L 166 Forslag til lov om statsligt udpegede energiparker.

Af: Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V)
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-04-2024

Fremsættelse: 24-04-2024

Skriftlig fremsættelse (24. april 2024)

20231_l166_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (24. april 2024)

Ministeren for byer og landdistrikter (Morten Dahlin):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om statsligt udpegede energiparker

(Lovforslag nr. L 166)

Lovforslaget udmønter centrale dele af "Klimaaftale om mere grøn energi fra sol og vind på land 2023 - Rammevilkår til fremme af VE-udbygningen på land", som regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) har indgået med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet den 12. december 2023.

Lovforslaget indeholder en bemyndigelse til ministeren for byer og landdistrikter til ved bekendtgørelse at udpege energiparker. Udpegning af et areal som energipark forudsætter kommunalbestyrelsens tilslutning.

Hovedformålet med energiparkerne er at fremme elproduktionen fra vedvarende energikilder ved i afgrænsede geografiske områder at prioritere opstilling af vindmøller og solcelleanlæg set i forhold til andre interesser. De statsligt udpegede energiparker skal herved bidrage til at muliggøre en firedobling af den samlede elproduktion fra solenergi og landvind frem mod 2030. Lovforslaget har endvidere til formål at forbedre mulighederne for PtX-anlæg og anden erhvervsmæssig bebyggelse i energiparkerne, hvor særlige hensyn taler for denne placering.

Et areal kan udpeges som energipark, hvis det forventes at kunne rumme vindmøller, solcelleanlæg eller en kombination heraf med en samlet årlig elproduktion på minimum 100 GWh, og nationale interesser ikke taler afgørende imod.

Kriteriet om, at nationale interesser ikke taler afgørende imod udpegningen, indebærer, at udpegningen skal foretages ud fra en ændret afvejning af nationale interesser (fx landskab, natur og kulturmiljø) for at fremme ønsket om flere større VE-anlæg m.v.

Det vil være muligt at udpege arealer, der ikke opfylder kriteriet om en potentiel samlet årlig elproduktion på mindst 100 GWh, hvis arealet udpeges med henblik på at forbedre muligheder for etablering af PtX-anlæg og anden erhvervsmæssig bebyggelse ved landanlæg til havvindmølleparker.

Lovforslaget indeholder regler om processen for udpegning af energiparker, herunder krav om indkaldelse af forslag til arealer ved offentlig annoncering og om høring over udkast til bekendtgørelser om udpegning.

Det følger af lovforslaget, at der ikke må planlægges i strid med udpegningen af en energipark, og at udpegningen af en energipark kan tillægges retsvirkning som en kommuneplan efter planloven.

Udpegningen af et areal som energipark medfører en række retsvirkninger i forhold til den efterfølgende planlægning for og tilladelse til projekter, der skal realisere energiparken.

Planlovens almindelige krav om en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse ved planlægning i kystnærhedszonen vil ikke gælde for arealer i en udpeget energipark, da der allerede ved vurderingen af, om arealet skal udpeges, vil være taget stilling til en påvirkning af kystområdet.

Ministeren vil i udpegningen af en energipark, hvor der er en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse herfor, kunne muliggøre udlæg af byzonearealer i det åbne land med henblik på PtX-anlæg eller anden erhvervsmæssig bebyggelse i energiparken.

Der gives dertil en videre adgang til at dispensere fra visse regler i naturbeskyttelsesloven, skovloven og museumsloven, når det er nødvendigt for at realisere en energipark. Det vil dreje sig om dispensationer m.v. i sager om sø- og åbeskyttelseslinjen, skovbyggelinjen, fortidsmindebeskyttelseslinjen, kirkebyggelinjen, fredninger, fredskovspligten og sten- og jorddiger.

Lovforslaget indeholder endeligt mulighed for, at de respektive ressortministre, i sager der vedrører eller i øvrigt er af betydning for energiparkens realisering, kan overtage kommunens beføjelser efter anmodning fra kommunalbestyrelsen og i øvrigt i særlige tilfælde efter henholdsvis planloven, miljøvurderingsloven, naturbeskyttelsesloven, miljøbeskyttelsesloven og museumsloven.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.