L 48 Forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget og forskellige andre love og om ophævelse af lov om midlertidig videreførelse af rettigheder efter lov om kommunale og regionale valg og lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet i forbindelse med Det Forenede Kongeriges udtræden af Den Europæiske Union.

(Modernisering af rammerne for valg og lokaldemokrati m.v.).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Indenrigsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 05-12-2023

Afgivet: 05-12-2023

Betænkning afgivet af Indenrigsudvalget den 5. december 2023

20231_l48_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Indenrigsudvalget den 5. december 2023

1. Ændringsforslag

Der er stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget. Indenrigs- og sundhedsministeren har stillet ændringsforslag nr. 3. Dansk Folkepartis medlem af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 1 og 2.

2. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af DF og NB) indstiller lovforslaget til vedtagelse med det af indenrigs- og sundhedsministeren stillede ændringsforslag. Flertallet vil stemme imod ændringsforslag nr. 1 og 2.

Et mindretal i udvalget (DF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Et andet mindretal i udvalget (NB) vil ved 3. behandling redegøre for sin stilling til lovforslaget. Mindretallet vil ved 2. behandling af lovforslaget redegøre for sin stilling til de stillede ændringsforslag.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Politiske bemærkninger

Socialistisk Folkeparti

Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget så gerne, at man bibeholdt nummereringen af kandidater på stemmesedlerne ved kommunal- og regionalvalg, som det også er blevet påpeget i høringssvarene. SF vil imidlertid stemme for lovforslaget.

Enhedslisten

Enhedslistens medlem af udvalget støtter lovforslaget, men har en betænkelighed: Både den nuværende regel om afgivelse af brevstemmer og den foreslåede kan være problematisk, da ikke alle partier, som deltager i valget, nødvendigvis er godkendt på tidspunktet for valgudskrivelsen. Fristen for nye partier er 15 dage før valgdagen. Det ville være bedre, hvis brevstemmeafgivningen afventede dette tidspunkt.

Desuden er forslaget om at afskaffe numre på stemmesedlerne ved partilisteopstilling til kommunal- og regionalvalg i orden, men vælgerne bør et eller andet sted kunne se, hvilken opstillingsform de enkelte partier anvender. Det kan i en bekendtgørelse fremgå, at det skal ske ved opslag i stemmelokalet.

Alternativet

Alternativets medlem af udvalget er bekymret for, at europæiske partier, som er repræsenterede i Europa-Parlamentet gennem folkevalgte i andre EU-lande end Danmark, mister klageadgangen, hvis det foreslåede § 2, nr. 4, vedtages. Derfor vil ALT stille et ændringsforslag uden for betænkningen, der fjerner denne lovændring. Herudover vil ALT opfordre indenrigs- og sundhedsministeren til at bygge et digitaliseret system for stillerunderskrifter og kandidatanmeldelse. Digital underskrift vil dels gøre det langt mere sikkert for den enkelte stiller eller kandidat, dels gøre administrationen med kandidatanmeldelse væsentligt lettere og samtidig mindske risikoen for fejl.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af et mindretal (DF):

1) Efter nr. 9 indsættes:

»01. I § 53 indsættes som stk. 2:

»Stk. 2. Kommunalbestyrelsen må ikke ved brug af valgbusser tage imod brevstemmer i parallelsamfund. Ved valgbusser forstås mobile enheder, der kan anvendes som mobile brevstemmesteder, eksempelvis busser, campingvogne, skurvogne, telte m.v.««

[Forbud mod brug af valgbusser i parallelsamfund]

Til § 3

2) Efter nr. 32 indsættes:

»01. I § 59 indsættes som stk. 2:

»Stk. 2. Kommunalbestyrelsen må ikke ved brug af valgbusser tage imod brevstemmer i parallelsamfund. Ved valgbusser forstås mobile enheder, der kan anvendes som mobile brevstemmesteder, eksempelvis busser, campingvogne, skurvogne, telte m.v.««

[Forbud mod brug af valgbusser i parallelsamfund]

Til § 11

Af indenrigs- og sundhedsministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af NB):

3) I stk. 3 ændres »§ 3, nr. 6« til: »§ 3, nr. 7«.

[Korrektion af henvisning]

Bemærkninger

Til nr. 1 og 2

Formålet med bestemmelserne er at forbyde brugen af valgbusser ved brevstemmeafgivning i parallelsamfund.

Kommunalbestyrelsen må dermed fortsat gøre brug af valgbusser ved brevstemmeafgivningen, men disse må ikke bruges til at tage imod brevstemmer i parallelsamfund.

Valgbusser er i bestemmelserne defineret som mobile enheder, der kan anvendes som mobile brevstemmesteder, eksempelvis busser, campingvogne, skurvogne, telte m.v.

Parallelsamfund er aktuelt defineret i § 61 a, stk. 2, jf. stk. 1, i almenboligloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1877 af 27. september 2021, som ændret ved § 1 i lov nr. 2157 af 27. november 2021. Ved et parallelsamfund forstås således aktuelt et boligområde, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande overstiger 50 pct., og hvor mindst to af følgende kriterier er opfyldt:

1) Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.

2) Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.

3) Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 pct.

4) Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende udgør mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Social- og boligministeren offentliggør den 1. december hvert år, hvilke boligområder der opfylder de ovennævnte betingelser.

Forbuddet mod brugen af valgbusser ved brevstemmeafgivning i parallelsamfund vil gælde ved folketingsvalg, europaparlamentsvalg, jf. henvisningen til folketingsvalglovens kapitel 8 i europaparlamentsvalglovens § 26, stk. 1, kommunale og regionale valg, landsdækkende folkeafstemninger, jf. henvisningen til folketingsvalglovens kapitel 8 i folketingsvalglovens § 100, stk. 1, og bindende kommunale folkeafstemninger, jf. den kommunale og regionale valglovs § 105 h, jf. § 59.

Til nr. 3

Det følger af lovforslagets § 11, stk. 3, at regler fastsat i medfør af § 8, stk. 5, i lov om kommunale og regionale valg, jf. lovbekendtgørelse nr. 295 af 7. marts 2022, forbliver i kraft, indtil de ophæves eller afløses af forskrifter udstedt i medfør af § 8, stk. 6, jf. denne lovs § 3, nr. 6.

Som det fremgår af bemærkningerne til bestemmelsen i § 11, stk. 3, skal der rettelig henvises til § 3, nr. 7. Det foreslås derfor med ændringsforslaget at ændre henvisningen fra »§ 3, nr. 6« til »§ 3, nr. 7«.

Der er alene tale om en korrektion af redaktionel karakter.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 5. oktober 2023 og var til 1. behandling den 26. oktober 2023. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Indenrigsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og indenrigs- og sundhedsministeren sendte den 30. juni 2023 dette udkast til udvalget, jf. INU alm. del - bilag 31 (folketingsåret 2022-23, 2. samling). Den 5. oktober 2023 sendte indenrigs- og sundhedsministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 6 bilag på lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 4 spørgsmål til indenrigs- og sundhedministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Anne Paulin (S) Annette Lind (S) Birgitte Vind (S) Bjørn Brandenborg (S) Camilla Fabricius (S) Henrik Møller (S) Thomas Monberg (S) Kim Aas (S) Malte Larsen (S) Lars Christian Lilleholt (V) Torsten Schack Pedersen (V) Anni Matthiesen (V) Christoffer Aagaard Melson (V) Rosa Eriksen (M) Jan Carlsen (M) nfmd. Dennis Flydtkjær (DD) Kristian Bøgsted (DD) Lars-Christian Brask (LA) Jens Meilvang (LA) Lise Bertelsen (KF) Helle Bonnesen (KF) Kim Edberg Andersen (NB) Mikkel Bjørn (DF) Theresa Berg Andersen (SF) fmd. Kirsten Normann Andersen (SF) Sigurd Agersnap (SF) Jette Gottlieb (EL) Lotte Rod (RV) Christina Olumeko (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Moderaterne (M)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)3