L 76 Forslag til lov om ændring af lov om leje, lov om boligforhold, lov om leje af almene boliger og forskellige andre love.

(Refusion af udlejerens udgifter til månedlige forbrugsmålinger, rettelser som følge af sammenskrivningen af lejelovgivningen og tilbudspligt).

Af: Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
Udvalg: Boligudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 07-12-2023

Afgivet: 07-12-2023

Betænkning afgivet af Boligudvalget den 7. december 2023

20231_l76_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Boligudvalget den 7. december 2023

1. Ændringsforslag

Social- og boligministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af NB) indstiller lovforslaget til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (NB) vil ved 3. behandling redegøre for sin stilling til lovforslaget. Mindretallet vil ved 2. behandling af lovforslaget redegøre for sin stilling til det stillede ændringsforslag.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af social- og boligministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af NB):

1) Efter nr. 11 indsættes:

»01. I § 207 indsættes som stk. 5:

»Stk. 5. § 170, nr. 3, finder kun anvendelse for lejeaftaler indgået den 1. juli 2015 eller senere.««

[Begrænsning i opsigelsesadgang efter lejelovens § 170, nr. 3]

Bemærkninger

Til nr. 1

I den tidligere gældende lejelov, lovbekendtgørelse nr. 809 af 1. juli 2015, blev der med virkning fra den 1. juli 2015 indført en bestemmelse i den dengang gældende § 82, litra c, som medførte, at udlejere, som kun udlejede én bolig, fik en lempeligere adgang til at opsige lejeren. Den lempeligere adgang til opsigelse bestod i, at udlejeren har adgang til at opsige lejeaftaler, hvis denne selv agter at bebo det lejede.

Ved ændringslov nr. 310 af 30. marts 2015 fremgik det af § 5, stk. 8, at den lempeligere adgang til opsigelse kun gjaldt for lejeaftaler, der var indgået efter lovens ikrafttrædelse, hvilket i praksis var fra den 1. juli 2015 og frem.

Ved lejelovssammenskrivningen videreførtes bestemmelsen i den gamle lejelovs § 82, litra c, i den nye lejelovs § 170, nr. 3. Af den nye lejelovs § 207, stk. 4, fremgår det, at visse bestemmelser fra ændringslov nr. 310 af 30. marts 2015 skulle videreføres. Der er i lejelovens § 207, stk. 4, dog kun henvist til § 5, stk. 3, 6 og 10, i ændringsloven.

I strid med hensigten kan det således antages, at der herved er tale om en materiel ændring i lovgivningen, således at lejemål indgået før den 1. juli 2015 ikke længere er undergivet beskyttelse mod reglen i lejelovens § 170, nr. 3.

For at genetablere hensigten med indholdet i ændringsloven vedrørende lejemål indgået før den 1. juli 2015 foreslås det derfor, at der indsættes et stk. 5 i lejelovens § 207, hvoraf det følger, at § 170, nr. 3, kun finder anvendelse for lejeaftaler indgået den 1. juli 2015 eller senere.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 9. november 2023 og var til 1. behandling den 17. november 2023. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Boligudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og social- og boligministeren sendte den 27. juni 2023 dette udkast til udvalget, jf. BOU alm. del - bilag 62 (folketingsåret 2022-23, 2. samling). Den 9. november 2023 sendte social- og boligministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 8 bilag på lovforslaget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse om lovforslaget.

Deputationer

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 1 deputation, der mundtligt har redegjort for sin holdning til lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 4 spørgsmål til social- og boligministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Annette Lind (S) Bjarne Laustsen (S) Henrik Møller (S) fmd. Kasper Roug (S) Rasmus Stoklund (S) Thomas Jensen (S) Thomas Monberg (S) Thomas Skriver Jensen (S) Trine Bramsen (S) Heidi Bank (V) Kim Valentin (V) Lars Christian Lilleholt (V) Preben Bang Henriksen (V) Jan Carlsen (M) Nanna W. Gotfredsen (M) Kristian Bøgsted (DD) Dennis Flydtkjær (DD) Helena Artmann Andresen (LA) Steffen W. Frølund (LA) Per Larsen (KF) Helle Bonnesen (KF) Kim Edberg Andersen (NB) Nick Zimmermann (DF) Serdal Benli (SF) Sofie Lippert (SF) Signe Munk (SF) Søren Egge Rasmussen (EL) Lotte Rod (RV) Sascha Faxe (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Moderaterne (M)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)3