L 33 Forslag til lov om ændring af lov om MitID og NemLog-in.

(Ret til anvendelse af MitID-løsningen og NemLog-in til autentifikation i interne it-systemer og mulighed for tilslutning til MitID-løsningen for juridiske enheder, som er registreret i et andet EU-/EØS-land).

Af: Digitaliseringsminister Marie Bjerre (V)
Udvalg: Udvalget for Digitalisering og It
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 04-10-2023

Skriftlig fremsættelse (4. oktober 2023)

20231_l33_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (4. oktober 2023)

Digitaliseringsministeren (Marie Bjerre)

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om MitID og NemLog-in (Ret til anvendelse af MitID-løsningen og NemLog-in til autentifikation i interne it-systemer og mulighed for tilslutning til MitID-løsningen for juridiske enheder, som er registreret i et andet EU-/EØS-land)

(Lovforslag nr. L 33)

Lovforslaget har til formål at skabe mulighed for, at juridiske enheder i et andet EU-/EØS-land, der er registreret i et register svarende til Det Centrale Virksomhedsregister, kan anvende MitID-løsningen. Det er således et formål at sikre lovgivningsmæssig overensstemmelse med EU-retten.

Lovforslaget har desuden til formål at tydeliggøre, at interne it-systemer hos juridiske enheder, offentlige myndigheder og offentligretlige organer kan tilsluttes til MitID-løsningen og NemLog-in med henblik på bl.a. at anvende autentifikation.

Der er tale om et juridisk-teknisk forslag. Forslaget pålægger ikke borgere eller virksomheder i Danmark pligter og påvirker i øvrigt ikke disse negativt i forbindelse med anvendelse af de fællesoffentlige løsninger: MitID og NemLog-in, der sammen udgør rammen for adgang til både offentlige og private tjenester.

Det er vigtigt, at MitID og NemLog-in og administrationen heraf holdes opdateret og tilrettes de løbende forretningsbehov, der er hos de aktører, der anvender eller ønsker at anvende infrastrukturerne. Lovforslaget er ligeledes et udtryk for dette.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.