L 47 Forslag til lov om ændring af sundhedsloven.

(Mulighed for forudgående fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-10-2023

Fremsættelse: 05-10-2023

Skriftlig fremsættelse (5. oktober 2023)

20231_l47_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (5. oktober 2023)

Indenrigs- og sundhedsministeren (Sophie Løhde):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af sundhedsloven (Mulighed for forudgående fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop)

(Lovforslag nr. L 47)

Lovforslaget er en udmøntning af Aftale om udmøntning af midlerne afsat til Det gode ældreliv af 18. december 2020 (efterfølgende justeret i februar 2022) indgået af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Nye Borgerlige og Frie Grønne.

Med lovforslaget foreslås det at indføre en rettighed, hvorefter habile borgere, der er fyldt 60 år, får mulighed for at fravælge forsøg på genoplivning i tilfælde af hjertestop. Tilkendegivelsen vil ske på sundhed.dk eller via en fysisk blanketordning. Fravalget vil træde i kraft syv kalenderdage efter, at fravalget er registreret i et centralt register. Et fravalg kan til enhver tid fortrydes af borgeren og er bindende for sundhedspersonen, som har kendskab til et registreret fravalg.

Partierne var enige om, at der skal være tale om en rettighed, hvor borgeren kan fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop uden krav om indblanding fra andre, herunder f.eks. egen læge eller pårørende.

Der er som led i aftalen afsat midler til udvikling og etablering af et centralt register, hvor borgerens fravalg af genoplivningsforsøg registreres. Endvidere er der afsat midler til en digital løsning til at gøre oplysningen om et registreret fravalg synlig for sundhedspersonalet i deres it-systemer på det præhospitale område, på hospitaler, i ældreplejen og i almen praksis, når fravalget træder i kraft.

Loven vil skulle sættes i kraft ved bekendtgørelse, når den samlede løsning, forventeligt ultimo 2024, er klar.

Idet jeg i øvrigt tillader mig at henvise til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.