L 82 Forslag til lov om ændring af lov om integrationsgrunduddannelse (igu) og lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

(Videreførelse og udvidelse af igu-ordningen og videreførelse af egu-fgu-bonusordningen).

Af: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S)
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 14-11-2023

Skriftlig fremsættelse (14. november 2023)

20231_l82_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (14. november 2023)

Udlændinge- og integrationsministeren (Kaare Dybvad Bek):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om integrationsgrunduddannelse (igu) og lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (Videreførelse og udvidelse af igu-ordningen og videreførelse af egu-fgu-bonusordningen)

(Lovforslag nr. L 82)

Den 20. september 2023 indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en trepartsaftale om videreførelse og udvidelse af integrationsgrunduddannelsen (igu). Formålet med nærværende lovforslag er at udmønte de dele af aftalen, som kræver lovgivning.

Det foreslås på den baggrund, at igu-ordningen videreføres, således at igu-forløb, som efter de gældende regler kan påbegyndes til og med den 31. december 2023, fremover vil kunne påbegyndes til og med den 31. december 2027.

Det foreslås endvidere at udvide målgruppen, således at målgruppen for igu-forløb fremover vil omfatte flygtninge og alle grupper af familiesammenførte i alderen 18-50 år med en opholdstid på op til 20 år. I forlængelse heraf foreslås det at indføre et årligt loft på 1.500 nye igu-forløb.

Med lovforslaget foreslås det derudover, at der indføres en bemyndigelse til udlændinge- og integrationsministeren til at fastsætte nærmere regler om beviset, der udleveres til udlændingen efter fuldførelse af det samlede igu-forløb og dokumentation ved delvis gennemførelse.

Det foreslås desuden, at den eksisterende virksomhedsbonus i igu-ordningen videreføres, men at den fremover udbetales i tre rater.

Det foreslås endelig, at bonusordningen for private arbejdsgivere, der ansætter elever i uddannelsessporet erhvervsgrunduddannelse (egu-fgu-bonusordningen), videreføres frem til den 31. december 2027. Formålet hermed er at sikre fortsat parallelitet med bonusordningen i igu-ordningen.

Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft den 1. januar 2024.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.