B 13 Betænkning og indstilling vedrørende valg af midlertidig ombudsmand for Folketinget.

Af: Retsudvalget (REU)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 03-10-2024

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 3. oktober 2024

20241_b13_som_fremsat.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 3. oktober 2024

Betænkning og indstilling

vedrørende

valg af midlertidig ombudsmand for Folketinget

Folketingets ombudsmand, Niels Fenger, anmodede den 13. september 2024 Folketinget om at måtte fratræde hvervet med virkning fra den 7. oktober 2024, jf. REU alm. del - bilag 317 (folketingsåret 2023-24).

Det fremgår af ombudsmandslovens § 1, stk. 1, at »Efter hvert folketingsvalg samt ved embedsledighed vælger Folketinget en ombudsmand«.

Folketingets Retsudvalg har nedsat et underudvalg med en repræsentant for hvert af de partier, der er repræsenteret i udvalget. Underudvalget har til opgave at fremsætte forslag til Retsudvalget om indstilling om valg af ny ombudsmand.

Underudvalget ønsker at tage højde for den situation, at en nyvalgt ombudsmand først har mulighed for at tiltræde hvervet som Folketingets ombudsmand, efter den nuværende ombudsmand fratræder. Derfor har underudvalget fremsat forslag til Retsudvalget om valg af midlertidig ombudsmand for Folketinget.

1. Indstilling om valg af midlertidig ombudsmand

Et enigt underudvalg har foreslået Retsudvalget, at nuværende sætteombudsmand, landsdommer Henrik Bloch Andersen, vælges som midlertidig ombudsmand med virkning fra den 11. oktober 2024.

Såfremt der måtte blive behov for en sætteombudsmand, f.eks. i tilfælde af at den midlertidige ombudsmand måtte erklære sig inhabil i en konkret sag, indstiller underudvalget, at Retsudvalget ad hoc udpeger en sætteombudsmand.

2. Hverv

Det følger af ombudsmandslovens § 29, stk. 2, at ombudsmanden ikke uden samtykke af Folketingets Retsudvalg må have hverv i offentlige eller private virksomheder, foretagender eller institutioner. Retsudvalget vil fortsat være tilbageholdende med at give tilladelse til udøvelse af hverv af den karakter, der kræver samtykke efter ombudsmandsloven, for en nyvalgt ombudsmand. Under hensyntagen til at der for nærværende er tale om valg af en midlertidig ombudsmand, som forventeligt vil være for en kortere periode, er Retsudvalget i denne situation indstillet på at udvise en større fleksibilitet i forhold til den midlertidige ombudsmands nuværende hverv, der måtte kræve udvalgets samtykke. Retsudvalget vil dog samtidig opfordre til en vis tilbageholdenhed i forhold til udøvelse af nuværende hverv, ligesom udvalget vil være tilbageholdende med at give samtykke til nye hverv i offentlige eller private virksomheder, foretagender eller institutioner.

Indstilling

Af udvalget

Udvalget indstiller, at nuværende sætteombudsmand, landsdommer Henrik Bloch Andersen, vælges som Folketingets ombudsmand fra den 11. oktober 2024, og indtil en nyvalgt ombudsmand kan tiltræde hvervet.

Bjørn Brandenborg (S) Karin Gaardsted (S) Maria Durhuus (S) Gunvor Wibroe (S) Rasmus Prehn (S) Leif Lahn Jensen (S) Trine Bramsen (S) Preben Bang Henriksen (V) Lars Christian Lilleholt (V) Jan E. Jørgensen (V) Tobias Grotkjær Elmstrøm (M) Nanna W. Gotfredsen (M) Aki-Matilda Høegh-Dam (SIU) Aaja Chemnitz (IA) Anna Falkenberg (SP) Betina Kastbjerg (DD) Peter Skaarup (DD) Steffen Larsen (LA) fmd. Sólbjørg Jakobsen (LA) Mai Mercado (KF) nfmd. Per Larsen (KF) Mikkel Bjørn (DF) Mette Thiesen (DF) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Lisbeth Bech-Nielsen (SF) Serdal Benli (SF) Rosa Lund (EL) Zenia Stampe (RV) Torsten Gejl (ALT)

Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)13
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Dansk Folkeparti (DF)7
Radikale Venstre (RV)6
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)6