L 41 Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der i Afghanistan har bistået danske myndigheder m.v.

(Forlængelse af Afghanistansærloven).

Af: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S)
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-10-2023

Fremsættelse: 05-10-2023

Skriftlig fremsættelse (5. oktober 2023)

20231_l41_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (5. oktober 2023)

Udlændinge- og integrationsministeren (Kaare Dybvad Bek):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der i Afghanistan har bistået danske myndigheder m.v. (Forlængelse af Afghanistan-særloven).

(Lovforslag nr. L 41)

De første opholdstilladelser efter lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der i Afghanistan har bistået danske myndigheder m.v. (særloven) udløber i slutningen af 2023. I Afghanistan er Taleban fortsat ved magten, og der synes ikke umiddelbart at være udsigt til, at dette vil ændre sig i den nærmeste fremtid. Det er regeringens opfattelse, at Danmark fortsat har et ansvar over for de personer, som i Afghanistan har bistået danske myndigheder mv. Det er på den baggrund regeringens opfattelse, at særloven bør forlænges, så særligt de personer, der alene har en opholdstilladelse efter særloven, fortsat har mulighed for at indgå aktivt i det danske samfund, fremfor at blive henvist til eksempelvis at opholde sig på et udrejsecenter.

Det er samtidig vigtigt for regeringen at bevare princippet om midlertidighed og holde fast i, at en opholdstilladelse efter særloven netop er særlig og midlertidig. Lovforslaget lægger således op til, at særloven forlænges til den 1. december 2025, således, at personer med opholdstilladelse efter særloven vil kunne få forlænget deres opholdstilladelse til og med den 30. november 2025.

Der stilles med lovforslaget krav om, at udlændinge, der ønsker deres opholdstilladelse forlænget, aktivt ansøger herom. Det forudsættes i den forbindelse, at Udlændingestyrelsen i forlængelse af lovforslagets fremsættelse iværksætter en vejledning af udlændinge, der har opholdstilladelse efter særloven, om vigtigheden af, at der ansøges om forlængelse, inden udløbet af vedkommendes opholdstilladelse, såfremt opholdstilladelsen ønskes forlænget.

En ansøgning om forlængelse af en opholdstilladelse efter særloven vil som det altovervejende udgangspunkt skulle indgives senest på den dag, hvor den pågældendes opholdstilladelse udløber. Der vil dog efter lovforslaget være mulighed for at behandle en ansøgning, der er indgivet efter opholdstilladelsens udløb, såfremt der foreligger særlige omstændigheder.

En ansøgning om forlængelse tillægges opsættende virkning for at sikre, at personer med opholdstilladelse efter særloven bl.a. vil bevare adgangen til at kunne arbejde i Danmark, modtage undervisning, deltage i uddannelse og bo i eget hjem.

I perioden frem mod den 1. december 2025 vil de personer, der har opholdstilladelse efter særloven, have mulighed for, som det allerede er tilfældet i dag, at søge om opholdstilladelse efter udlændingelovens regler, herunder asyl eller efter en erhvervsordning, og således have mulighed for at skabe sig et andet opholdsgrundlag inden december 2025.

Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft den 27. november 2023.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.