L 37 Forslag til lov om supplerende bestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om digitale markeder.

Af: Erhvervsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 04-10-2023

Fremsættelse: 04-10-2023

Skriftlig fremsættelse (4. oktober 2023)

20231_l37_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (4. oktober 2023)

Erhvervsministeren (Morten Bødskov):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om supplerende bestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om digitale markeder

(Lovforslag nr. L 37)

Formålet med lovforslaget er, at sikre at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen aktivt kan bidrage til at varetage danske erhvervs- og slutbrugeres interesser, når de benytter gatekeeperes platformstjenester - det vil sige, de allerstørste digitale platforme, såsom Google's søgemaskine, Meta's sociale netværk Facebook eller Apple's App Store - og derved risikerer at blive udsat for adfærd eller betingelser, der er i strid med forordningen.

Forordningen om digitale markeder fastsætter en lang række forpligtelser, som de udpegede gatekeepere skal overholde. I forhold til erhvervsbrugere skal gatekeeperne blandt andet give adgang til de data, de generer ved at bruge deres digitale platforme, og de skal give mulighed for, at promovere tilbud og indgå kontrakter udenom gatekeeperens digitale platform. I forhold til slutbrugere skal gatekeeperne blandt andet gøre det muligt at afinstallere forud-installeret software eller apps fra telefoner og computere, og gatekeeperne må ikke spore slutbrugere på nettet uden for gatekeepernes digitale platforme med henblik på målrettet annoncering, uden brugerens reelle samtykke hertil.

Europa-Kommissionen er enehåndhæver af forordningen om digitale markeder, men nationale konkurrencemyndigheder skal understøtte Kommissionens håndhævelse.

Med lovforslaget foreslås således, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen får kompetence og undersøgelsesbeføjelser til - på eget initiativ - at foretage undersøgelser af gatekeeperes eventuelle manglende overholdelse af forordningen i Danmark. Forordningen giver eksplicit medlemsstaterne mulighed for at give sine nationale konkurrencemyndigheder sådanne beføjelser.

Desuden fastlægger lovforslaget, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er den kompetente myndighed i Danmark som, evt. sammen med andre medlemsstater, kan anmode Europa-Kommissionen om at indlede markedsundersøgelser i forhold til forordningen. Sådanne anmodninger kan for eksempel omhandle undersøgelser om, at en virksomhed skal udpeges som gatekeeper eller at nye typer af platformstjenester eller ny adfærd fra gatekeepere skal omfattes af forordningen.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.