L 89 Forslag til lov om ændring af lov om velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet og love om ændring af dagtilbudsloven.

(Forlængelse af forsøgsperioden for velfærdsaftalekommunerne på dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet).

Af: Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S)
Udvalg: Børne- og Undervisningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 12-12-2023

Skriftlig fremsættelse (12. december 2023)

20231_l89_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (12. december 2023)

Børne- og undervisningsministeren (Mattias Tesfaye):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet og lov om ændring af dagtilbudsloven (Forlængelse af forsøgsperioden for velfærdsaftalekommunerne på dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet)

(Lovforslag nr. L 89)

Den 9. december 2020 indgik den tidligere regering (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet velfærdsaftaler på hhv. dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet.

Lov om velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet, der udmøntede aftalerne, trådte i kraft den 15. maj 2021, hvor Helsingør og Rebild Kommuner blev frisat fra en lang række bestemmelser i dagtilbudsloven og Holbæk og Esbjerg Kommuner blev frisat fra en lang række bestemmelser i folkeskoleloven. Lov om velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet ophæves den 30. september 2024.

Lovforslaget har til formål at forlænge hjemlen til, at de udvalgte kommuner sættes fri af statslig regulering med henblik på at skabe øget kvalitet og plads til faglighed i velfærden på dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet.

Med henblik på at afvente resultaterne af evalueringen af forsøgsordningen med at frisætte udvalgte kommuner fra en række bestemmelser på hhv. dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet, som forventes at foreligge i slutningen af 2024, foreslås forsøgsordningen forlænget frem til den 31. juli 2025.

Lovforslaget har været sendt i offentlig høring i perioden fra den 2. oktober 2023 til den 31. oktober 2023.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2024.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.