B 115 Forslag til folketingsbeslutning om at indføre et princip om »én regel ind, to regler ud« i dansk lovgivning.

Udvalg: Finansudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 20-02-2025

Fremsat: 20-02-2025

Fremsat den 20. februar 2025 af Pernille Vermund (LA) og Ole Birk Olesen (LA)

20241_b115_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 20. februar 2025 af Pernille Vermund (LA) og Ole Birk Olesen (LA)

Forslag til folketingsbeslutning

om at indføre et princip om »én regel ind, to regler ud« i dansk lovgivning

Regeringen pålægges inden udgangen af 2025 at fremsætte et lovforslag, som indfører et princip om, at der skal afskaffes to eksisterende regler, hvis der indføres én ny regel.

Bemærkninger til forslaget

Siden Poul Schlüter var statsminister, har samtlige danske regeringer talt om at nedbringe bureaukratiet.

I 1982 proklamerede Schlüters regering, at de ville igangsætte »Operation regelsanering« (jf. »Regelforenklingsarbejdet 1982-83 - ministeriernes redegørelser for regelforenklingsarbejdet inden for deres områder«, Administrationsdepartementet, 1983).

I 1995 ville Poul Nyrup Rasmussens regering iværksætte »Kampen mod bøvlet« (»Lettelse af administrative byrder - rapport fra udvalget om lettelse af administrative byrder for nye, små og mellemstore virksomheder«, Erhvervsministeriet, 1995).

I 2002 søsatte Anders Fogh Rasmussens regering en »Kampagne mod Systemdanmark« (»En enklere offentlig handlingsplan for regelforenkling og administrative lettelser«, Regeringen, 2002).

Da Lars Løkke Rasmussen blev statsminister i 2009, var det blevet tid til en »Plan for statslig afbureaukratisering« (»Mere tid til velfærd. Regeringens plan for mindre bureaukrati i kommuner og regioner«, Regeringen, 2009).

Helle Thorning-Schmidts regering ville nedsætte et virksomhedsforum for enklere regler (»Enklere regler - den virksomhedsrettede indsats for bedre regulering 2012-2015«, Erhvervsministeriet, 2012), og da Lars Løkke Rasmussen atter var blevet statsminister, bekendtgjorde han i 2018, at det var tid til »Færre regler og mindre bureaukrati« (»Færre regler og mindre bureaukrati«, Regeringen, 2018). Herefter kunne Mette Frederiksen som statsminister for den socialdemokratiske mindretalsregering i 2021 lancere »Danmark kan mere« (»Danmark kan mere I - flere i arbejde«, Regeringen, 2021). Og da Mette Frederiksen blev statsminister for en midterregering, bebudede SVM-samarbejdet i deres regeringsgrundlag fra 2022 ligeledes, at de ville nedbringe det statslige bureaukrati (»Ansvar for Danmark - Det politiske grundlag for Danmarks regering«, Regeringen, 2022).

Fællesnævneren i alle disse hensigtserklæringer og initiativer er, at der har været et udtalt politisk ønske om at reducere regelmængden i Danmark. Ikke desto mindre er bureaukratiet alligevel vokset de seneste mange år.

Siden Poul Schlüter var statsminister, er mængden af regulering, målt som antal ord i lovgivningen, tredoblet, og regelmængden er vokset med 2,9 pct. om året fra 1989 til 2023 (»Sådan indføres et bureaukratiloft i praksis«, Jonas Herby, CEPOS, den 2. november 2023).

Efter forslagsstillernes opfattelse er Danmark blevet et gennembureaukratiseret samfund, hvilket har store konsekvenser for landets virksomheder.

For at modarbejde denne tendens finder forslagsstillerne, at der er brug for en mekanisme til at sikre, at det tilsyneladende bredt forankrede politiske ønske om at nedbringe bureaukratiet også reelt materialiserer sig i den førte politik.

I den canadiske provins British Colombia har man med stor succes implementeret et regelloft, hvor man med et bindende princip om at afskaffe to eksisterende regler, hver gang man vil indføre én ny, er lykkedes med at nedbringe bureaukratiet. Princippet blev implementeret i 2001, og på blot 3 år faldt regelmængden med hele 40 pct. (»Sådan indføres et bureaukratiloft i praksis«, Jonas Herby, CEPOS, den 2. november 2023).

På den baggrund finder forslagsstillerne, at Danmark bør indføre et lignende princip om, at man for at kunne indføre én ny regel skal afskaffe to gældende regler.

Skriftlig fremsættelse

Pernille Vermund (LA):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at indføre et princip om »én regel ind, to regler ud« i dansk lovgivning.

(Beslutningsforslag nr. B 115)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.