L 26 Forslag til lov om ændring af lov om radioudstyr og elektromagnetiske forhold, lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester, lov om etablering og fælles udnyttelse af master til radiokommunikationsformål og udnyttelse af infrastruktur til opsætning af trådløse adgangspunkter med lille rækkevidde m.v. og lov om fremme af effektiv energianvendelse og drivhusgasreduktion.

(Universalopladere til mobiltelefoner m.v., regler om kommunal støtte til bredbåndsudrulning, indhentning af oplysninger om elforbrug og indberetning af oplysninger om datacentres energimæssige ydeevne m.v.).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Udvalget for Digitalisering og It
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 04-10-2023

Fremsættelse: 04-10-2023

Skriftlig fremsættelse (4. oktober 2023)

20231_l26_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (4. oktober 2023)

Klima-, energi- og forsyningsministeren (Lars Aagaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om radioudstyr og elektromagnetiske forhold, lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester, lov om etablering og fælles udnyttelse af master til radiokommunikationsformål og udnyttelse af infrastruktur til opsætning af trådløse adgangspunkter med lille rækkevidde m.v. og lov om fremme af effektiv energianvendelse og drivhusgasreduktion (Universalopladere til mobiltelefoner m.v., regler om kommunal støtte til bredbåndsudrulning, indhentning af oplysninger om elforbrug og indberetning af oplysninger om datacentres energimæssige ydeevne m.v.)

(Lovforslag nr. L 26)

Lovforslaget skal muliggøre implementering af dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2022/2380 af 23. november 2022 om ændring af direktiv 2014/53/EU om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse af radioudstyr på markedet.

I lovforslaget foreslås endvidere ændringer af gældende lovgivning på teleområdet, som ikke er udtryk for direktivimplementering. Lovforslaget understøtter endvidere den telepolitiske aftale af 21. december 2021. Aftalen blev indgået af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet. Lovforslaget understøtter aftalens centrale principper om markedsbaseret udrulning og teknologineutral regulering.

Derudover skal lovforslaget muliggøre implementering af artikel 12 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2023/1791 om energieffektivitet og ændring af forordning 2023/955 (omarbejdning) (energieffektivitetsdirektivet), hvori der stilles krav om indberetning og offentliggørelse af data relateret til visse større datacentres energimæssige ydeevne.

Lovforslaget indebærer for det første, at alle mobiltelefoner m.v. fremover skal oplades med universalopladere, og at forbrugere skal kunne købe mobiltelefoner m.v., uden at der medfølger en oplader. Dette sker gennem en opdatering af de væsentlige krav for radioudstyr i radioudstyrsloven.

Lovforslaget indebærer for det andet en opdatering af en række bestemmelser i teleloven. Der sættes rammer for

- kommunal støtte til etablering af bredbånd

- offentlige myndigheders udlejning af arealer til mobilmaster

- kortlægning af adgang til mobilt bredbånd

- indsamling og udarbejdelse af statistik til understøttelse af den grønne omstilling i telesektoren.

Herudover foretages der i teleloven en række konsekvensrettelser og redaktionelle ændringer.

Lovforslaget indebærer for det tredje en opdatering af masteloven. Dette vedrører bl.a. indberetning og offentliggørelse af radiodækningsplaner samt eksisterende antenne- og mastepositioner. Endelig foretages en række konsekvensrettelser i masteloven, der dog ikke indebærer indholdsmæssige ændringer i retstilstanden.

Lovforslaget indebærer for det fjerde en ændring af lov om fremme af effektiv energianvendelse og drivhusgasreduktion (energispareloven), således at klima-, energi- og forsyningsministeren bemyndiges til at fastsætte regler om indberetning og offentliggørelse af oplysninger vedrørende visse større datacentres energimæssige ydeevne. De foreslåede ændringer af energispareloven skal muliggøre implementering af artikel 12 i energieffektivitetsdirektivet.

Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 28. december 2023. Da lovforslaget indeholder erhvervsrettet lovgivning, ønskes det på den baggrund gerne vedtaget senest fire uger forinden.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.