Tak til forslagsstillerne for at sætte fokus på et område, der ligger mig rigtig meget på sinde, nemlig hvordan vi skaber de allerbedste muligheder for vores børn og unge, særlig dem, der er udsatte, og som, som ordføreren også sagde, hverken kan eller skal blive boende hjemme, fordi det simpelt hen er for svært.
Beslutningsforslaget pålægger regeringen at fremsætte et lovforslag om, at alle anbragte unge får stillet en obligatorisk børneopsparing til rådighed, når de fylder 18 år. Jeg er helt enig i, at når vi som samfund har taget ansvaret for et barn eller en ung, må vi ikke give op, og vi må ikke give slip, før de er godt på vej i voksenlivet.
Alle børn fortjener en tryg og god barndom, og vi skal løfte ansvaret for, at den rette støtte gives, både i barndommen, men også i overgangen til voksenlivet. Vi skal sikre, at et udsat barn ikke bliver en udsat voksen, som vi desværre alt, alt for ofte ser ske. Derfor bakker jeg fuldstændig op om formålet med og intentionen bag beslutningsforslaget.
I efteråret landede en analyse på mit bord, der gjorde et rigtig stort indtryk på mig. Analysen beskriver de 43.000 unge, der ikke har en uddannelse eller er i beskæftigelse. Den viser, at over halvdelen af de unge har modtaget en social indsats på et tidspunkt i deres liv, og at de i langt højere grad end andre unge har udsatte forældre. Det skal vi tage alvorligt, og vi skal løfte det ansvar, som vi har. Derfor er det en prioritet for regeringen at gøre noget for de unge mennesker, der har svært ved at finde fodfæste i voksenlivet. Det skal vi gøre ved at se bredt på, hvordan vi kan hjælpe den her gruppe af unge mennesker, og vi har et særligt ansvar for de unge, der er eller har været anbragt.
Det er helt afgørende, at tidligere anbragte unge støttes i at lande i voksenlivet med stærke relationer, netværk, bolig, job eller uddannelse. Der findes allerede regler om ungestøtte, så kommunerne har en række greb, der skal sikre, at tidligere anbragte unge ikke slippes for tidligt. Det kan være ved at opretholde en anbringelse eller sikre en fast kontaktperson. Men alligevel taber vi stadig væk for mange anbragte unge i overgangen til voksenlivet, og derfor er jeg også glad for, at man med aftalen »Børnene Først« er blevet enige om, at der skal ske en nytænkning af ungestøtten. Her har vi mulighed for at gentænke de eksisterende indsatser, så den støtte, vi giver, rent faktisk opleves som en hjælp. Vi skal se på, hvordan vi bedst tilrettelægger ungestøtten inden for de eksisterende økonomiske rammer, så vi kan give de unge den bedst mulige støtte i overgangen til voksenlivet.
De analyser, der allerede er udarbejdet, skal vi lære af og følge op på, og vi skal særlig lytte til, hvad de unge selv fortæller at de ønsker sig. Det kræver, at vi tænker os godt om og får taget højde for den kompleksitet og variation, der også er i målgruppen, og jeg ser rigtig meget frem til, at vi også kan drøfte dette politisk. Når det er sagt, peger al forskning på, at udsatte børn og unge klarer sig væsentligt bedre i livet, hvis vi sætter tidligt ind med den rigtige hjælp og støtte. Derfor skal vi også have fokus på støtte i barndommen, når vi taler om overgangen til voksenlivet.
Med aftalen »Børnene Først« har vi taget et vigtigt første skridt med et markant løft af området og med en aftale om, at vi skal sikre en bedre og tidligere indsats til udsatte børn og familier. Unge er generelt en høj prioritet for regeringen, og jeg er glad for, at der også på andre områder er taget vigtige skridt for at hjælpe lige netop den målgruppe, vi taler om i dag. Regeringen og et bredt flertal med beskæftigelsesministeren i spidsen har indgået en aftale, der lige præcis har fokus på de sociale problemer hos de 43.000 unge uden job og uddannelse. Med aftalen er der afsat mere end 1,3 mia. kr. til investeringer i de unges fremtid, og med de midler skal flere hjælpes til at realisere deres drømme og ønsker om at få plads på en arbejdsplads, få en uddannelse eller indgå i andre meningsfulde fællesskaber.
Med det nye kontanthjælpssystem har vi også taget et vigtigt skridt i den rigtige retning. Gennem en række tillæg og tilskud skal det nye system sikre, at vi tager særlig hånd om udsatte unge og børn med forældre i kontanthjælpssystemet. F.eks. kan unge kontanthjælpsmodtagere, der har udfordringer udover ledighed, få ekstra støtte i form at et særligt ungetillæg.
Til sidst vil jeg lige adressere den foreslåede økonomi og finansiering af forslaget her i dag. Forslagsstillerne har lagt op til at afsætte 20 mio. kr. til at finansiere en obligatorisk børneopsparing ved besparelser i bevillinger og sanering i statsministerens departement. Her mener jeg, at man blander æbler og pærer sammen uden at præsentere nogen som helst konkrete rammer for ordningen.
Det fremgår af »Børnene Først«-aftalen, at nytænkningen af ungestøtten skal ske inden for den eksisterende økonomiske ramme på området. Jeg har det sådan, at vi først og fremmest skal finde de rigtige tiltag for at hjælpe de unge godt ind i voksenlivet – tiltag, der virker og gør en forskel for de unge. Det er jo altid op til en politisk beslutning at prioritere midlerne på området, men nye prioriteringer vil samtidig kræve, at der skrues ned for de eksisterende indsatser, og derfor er det også vigtigt, at vi prioriterer de indsatser, som vi tror mest på.
Hvis man gerne vil indføre en børneopsparingsordning for anbragte børn og unge, skal vi selvfølgelig se på, hvordan den kan udformes, hvem der skal være omfattet af den, og hvor store beløb det er, vi taler om. Derefter kan vi vurdere de årlige udgifter forbundet med ordningen. Men jeg mener også, at vi har en god anledning til at gentænke, hvordan vi bedst anvender disse midler i nytænkning af ungestøtten. Der bruges trods alt i dag omkring 1,5 mia. kr. i kommunerne på at give ungestøtte og også sikre efterværn, så jeg synes også, at der er plads til, at vi kan tage alle gode idéer med i det videre arbejde, og jeg anerkender fuldt ud ordførerens bemærkninger om, at ordføreren længe har haft fokus på området. Det er også, hvad jeg hører og mange folk i øvrigt anerkender.
Derfor vil jeg bare også til sidst gerne gentage det, jeg lagde ud med at slå fast: at regeringen deler intentionen bag beslutningsforslaget, at flere unge skal have en bedre start på voksenlivet, og det her måske kunne være et af flere forslag, som der skal kigges på i det videre arbejde. Det er en prioritet for regeringen at sikre det, og vi ønsker, at hjælpen er helhedsorienteret. Et første vigtigt skridt er taget med »Børnene Først«, hvor vi med nytænkning af ungestøtte skal se på, hvordan vi bedst hjælper anbragte unge godt ind i voksenlivet. Men det er klart, at den her ungestøtte ikke kan stå alene, og derfor er jeg også glad for, at vi er blevet enige om at lave bedre og tidligere indsatser for udsatte børn og familier. Også på andre områder er der taget vigtige skridt, og som jeg har nævnt, er der netop indgået en aftale omkring ungeløftet og et nyt kontanthjælpssystem, hvor der også tages særlig hånd om udsatte unge og børn med forældre i kontanthjælpssystemet.
Så på den baggrund kan regeringen ikke støtte beslutningsforslaget, men takker for, at der er fokus på området, og her er et vigtigt initiativ at tage med videre i drøftelserne. Tak for ordet.