B 20 Forslag til folketingsbeslutning om at øge danske virksomheders muligheder for rekruttering af international arbejdskraft fra bestemte lande.

Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2024-25
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 25-10-2024

Fremsat: 25-10-2024

Fremsat den 25. oktober 2024 af Dina Raabjerg (KF) og Mona Juul (KF)

20241_b20_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 25. oktober 2024 af Dina Raabjerg (KF) og Mona Juul (KF)

Forslag til folketingsbeslutning

om at øge danske virksomheders muligheder for rekruttering af international arbejdskraft fra bestemte lande

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af folketingsåret 2024-25 at indkalde til forhandlinger med henblik på fremsættelse af et lovforslag om en sænkelse af beløbsgrænsen i den supplerende beløbsordning, en udvidelse af faggrupperne på positivlisten og en ny positivliste med en lavere beløbsgrænse for lande uden for EU, som Danmark har stærke handelsmæssige forbindelser til, så danske virksomheder lettere kan rekruttere kvalificeret international arbejdskraft.

Bemærkninger til forslaget

Mangel på hænder og hoveder er den største udfordring for dansk økonomi.

De seneste tal for perioden fra september 2023 til februar 2024 viser, at 22 pct. af virksomhedernes rekrutteringsforsøg var forgæves. Det svarer i rene tal til i alt 76.800 forgæves rekrutteringsforsøg (»Danmark taber stadig tusindvis af job«, Dansk Arbejdsgiverforening, den 26. juni 2024). Det er ikke kun et problem for den enkelte virksomhed, men også for dansk økonomi.

Danske virksomheder har derfor behov for tilførsel af international arbejdskraft for at kunne vækste. I april 2023 var der knap 300.000 internationale lønmodtagere i fuldtidsstillinger på det danske arbejdsmarked svarende til hver ottende arbejdstager (»Et arbejdsmarked i forandring«, Kommunernes Landsforening, oktober 2023). Det er udelukkende positivt, men der er fortsat for mange benspænd, overflødige regler og ventetid i sagsbehandlingen for internationale medarbejdere.

Derfor skal det gøres nemmere for danske virksomheder at tiltrække kvalificeret international arbejdskraft. Det Konservative Folkeparti opfordrer på den baggrund regeringen til at indkalde til forhandlinger om lovændringer, således at reglerne på området kommer til at give bedre betingelser for internationale arbejdstagere på det danske arbejdsmarked.

Det Konservative Folkeparti mener, at der er en række konkrete justeringer, der bør foretages for at fremme arbejdskraften, som også fremgår af punkterne i partiets nye erhvervsudspil (»Ny erhvervspakke - Vi tager generationsansvar og sætter erhvervslivet fri«, Det Konservative Folkeparti, 2024).

Det Konservative Folkeparti mener bl.a., at beløbsgrænsen på 393.000 kroner i den supplerende beløbsordning skal nedsættes til 325.000 kroner. En lavere beløbsgrænse vil både styrke virksomhedernes konkurrenceevne og produktivitet.

Derudover foreslås det, at faggrupperne på positivlisten udvides, og at der samtidig etableres en ny positivliste med en lavere beløbsgrænse for lande uden for EU, som Danmark har stærke handelsmæssige relationer til, og hvis indbyggere Danmark har gode erfaringer med at integrere både på arbejdsmarkedet og kulturelt.

På den måde sikres danske virksomheder arbejdskraft fra lande, som Danmark ligeledes har god erfaring med at integrere som en del af samfundet.

Giver man de danske virksomheder bedre mulighed for at rekruttere den arbejdskraft, de har brug for, sikrer man bedre mulighed for vækst og dermed en sundere dansk økonomi.

Forslagsstillerne håber på bred opbakning til forslaget fra Folketinget.

Skriftlig fremsættelse

Dina Raabjerg (KF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at øge danske virksomheders muligheder for rekruttering af international arbejdskraft fra bestemte lande.

(Beslutningsforslag nr. B 20)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.