L 53 Forslag til lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, sundhedsloven, lov om lægemidler, lov om apoteksvirksomhed og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

(Indførelse af et forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker og specialsygeplejersker, udvidelse af jordemødres forbeholdte virksomhedsområde og Ankenævnet for Patienterstatningens kompetence til behandling af grønlandske klagesager om patienterstatning).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 12-10-2023

Fremsættelse: 12-10-2023

Skriftlig fremsættelse (12. oktober 2023)

20231_l53_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (12. oktober 2023)

Indenrigs- og sundhedsministeren (Sophie Løhde):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, sundhedsloven, lov om lægemidler og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (Indførelse af et forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker og specialsygeplejersker, udvidelse af jordemødres forbeholdte virksomhedsområde og Ankenævnet for Patienterstatningens kompetence til behandling af grønlandske klagesager om patienterstatning)

(Lovforslag nr. L 53)

Et velfungerende sundhedsvæsen udgør efter regeringens opfattelse en grundsten i vores velfærdssamfund, og sundheds- og plejepersonalet er efter regeringens opfattelse sundhedsvæsenets allervigtigste ressource. Det er derfor helt afgørende, at rammerne for at udføre arbejdsopgaverne er så fleksible som muligt, så de understøtter, at medarbejdernes kompetencer og faglighed kommer bedst muligt i brug.

Det er dog ikke fuldt ud muligt i dag. Det skyldes bl.a., at sygeplejersker i dag ikke er tillagt et såkaldt forbeholdt virksomhedsområde. Når sygeplejersker i deres daglige arbejde udfører opgaver, der er forbeholdt virksomhed for læger, f.eks. håndterer receptpligtige lægemidler, syr sår, og foretager vaccinationer, sker dette som medhjælp for en læge, uanset sygeplejerskens erfaring og efteruddannelse inden for området. Jordemødre er tilsvarende i dag alene tillagt et begrænset forbeholdt virksomhedsområde. Det er til trods for, at jordemødre i praksis selvstændigt udfører en række øvrige opgaver, som er forbeholdt virksomhed for læger.

Regeringen ønsker derfor at følge op på et initiativ fra Sundhedsaftalen, som den forrige regering indgik med størstedelen af Folketingets partier.

Det foreslås på den baggrund, at der til autorisationen som sygeplejersker knyttes et forbeholdt virksomhedsområde. Det vil medføre, at sygeplejersker får mulighed for selvstændigt at træffe beslutning om og udføre bestemte opgaver, som i dag er forbeholdt læger. Det gælder blandt andet blodprøvetegning, anvendelse af visse nærmere bestemte vacciner og lægemidler, anlæggelse af kort perifert venekateter og syning af overfladiske hudsår uden for ansigtet. Derudover foreslås det, at indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, at visse specialsygeplejersker får et yderligere forbeholdt område, der vil skulle afklares i en forudgående og inddragende faglig proces med interessenter. Der foreslås også en ændring af det gældende forbeholdte virksomhedsområde for jordemødre. Ændringen består både af en modernisering af reglerne og en udvidelse af deres forbeholdte område. Deres forbeholdte område er i dag reguleret i både lov, udvidet i et cirkulære og præciseret i en vejledning.

Endelig indeholder lovforslaget en ændring som følge af en anmodning fra Naalakkersuisut (Grønlands Selvstyres regering). Naalakkersuisut har i forbindelse med en forestående ændring af det grønlandske klage- og erstatningssystem efterspurgt muligheden for at benytte de danske myndigheder til behandling af sager om patienterstatninger. Lovforslaget indeholder derfor forslag om at udvide Ankenævnet for Patienterstatningens kompetence til også at omfatte behandlingen af klager over afgørelser i sager, som Patienterstatningen behandler efter aftale med Naalakkersuisut

Idet jeg i øvrigt tillader mig at henvise til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.