L 170 Forslag til lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed og udlændingeloven.

(Anbefalinger fra taskforce om udenlandsk arbejdskraft og ændring af gebyrer for autorisation af sundhedspersoner).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Tillægsbetænkning

Afgivet: 30-05-2024

Afgivet: 30-05-2024

Tillægsbetænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 30. maj 2024

20231_l170_tillaegsbetaenkning.pdf
Html-version

Tillægsbetænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 30. maj 2024

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, DD, SF, M, LA, KF og RV) indstiller lovforslaget til vedtagelse i den affattelse, hvori det foreligger efter 2. behandling.

Et mindretal i udvalget (DF og ALT) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.

Et andet mindretal i udvalget (EL) vil redegøre for sin indstilling til lovforslaget ved 3. behandling.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved afgivelsen af tillægsbetænkningen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i tillægsbetænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i tillægsbetænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre

Det er en bunden opgave at rekruttere og fastholde mere sundhedspersonale, og det er nødvendigt, at Danmark også kan tiltrække udenlandsk sundhedspersonale.

Vi har i mange år haft sagspukler for godkendelse af udenlandske læger og sygeplejerskers uddannelse sammenlignet med danske uddannelser. Det var en bunden opgave at søge at dæmme op for sagspuklerne i styrelserne, så sagsbehandlingen ikke er en barriere for at få veluddannet personale ud i det danske sundhedsvæsen.

DD, SF, KF og RV mener imidlertid, at det er en utilsigtet virkning af L 170, at danske sygeplejersker og jordemødres omkostninger til erhvervelse af autorisation efter endt uddannelse øges markant med forslaget. Det har været vores forståelse, at de øgende omkostninger til sagsbehandling af udenlandske sundhedspersoners uddannelseautorisation blev finansieret med et gebyr til udenlandsk sundhedspersonale. Vi mener derfor også, at man skal søge løsninger, hvor merudgifter til sagsbehandling ikke tørres af på nyuddannede sygeplejersker og jordemødre, som kommer direkte fra su og gerne skal i arbejde så hurtigt som muligt.

Vi foreslår derfor, at ministeren undtager de danske sygeplejersker for merudgiften og søger meromkostninger, som følger af det, finansieret via råderummet.

3. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 25. april 2024 og var til 1. behandling den 3. maj 2024. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Sundhedsudvalget. Udvalget afgav betænkning den 23. maj 2024. Lovforslaget var til 2. behandling den 30. maj 2024, hvorefter det blev henvist til fornyet behandling i udvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har, efter at lovforslaget blev henvist til fornyet udvalgsbehandling, behandlet lovforslaget i 1 møde.

Bilag

Efter udvalgets afgivelse af betænkning er der omdelt 1 bilag på lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har efter afgivelsen af betænkning stillet 6 spørgsmål til indenrigs- og sundhedsministeren til skriftlig besvarelse, som forventes besvaret inden 3. behandling.

Anders Kronborg (S) Birgitte Vind (S) Camilla Fabricius (S) Flemming Møller Mortensen (S) Tanja Larsson (S) Maria Durhuus (S) Matilde Powers (S) nfmd. Rasmus Horn Langhoff (S) Sara Emil Baaring (S) Christoffer Aagaard Melson (V) Lars Christian Lilleholt (V) Heidi Bank (V) Monika Rubin (M) Nanna W. Gotfredsen (M) Lars Arne Christensen (M) fmd. Jens Henrik Thulesen Dahl (DD) Marlene Harpsøe (DD) Louise Brown (LA) Helena Artmann Andresen (LA) Per Larsen (KF) Lise Bertelsen (KF) Kim Edberg Andersen (DD) Mette Thiesen (DF) Kirsten Normann Andersen (SF) Anne Valentina Berthelsen (SF) Mads Olsen (SF) Runa Friis Hansen (EL) Stinus Lindgreen (RV) Helene Liliendahl Brydensholt (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)22
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5