L 180 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven, lov om erhvervsuddannelser og lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse.

(Ny opholdsordning på baggrund af uddannelsestilknytning m.v.).

Af: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S)
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 30-04-2024

Skriftlig fremsættelse (30. april 2024)

20231_l180_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (30. april 2024)

Udlændinge- og integrationsministeren (Kaare Dybvad Bek):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af udlændingeloven, lov om erhvervsuddannelser og lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse (Ny opholdsordning på baggrund af uddannelsestilknytning m.v.)

(Lovforslag nr. L 180)

Det følger af regeringsgrundlaget "Ansvar for Danmark", at regeringen vil give ret til fortsat ophold for visse udlændinge, som uddanner sig inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft.

Lovforslaget udmønter denne del af regeringsgrundlaget.

Lovforslaget indeholder således forslag om en ny uddannelsestilknytningsordning, som giver visse udlændinge, der mister deres opholdsgrundlag, og som er optaget på eller i gang med en uddannelse inden for et område, hvor der er mangel på arbejdskraft, mulighed for at forsætte deres ophold og uddannelse i Danmark.

Det foreslås også med lovforslaget, at udlændinge, der opnår opholdstilladelse efter den foreslåede uddannelsestilknytningsordning, skal have mulighed for at skifte til en anden uddannelse inden for et område, hvor der er mangel på arbejdskraft.

Herudover foreslås det med lovforslaget, at visse udlændinge, der har mistet eller mister deres opholdsgrundlag, før loven træder i kraft, under visse betingelser skal have mulighed for at fortsætte deres ophold i Danmark, hvis de, da de mistede deres opholdsgrundlag, var optaget på eller i gang med en uddannelse inden for et område, hvor der aktuelt er mangel på arbejdskraft.

Endvidere foreslås det med lovforslaget, at udlændinge, der meddeles opholdstilladelse efter den nye opholdsordning, samtidig skal meddeles opholdstilladelse for 6 måneder med henblik på at søge beskæftigelse her i landet efter afslutning af uddannelsen.

I tilknytning til forslaget om at indføre en ny uddannelsestilknytningsordning i udlændingeloven, foreslås det at ændre i lov om erhvervsuddannelser samt lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, således at udlændinge, der opnår opholdstilladelse efter den foreslåede uddannelsestilknytningsordning, får ret til betalt uddannelse, hvis de havde ret hertil, inden de mistede deres oprindelige opholdsgrundlag.

Fremsættelsen den 30. april 2024 skal ses i sammenhæng med regeringens ønske om at fremsætte lovforslaget i folketingssamlingen 2023/24, således at den foreslåede uddannelsestilknytningsordning kan træde i kraft den 1. juli 2024. Lovforslaget ønskes således vedtaget i indeværende folketingssamling.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.