B 113 Forslag til folketingsbeslutning om at lovliggøre facilitering og salg af håndkøbsmedicin via digitale platforme og leveringstjenester.

Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 18-02-2025

Fremsat: 18-02-2025

Fremsat den 18. februar 2025 af Louise Brown (LA), Alexander Ryle (LA) og Alex Vanopslagh (LA)

20241_b113_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 18. februar 2025 af Louise Brown (LA), Alexander Ryle (LA) og Alex Vanopslagh (LA)

Forslag til folketingsbeslutning

om at lovliggøre facilitering og salg af håndkøbsmedicin via digitale platforme og leveringstjenester

Folketinget pålægger regeringen i folketingsåret 2025-26 at fremsætte et lovforslag, der lovliggør facilitering og salg af håndkøbsmedicin via digitale platforme og leveringstjenester, således at brugere og registrerede butikker via digitale leveringstjenester har adgang til et mere fleksibelt og sikkert køb og salg af håndkøbsmedicin.

Bemærkninger til forslaget

Formålet med dette beslutningsforslag er at gøre det nemmere og hurtigere for borgere at anskaffe sig håndkøbsmedicin på en sikker og forsvarlig måde. Det kunne f.eks. være relevant i situationer, hvor hele familien ligger syg og vejen ned til det nærmeste apotek virker lang og uoverskuelig for en sygdomsramt forælder, eller i en situation, hvor en svagelig ældre ikke har mulighed for at besøge apoteket.

Forslagsstillerne finder, at det skal være muligt for borgere at købe håndkøbsmedicin, f.eks. smertestillende håndkøbsmedicin og næsespray, via digitale platforme og leveringstjenester. På denne måde bliver det muligt for borgere at anskaffe sig håndkøbsmedicin uden at skulle besøge apoteket, kiosken eller supermarkedet fysisk.

Forslagsstillerne bemærker, at det er afgørende, at denne mulighed bliver indført på en sikker og forsvarlig måde, så det undgås, at mindreårige eller andre borgere, der ikke er berettiget til at købe håndkøbsmedicin, kan tilegne sig håndkøbsmedicin via digitale platforme og leveringstjenester. Dette kunne sikres ved implementering af f.eks. MitID-verificering og/eller digitalt håndtryk. Hertil bemærker forslagsstillerne, at onlinebutikker allerede i dag er underlagt digital aldersverificering, og at denne metode med fordel kunne udvides til digitale platforme og leveringstjenester ved køb af håndkøbsmedicin.

Forslagsstillerne finder det desuden urimeligt, at nogle virksomheder allerede har lov til at sælge og levere håndkøbsmedicin, f.eks. nemlig.com, mens dette ikke er tilladt for andre digitale platforme og leveringstjenester (»Wolt må ikke levere håndkøbsmedicin, men det må deres konkurrenter: »Det er uheldigt og skaber et skævt konkurrencemiljø««, Berlingske, den 17. september 2024). I forslagsstillernes optik er den nuværende lovgivning derfor konkurrenceforvridende, fordi nogen må, mens andre ikke må.

Lovliggørelsen er meget efterspurgt blandt forbrugerne, f.eks. oplever leveringstjenesten Wolt, at halvdelen af deres ca. en million kunder i Danmark efterspørger håndkøbsmedicin på platformen, jf. artiklen nævnt ovenfor.

Forslagsstillerne finder ingen logiske årsager til, at digitale platforme og leveringstjenester ikke må facilitere og sælge håndkøbsmedicin. Ifølge forslagsstillerne bør dette lovliggøres til gavn for forbrugerne.

Økonomi

Forslaget vurderes ikke at indebære nævneværdige merudgifter, eftersom nemlig.com og andre virksomheder allerede i dag har tilladelse til at sælge håndkøbsmedicin.

Skriftlig fremsættelse

Louise Brown (LA):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at lovliggøre facilitering og salg af håndkøbsmedicin via digitale platforme og leveringstjenester.

(Beslutningsforslag nr. B 113)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.