B 11 Forslag til folketingsbeslutning om at sidestille straf for skænding af jødiske gravsten og mindesmærker med straf for koranafbrændinger.

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 08-10-2024

Fremsat den 8. oktober 2024 af Mikkel Bjørn (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Peter Kofod (DF), Morten Messerschmidt (DF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

20241_b11_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 8. oktober 2024 af Mikkel Bjørn (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Peter Kofod (DF), Morten Messerschmidt (DF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

Forslag til folketingsbeslutning

om at sidestille straf for skænding af jødiske gravsten og mindesmærker med straf for koranafbrændinger

Folketinget pålægger regeringen inden den 1. marts 2025 at fremsætte lovforslag, der sikrer, at skænding af jødiske gravsten og mindesmærker straffes efter samme strafferamme som utilbørlig behandling af Koranen.

Bemærkninger til forslaget

Den 5. maj 2024 blev en jødisk mindesten på Israels Plads i København overhældt med rød maling efter en propalæstinensisk demonstration. Mindestenen, som hylder de danskere, der hjalp jøderne under anden verdenskrig, er et vigtigt symbol på Danmarks historiske engagement og solidaritet.

Med den foreslåede lovændring ønsker Dansk Folkeparti at sende et klart signal om, at skænding af jødiske mindesmærker og gravsten ikke er mindre strafværdigt end den »utilbørlige behandling« af Koranen, som regeringen sammen med Radikale Venstre og Jon Stephensen (UFG) vedtog et lovforslag om i december 2023.

Under nugældende lov vil skænding af jødiske mindesmærker og gravsten have en strafferamme på op til 1 år og 6 måneder som hærværk, jf. straffelovens § 291. Afbrænding af koraner vil derimod have en strafferamme på 2 år, jf. straffelovens § 110 e.

Forslagsstillerne mener, at strafferammen for skænding af jødiske mindesmærker og gravsten ikke bør være lavere end den, der gælder for utilbørlig behandling af Koranen, og derfor fremsættes dette forslag.

Skriftlig fremsættelse

Mikkel Bjørn (DF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at sidestille straf for skænding af jødiske gravsten og mindesmærker med straf for koranafbrændinger.

(Beslutningsforslag nr. B 11)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.