B 108 Forslag til folketingsbeslutning om at hæve maksimumsbeløbet for alment byggeri i hovedstadskommuner og Aarhus Kommune hurtigst muligt i 2025.

Udvalg: Boligudvalget
Samling: 2024-25
Status: Fremsat

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 04-02-2025

Fremsat: 04-02-2025

Fremsat den 4. februar 2025 af Søren Egge Rasmussen (EL), Pelle Dragsted (EL), Peder Hvelplund (EL), Rosa Lund (EL), Trine Pertou Mach (EL), Leila Stockmarr (EL), Søren Søndergaard (EL), Victoria Velasquez (EL) og Mai Villadsen (EL)

20241_b108_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 4. februar 2025 af Søren Egge Rasmussen (EL), Pelle Dragsted (EL), Peder Hvelplund (EL), Rosa Lund (EL), Trine Pertou Mach (EL), Leila Stockmarr (EL), Søren Søndergaard (EL), Victoria Velasquez (EL) og Mai Villadsen (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om at hæve maksimumsbeløbet for alment byggeri i hovedstadskommuner og Aarhus Kommune hurtigst muligt i 2025

Folketinget pålægger regeringen hurtigst muligt og inden udgangen af 2025 at hæve maksimumsbeløbet for alment byggeri i hovedstadskommuner og Aarhus Kommune.

Bemærkninger til forslaget

Byggeomkostninger er steget så meget, at opførelse af almene boliger udsættes, fordi rammebeløbet ikke er blevet justeret i takt med omkostningerne. Udfordringerne er særlig store i København og Aarhus (»Byggeomkostningerne er steget med 1,0 pct.«, Nyt fra Danmarks Statistik nr. 160, den 7. juni 2024).

Daværende overborgmester i Københavns Kommune Sophie Hæstorp Andersen udtalte i maj 2024, at hun efterlyser, at regeringen skal hæve maksimumsbeløbet og forestiller sig, at det skal hæves med 20 pct. (»Regeringen nøler: Overborgmester vil hæve rammebeløb for alment byggeri«, ejendomswatch.dk, den 13. maj 2024.

Enhedslisten mener, at et højere rammebeløb er en del af løsningen for at få gang i opførelser af flere almene boliger. Et højere maksimumsbeløb vil medføre dyrere huslejer i nyopførte almene boliger, men efter nogle år vil huslejen være lavere end for tilsvarende boliger i den private udlejning, fordi der ikke er profit på udlejning af almene boliger.

Erfaringer med opførelse af boliger, hvor kommunen kræver en procentdel på op til 25 pct. almene boliger i nye lokalplanlagte områder, viser, at huslejen i de almene boliger er billigere end i de boliger, som opføres og lejes ud af private udlejere. Boliger opføres typisk i henhold til en aftale om delegeret bygherremodel, hvor alle boliger opføres samtidig, og hvor det efterfølgende kan konstateres, at en række nyopførte almene boliger er billigere end boliger udlejet af private (Indenrigs- og Boligudvalget, B 97 - svar på spørgsmål 7, folketingsåret 2020-21).

Starthuslejen i undersøgelsen fra BL - Danmarks Almene Boliger fra marts 2021 viser markant lavere husleje for de almene boliger. Enhedslisten vil via udvalgsbehandlingen spørge ind til opfølgende tal på undersøgelsen fra 2021 (»Huslejeniveauer i almene boliger«, BL - Danmarks Almene Boliger, maj 2021).

Kommunerne beslutter, hvor mange almene boliger der må opføres i de enkelte budgetår. Ved at hæve maksimumsbeløbet bliver det mere realistisk, at flere planlagte boliger kan opføres.

En forhøjelse af maksimumsbeløbet skal fastlægges i en bekendtgørelse, som først skal i høring. Hvis flertalsregeringen vil have bygget flere almene boliger, kan maksimumsbeløbet hurtigt hæves. Derfor foreslår Enhedslisten, at det sker i 2025.

Skriftlig fremsættelse

Søren Egge Rasmussen (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at hæve maksimumsbeløbet for alment byggeri i hovedstadskommuner og Aarhus Kommune hurtigst muligt i 2025.

(Beslutningsforslag nr. B 108)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.