingsbeslutning om lavere momssats på frugt og grønt.

Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2024-25
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 13-11-2024

Fremsat: 13-11-2024

Fremsat den 13. november 2024 af Franciska Rosenkilde (ALT) og Helene Brydensholt (ALT)

20241_b46_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 13. november 2024 af Franciska Rosenkilde (ALT) og Helene Brydensholt (ALT)

Forslag til folketingsbeslutning

om lavere momssats på frugt og grønt

Folketinget pålægger regeringen at fremsætte et lovforslag om at sænke momssatsen på frugt og grønt fra 25 pct. til 5 pct. pr. 1. juli 2025 med henblik på at gøre frugt og grønt markant billigere for alle.

Bemærkninger til forslaget

Forslaget er en opdateret genfremsættelse af beslutningsforslag nr. B 96, folketingsåret 2016-17, og beslutningsforslag nr. B 137, folketingsåret 2018-19, 1. samling.

Forslagets formål, hovedindhold og baggrund

Forslagsstillerne ønsker at gøre frugt og grønt billigere. Ikke mindst er det et mål at styrke forbrugernes, særlig lavindkomstgruppernes, mulighed for og incitament til at købe og spise mere frugt og grønt, da det kan styrke folkesundheden i befolkningen.

Forskning viser, at et højt indtag af frugt og grønt har positive effekter på menneskers sundhed, f.eks. at det kan være med til at forebygge visse kræftformer og mindske forekomsten af hjerte-kar-sygdomme (»Vi kan leve længere og sundere - Forebyggelseskommissionens anbefalinger til en styrket forbyggende indsats«, Forebyggelseskommissionen, 2009).

Undersøgelser fra Sundhedsstyrelsen viser samtidig, at 17,7 pct. af den voksne befolkning har et usundt kostmønster. Andelen er større blandt mænd (22,3 pct.) end blandt kvinder (13,3 pct.). Andelen er især stor blandt arbejdsløse (21,8 pct.), førtidspensionister (28,1 pct.) og andre uden for arbejdsmarkedet (23,7 pct.) (»Danskernes sundhed - Den Nationale Sundhedsprofil 2021«, Sundhedsstyrelsen, 2022).

Ved at nedsætte momssatsen på frugt og grønt vil forslagsstillerne øge forbrugernes økonomiske muligheder for og incitament til at vælge frugt og grønt. Foruden de positive effekter, som et ændret forbrug vil have på helbredet, vil et ændret forbrugsmønster samtidig kunne medvirke til at reducere klimabelastningen fra en gennemsnitsdanskers kost. Forebyggelseskommissionen påpeger, at forbruget af kød må forventes at falde som konsekvens af en lavere pris på frugt og grønt (»Vi kan leve længere og sundere - Forebyggelseskommissionens anbefalinger til en styrket forbyggende indsats«, Forebyggelseskommissionen, 2009). Da klimaaftrykket fra frugt og grønt er væsentlig lavere end klimaaftrykket fra animalske produkter, forventes momsnedsættelsen derfor også at have en positiv afsmitning på miljø og klima (»Danmarks klimamål i 2050«, Klimarådet, 2024).

Konkret foreslår Alternativet med beslutningsforslaget at reducere momsen på frugt og grønt til den lavest mulige sats, der er i overensstemmelse med EU's regler. Ifølge EU-lovgivningen skal en differentieret momssats desuden være relateret til varen og ikke produktionsformen. Beslutningsforslaget omfatter således frisk frugt og grønt samt tørrede, frosne og let forarbejdede varer inden for samme kategori.

Skriftlig fremsættelse

Franciska Rosenkilde (ALT):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om lavere momssats på frugt og grønt.

(Beslutningsforslag nr. B 46)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.