B 22 Forslag til folketingsbeslutning om danskkrav for fuld kontanthjælp.

Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2024-25
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 01-11-2024

Fremsat: 01-11-2024

Fremsat den 1. november 2024 af Steffen Larsen (LA), Peter Skaarup (DD), Brigitte Klintskov Jerkel (KF) og Nick Zimmermann (DF)

20241_b22_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 1. november 2024 af Steffen Larsen (LA), Peter Skaarup (DD), Brigitte Klintskov Jerkel (KF) og Nick Zimmermann (DF)

Forslag til folketingsbeslutning

om danskkrav for fuld kontanthjælp

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af indeværende folketingsår at fremsætte et lovforslag, så personer, der modtager kontanthjælp, med virkning fra den 1. januar 2026 skal kunne forstå, tale og læse dansk på et niveau, så de kan begå sig i det danske samfund, for at kunne modtage fuld kontanthjælp.

Bemærkninger til forslaget

Baggrund for forslaget

Beslutningsforslaget er en delvis genfremsættelse af beslutningsforslag nr. B 147, folketingsåret 2019-20.

Skiftende socialdemokratisk ledede regeringer har lempet udlændingepolitikken, bl.a. ved at sætte ydelserne til arbejdsløse indvandrere markant op (lovforslag nr. L 36, folketingsåret 2011-12) og ved efter folketingsvalget i 2019 at indføre et midlertidigt børnetilskud (lovforslag nr. L 45, folketingsåret 2019-20), som nu videreføres i det nye børnetillæg.

Det gjorde Danmark til et attraktivt land for asylansøgere og migranter, ligesom det fik negative konsekvenser for integrationen, fordi et stigende antal arbejdsløse indvandrere blev parkeret uden for det arbejdende fællesskab på kontanthjælp, mens Socialdemokratiet havde regeringsansvaret mellem 2011 og 2015 (Beskæftigelsesudvalget, alm. del - svar på spørgsmål 325, folketingsåret 2018-19, 1. samling).

Derfor strammede følgende borgerlige regeringer udlændingepolitikken ved bl.a. at indføre et kontanthjælpsloft og en 225-timersregel. Det sikrede, at der var en mærkbar gevinst for indvandrere ved at tage et arbejde og bidrage til det danske fællesskab, og selv om det gik den rigtige vej med at få flere indvandrere i arbejde, er der stadig alt for mange, som ikke er kommet med i det arbejdende fællesskab.

Nyt danskkrav for fuld kontanthjælp

Med integrationsydelsen og muligheden for at opnå en danskbonus skabte borgerlige regeringer gode muligheder for at få nytilkomne indvandrere med i såvel det arbejdende som det sproglige fællesskab.

Desværre er der ikke de samme værktøjer, når det gælder den alt for store gruppe af arbejdsløse ikkevestlige indvandrere, som har været her i mange år uden at tage Danmark til sig og lære det danske sprog. De er på grund af årtiers fejlslagne integrationspolitik blevet parkeret på kontanthjælp, uden at vi som samfund har stillet de nødvendige krav til dem. Kontanthjælpssystemet skal indrettes, så det tager endnu bedre hånd om dem, som endnu ikke har lært dansk. For det at kunne dansk er en forudsætning for at integrere sig og blive en aktiv del af samfundet.

Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ønsker derfor at indføre et danskkrav for fuld kontanthjælp. Danskkravet betyder, at kontanthjælpssatsen sænkes med ca. 1.600 kr. om måneden for kontanthjælpsmodtagere, der ikke kan dansk på et fornuftigt niveau.

Danskkravet for at få fuld kontanthjælp vil niveaumæssigt svare til det, der i dag kræves for at få danskbonus, når man modtager integrationsydelse. Det betyder, at man skal kunne forstå, tale og læse dansk, så man kan klare sig på det danske arbejdsmarked og som borger i det danske fællesskab (bekendtgørelse nr. 1044 om danskbonus efter lov om aktiv socialpolitik af 24. juni 2022). Af hensyn til de kontanthjælpsmodtagere, som i dag ikke kan dansk på et tilstrækkeligt niveau, eller som mangler dokumentation for deres danskkundskaber, vil danskkravet gælde fra den 1. januar 2026.

Skriftlig fremsættelse

Steffen Larsen (LA):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om danskkrav for fuld kontanthjælp.

(Beslutningsforslag nr. B 22)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.