L 188 Forslag til lov om ændring af lov om social service, lov om voksenansvar for anbragte børn og unge, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og lov om opkrævning af underholdsbidrag.

(Ændring af reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, om forældelse af underholdsbidrag m.v.).

Af: Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 30-04-2024

Fremsættelse: 30-04-2024

Skriftlig fremsættelse (30. april 2024)

20231_l188_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (30. april 2024)

Social- og boligministeren (Pernille Rosenkrantz-Theil):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om social service, lov om voksenansvar for anbragte børn og unge, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og lov om opkrævning af underholdsbidrag (Ændringer af reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, om forældelse af underholdsbidrag m.v.)

(Lovforslag nr. L 188)

Lovforslaget består af tre dele. Den første del vedrører ændringer af reglerne i lov om social service (serviceloven) om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne, herunder som følge af demens. Der foreslås i denne del en række ændringer, som skal varetage hensynet til borgeren selv og hensynet til andre med henblik på at sikre, at personalet på bl.a. botilbud har de rette rammer til at drage omsorg for borgere, der ikke kan tage vare på sig selv eller overskue konsekvenserne af deres egne handlinger. Det gælder bl.a. forslag om fastholdelse m.m., anvendelse af stofseler og mulighed for låsning af døre og skabe under særlige betingelser.

Det foreslås endvidere at oprette et nyt nævn, som skal have afgørelseskompetencen for særligt indgribende magtanvendelser, herunder bl.a. kamerakig, kortvarig indelåsning i egen bolig på et botilbud og optagelse i særlige botilbud. Derudover indeholder lovforslaget en række tiltag, som vil udgøre en administrativ lettelse for kommunerne og frigøre ressourcer for personalet samt sikre en mere effektiv ressourceudnyttelse. Det gælder bl.a. forslag om anvendelse af kamerakig m.v., optagelse i særlige botilbud med en værges samtykke samt om begrænsning af registrering og indberetning af indgreb.

Der gøres opmærksom på, at en eventuel rammeaftale for en langsigtet og bæredygtig udvikling af handicapområdet, som der er igangværende forhandlinger om, forventes at medføre ændringsforslag fremsat af social- og boligministeren.

I anden del af lovforslaget foreslås ændringer i lov om voksenansvar for anbragte børn og unge. Det foreslås at indføre hjemmel til midlertidig inddragelse af anbragte børn og unges mobiltelefoner og andet elektronisk kommunikations- og spilleudstyr, hvis det er nødvendigt for at sikre barnets eller den unges trivsel, sundhed og udvikling. Desuden foreslås det at indføre mulighed for, at personalet kan tage stoffer og alkohol fra de anbragte børn og unge, og til at undersøge de besøgende på sikrede døgninstitutioner, herunder ved brug af scannere.

Den tredje del af lovforslaget vedrører ændring af bi‍dragsopkrævningsloven og indeholder et forslag om at der i bidragsopkrævningsloven indsættes en bestemmelse, der betyder, at den særlige forældelsesregel om forældelse af grundfordringer ikke vil gælde, når et underholdsbidrag er under opkrævning eller inddrivelse.

Da der er tale om et meget omfattende og komplekst lovforslag, har det ikke været muligt at fremsætte det på et tidligere tidspunkt i folketingssamlingen. Lovforslaget ønskes gennemført i dette folketingsår og foreslås at træde i kraft den 1. juli 2024.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.