L 39 Forslag til lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere.

Af: Erhvervsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 04-10-2023

Skriftlig fremsættelse (4. oktober 2023)

20231_l39_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (4. oktober 2023)

Erhvervsministeren (Morten Bødskov):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere

(Lovforslag nr. L 39)

Formålet med dette lovforslag er at fremme udviklingen af et sekundært marked for misligholdte lån, der er udstedt af kreditinstitutter, ved at skabe en effektiv og betryggende regulatorisk ramme, der fjerner hindringer og fastsætter beskyttelsesforanstaltninger for overførsel af misligholdte lån fra kreditinstitutter til kreditkøbere.

På den måde kan kreditinstitutter, der står over for en ophobning af misligholdte lån og mangler ekspertise til at servicere lånene, på en passende måde, nemmere overføre kreditaftalen til en kreditkøber med henblik på inddrivelse gennem en kreditservicevirksomhed, der har ekspertise til at håndtere og forvalte kreditaftalen. Ved at forbedre mulighederne for kreditinstitutters salg af misligholdte lån understøtter lovforslaget en robust finansiel sektor og øger den finansielle stabilitet.

Det er samtidig afgørende, at den retlige ramme for sekundære markeder beskytter låntagerne og deres rettigheder. Aktørerne på de sekundære markeder skal derfor altid handle i god tro, behandle låntagere redeligt og respektere deres privatliv. De må ligeledes ikke chikanere eller give vildledende oplysninger til låntager. Derudover fastsættes der bl.a. et tilladelsesregime og Finanstilsynet gives tilsynsbeføjelser på området.

Lovforslaget har baggrund i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere (NPL-direktivet). Direktivet er en del af Den Europæiske Unions prioritet om at udarbejde en samlet strategi for håndtering af misligholdte lån i den finansielle sektor.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til Tingets velvillige behandling.