L 94 Forslag til lov om ændring af hvidvaskloven.

(Nedsættelse af kontantforbudsgrænsen).

Af: Erhvervsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 10-01-2024

Skriftlig fremsættelse (10. januar 2024)

20231_l94_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (10. januar 2024)

Erhvervsministeren (Morten Bødskov):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af hvidvaskloven (Nedsættelse af Kontantforbudsgrænsen)

(Lovforslag nr. L 94)

Formålet med dette lovforslag er at styrke værnet mod hvidvask gennem erhvervslivet, herunder navnlig gennem detailhandlen.

Danmarks Nationalbank har efter reglerne i Nationalbankloven indkaldt en række ældre pengeseddelserier og 1.000-kronesedlen i den nuværende seddelserie. I den forbindelse må det forventes at navnlig detailhandlende med varer med høj værdi vil være i forhøjet risiko for at blive misbrugt til hvidvask af penge.

Lovforslaget skal styrke værnet mod hvidvask i detailhandlen i forbindelse med seddelindkaldelsen ved at nedsætte kontantforbudsgrænsen fra 20.000 kr. til 15.000 kr.

Hermed mindskes risikoen for, at den del af de indkaldte pengesedler, der er forbundet med kriminel aktivitet, bliver sat i cirkulation i detailhandelen. Kontanter vil i højere grad blive indløst via bankerne, som er omfattet af hvidvaskloven og har personale, der er uddannet til at håndtere kontantindbetalinger under iagttagelse af hvidvaskreglerne.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.