B 118 Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod bederum på uddannelsesinstitutioner.

Udvalg: Uddannelses- og Forskningsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 21-02-2025

Fremsat: 21-02-2025

Fremsat den 21. februar 2025 af Susie Jessen (DD), Jens Henrik Thulesen Dahl (DD), Dennis Flydtkjær (DD), Peter Skaarup (DD) og Inger Støjberg (DD)

20241_b118_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 21. februar 2025 af Susie Jessen (DD), Jens Henrik Thulesen Dahl (DD), Dennis Flydtkjær (DD), Peter Skaarup (DD) og Inger Støjberg (DD)

Forslag til folketingsbeslutning

om forbud mod bederum på uddannelsesinstitutioner

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af 2025 at tage initiativ til at indføre et forbud mod, at offentlige uddannelsesinstitutioner stiller lokaler til rådighed for religionsudøvelse.

Bemærkninger til forslaget

I dag er det op til de enkelte uddannelsesinstitutioner at fastsætte retningslinjer for brugen af refleksionsrum - som i praksis er bederum - inden for den gældende lovgivning. Det betyder, at de på uddannelsesinstitutionerne selv beslutter, hvorvidt og hvordan de vil stille bederum til rådighed for deres studerende.

Denne praksis har ført til offentligt kendte eksempler på, at refleksionsrum anvendes til kønsadskilte, religiøse aktiviteter. Et eksempel er fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, hvor en muslimsk studenterforening har brugt universitetets refleksionsrum som et kønsopdelt bederum, hvor studenterforeningen har fastsat retningslinjer for brugen af rummet (»Video afslører kønsopdelt bederum på Københavns Universitet: 'Vi tager sagen alvorligt'«, bt.dk, den 19. september 2024).

Den 29. januar 2025 fremlagde Kommissionen for den glemte kvindekamp sine anbefalinger til at bekæmpe æresrelateret social kontrol. En del af kommissionens medlemmer er tilhængere af et forbud mod, at offentlige uddannelsesinstitutioner stiller lokaler til rådighed for religionsudøvelse (»Anbefalinger fra Kommissionen for den glemte kvindekamp«, Kommissionen for den glemte kvindekamp, 2025).

Kommissionens forslag fik udlændinge- og integrationsministeren til at reagere med udtalelsen: »Det er fornuftigt, at man adskiller en akademisk arena fra en religiøs arena (…). Jeg går ikke ind for, at der skal være bederum. Det er en dårlig idé. Men før jeg lover et forbud, vil jeg gerne have undersøgt mulighederne« (»Melder ud: Socialdemokratiet vil ikke have bederum på landets universiteter«, bt.dk, den 29. januar 2025).

Forslagsstillerne mener imidlertid ikke, at der er behov for yderligere betænkningstid fra regeringens side. Kort sagt hører bederum, hvor mænd og kvinder holdes adskilt, ikke til på landets uddannelsesinstitutioner. Helt grundlæggende er religionsudøvelse en privat sag, som ikke skal understøttes af professionshøjskoler eller universiteter.

Med dette beslutningsforslag ønsker forslagsstillerne at sikre, at uddannelsesinstitutioner i Danmark ikke understøtter en islamisk, æresrelateret kultur og social kontrol.

Derfor mener forslagsstillerne, at der ikke skal gives plads til bederum, fordi disse lokaler fungerer som et redskab til at udøve social kontrol og samtidig sammenblander uddannelsesinstitutionerne med religiøse praksisser. Dette er efter forslagsstillernes mening ikke foreneligt med et sekulært samfund, og det modarbejder integrationen.

Forslagsstillerne mener, at princippet om religionsfrihed skal respekteres. Men religionsfrihed indebærer ikke, at den enkelte borger til enhver tid og på ethvert sted har ret til at få stillet et lokale til rådighed for at praktisere sin tro. Religionsudøvelse bør derfor heller ikke understøttes gennem særskilte lokaler på offentlige uddannelsesinstitutioner.

Som Kommissionen for den glemte kvindekamps medlemmer påpeger, kan bederum i sig selv understøtte æresrelateret social kontrol, fordi de kan bruges til at overvåge og presse andre muslimske studerende til at udføre en religiøs praksis.

Forslagsstillerne finder det problematisk, at bederum kan bruges til, at muslimske studerende kan presse andre til at praktisere islam i skoletiden. Dette mener forslagsstillerne aldrig må finde sted, og derfor er der behov for, at Folketinget forbyder refleksionsrum på offentlige uddannelsesinstitutioner.

På den baggrund mener forslagsstillerne, at regeringen skal sikre, at alle offentlige uddannelsesinstitutioner forbydes at indrette og stille lokaler til rådighed til religionsudøvelse - dette, uagtet om lokalerne kaldes refleksionsrum, stillerum eller ligefrem bederum.

Skriftlig fremsættelse

Susie Jessen (DD):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod bederum på uddannelsesinstitutioner.

(Beslutningsforslag nr. B 118)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.