L 155 Forslag til lov om årpenge for kronprins Christian.

Af: Statsminister Mette Frederiksen (S)
Udvalg: Udvalget for Forretningsordenen
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 10-04-2024

Fremsættelse: 10-04-2024

Skriftlig fremsættelse (10. april 2024)

20231_l155_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (10. april 2024)

Statsministeren (Mette Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om årpenge for kronprins Christian

(Lovforslag nr. L 155)

For medlemmer af det kongelige hus kan der bestemmes årpenge ved lov, jf. grundlovens § 11, 1. pkt.

Som følge af tronskiftet den 14. januar 2024 foreslås med hjemmel i denne bestemmelse fastsat et årpengebeløb til kronprins Christian svarende til 7.000.000 kr. årligt.

Niveauet for årpenge er fastsat med henblik på at etablere en hofstat til kronprinsen, som skal understøtte kronprinsens varetagelse af officielle, herunder statsretlige, opgaver, bl.a. som regent i kongens fravær, og kronprinsens repræsentative funktioner. Hofstaten vil blive sammensat af personale til varetagelse af de nødvendige funktioner, herunder navnlig sekretærbistand, betjening, køkken og transport.

Det foreslås, at loven sættes i kraft efter statsministerens nærmere bestemmelse. Det forudsættes, at loven sættes i kraft, når kronprins Christian etablerer egen husholdning, hvorefter udbetalingen af årpenge til kronprins Christian vil begynde. Ved ikrafttræden af loven vil statsydelsen til kong Frederik blive nedsat med 4.000.000 kr. årligt, jf. herved det samtidig fremsatte forslag til lov om kong Frederik den Tiendes civilliste.

Lovforslaget har ikke været sendt i offentlig høring. Der har heller ikke tidligere været tradition for offentlig høring over lovforslag vedr. årpenge.

Den sene fremsættelse skyldes tronskiftet den 14. januar 2024, og at der efterfølgende har været behov for overvejelser om den nuværende lovgivning vedr. Kongehusets økonomi med henblik på at skabe de fremtidige rammer for Kongehusets virke, der understøtter et moderne og fremtidssikret monarki.

Lovforslaget har været drøftet med Kongehuset.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.