B 114 Forslag til folketingsbeslutning om, at Hjemmeværnet skal deltage i Forsvarets Dag.

Udvalg: Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 19-02-2025

Fremsat: 19-02-2025

Fremsat den 19. februar 2025 af Lise Bech (DD), Jens Henrik Thulesen Dahl (DD), Dennis Flydtkjær (DD), Susie Jessen (DD), Peter Skaarup (DD) og Inger Støjberg (DD)

20241_b114_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 19. februar 2025 af Lise Bech (DD), Jens Henrik Thulesen Dahl (DD), Dennis Flydtkjær (DD), Susie Jessen (DD), Peter Skaarup (DD) og Inger Støjberg (DD)

Forslag til folketingsbeslutning

om, at Hjemmeværnet skal deltage i Forsvarets Dag

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af folketingsåret 2024-25 at fremsætte lovforslag eller foretage de nødvendige ændringer i administrative forskrifter, som medfører, at Hjemmeværnet skal deltage i Forsvarets Dag, så Hjemmeværnet har mulighed for at bidrage med informationer om Hjemmeværnets opgaver og får mulighed for at rekruttere unge til Hjemmeværnet.

Bemærkninger til forslaget

Hjemmeværnet spiller en afgørende rolle i at sikre vores beredskab. Det gælder særlig i en tid, hvor behovet for et stærkt beredskab er større, end det har været i mange år.

Hjemmeværnet bidrager til at løse mange vigtige opgaver. Det gælder bl.a. støtte til politiet med grænsekontrol, bevogtningsopgaver til lands, til vands og i luften, redningsopgaver, eftersøgninger og mange andre funktioner, som ikke kan undværes.

Men Hjemmeværnet oplever flere udfordringer. For på trods af, at Hjemmeværnet har en samlet styrke på 43.500 frivillige, er det kun 13.500 af dem, som er aktive, jf. »Frivillige« på Forsvarsministeriets hjemmeside.

Til sammenligning var antallet af aktive frivillige i Hjemmeværnet under Den Kolde Krig i 1980'erne på 77.000, jf. »Hjemmeværnets historie« på Hjemmeværnets hjemmeside.

Samtidig kan man i Hjemmeværnets årsberetning år efter år læse, at rekruttering er et prioriteret område, og alligevel er antallet af aktive frivillige faldet (»Årsberetning Hjemmeværnet 2023« (Hjemmeværnskommandoen, 2024) og »Årsberetning Hjemmeværnskommandoen 2022« (Hjemmeværnskommandoen, 2023). Dette sker, selv om trusselsbilledet forværres og Hjemmeværnets opgaver såsom at yde støtte til Forsvaret, politiet og andre myndigheder bliver flere.

Det er ikke en let opgave at rekruttere flere frivillige. Det vil forslagsstillerne gerne være med til at ændre på.

Allerede med Forsvarsforliget for 2024-2033 blev det besluttet, at der skal sikres bedre rammevilkår for Hjemmeværnets frivillige, herunder bedre udrustning og mere materiel (»Vilje og evne til at tage ansvar - aftale om Dansk forsvar og sikkerhed 2024-2033«, Forsvarsministeriet, 2023). Det skal være med til at rekruttere og fastholde flere medarbejdere og gøre det civile forsvar robust.

I »Anden delaftale under forsvarsforliget 2024-2033« er det besluttet, at antallet af værnepligtige skal øges til i alt 7.500 i Forsvaret og Beredskabsstyrelsen. Samtidig skal alle unge deltage ved fremmøde på Forsvarets Dag (»Anden delaftale under forsvarsforliget 2024-2033«, Forsvarsministeriet, 2024).

I 2023 blev 35.0000 unge indkaldt til Forsvarets Dag til besættelsen af cirka 5.000 værnepligtspladser. Det tal forventes at stige til det dobbelte, ca. 70.000 unge der indkaldes til Forsvarets Dag i 2027, når aftalen om ligestilling i værnepligten implementeres.

Samtidig blev hele 55 pct. af de unge mænd i første halvår af 2024 erklæret uegnede til at være værnepligtig i Forsvaret. Det er 55 pct., som stadig har mulighed for at opsøge en karriere i beredskabet, ved at søge optagelse i Hjemmeværnet. For alle de unge, som af den ene eller anden grund erklæres uegnet i Forsvaret, har stadig mulighed for at søge optagelse i Hjemmeværnet, som foretager en konkret individuel vurdering (»Forsvaret siger nej, men i Hjemmeværnet bliver unge med ADHD soldater«,dr.dk, den 28. juni 2023. Se også »Psykisk syge kasseres inden session - kaldes »et enormt problem«« nyheder.tv2.dk, den 11. maj 2023 og »Statistiske oplysninger fra Forsvarets Dag/session«, Forsvarsministeriets Personalestyrelse, 2024.

Det giver flere unge mulighed for at deltage aktivt i Danmarks beredskab og blive frivillige soldater.

Desværre har mange unge ikke kendskab til Hjemmeværnets opgaver- og til de muligheder det rummer. Derfor er det vigtigt at udbrede viden om vigtigheden af de opgaver, Hjemmeværnet håndterer.

Derfor ønsker forslagsstillerne med dette beslutningsforslag, at Hjemmeværnet skal deltage i Forsvarets Dag, hvor Hjemmeværnet kan bidrage med informationer om Hjemmeværnets virke og opgaver. Hensigten er, at unge, der ikke er fundet egnede i Forsvaret, eller som har trukket frinummer, men som egentligt gerne vil prøve kræfter med beredskabet, kan søge optagelse som frivillig i Hjemmeværnet. Det kan forhåbentligt være med til at løse en del af udfordringen med at rekruttere unge til Hjemmeværnet.

Da Forsvarets Dag afholdes næsten dagligt over hele landet, vil en fast deltagelse af Hjemmeværnet kræve nogle årsværk, som forslagsstillerne foreslår, at der afsættes midler til.

Forslagsstillerne foreslår, at midlerne eventuelt kan findes i den økonomiske ramme i aftalen fra 7. november under forsvarsforliget 2024-2033, hvor der er midler til rådighed til nye initiativer i kommende delaftaler (»Aftale om udvikling af veteranindsatsen under forsvarsforliget 2024-2033«, Forsvarsministeriet, 2024), hvilket dette beslutningsforslag derfor kunne indgå i.

Skriftlig fremsættelse

Lise Bech (DD):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om, at Hjemmeværnet skal deltage i Forsvarets Dag.

(Beslutningsforslag nr. B 114)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.