L 149 Forslag til lov om ændring af retsplejelov for Færøerne og lov for Færøerne om fuldbyrdelse af straf m.v.

(Ajourføring af retsplejelov for Færøerne og indførelse af fodlænke- og udstationeringsordning på Færøerne).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Færøudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Lovforslag som optrykt efter 2. behandling

Optrykt: 21-05-2024

Optrykt: 21-05-2024

Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 21. maj 2024

20231_l149_efter_2behandling.pdf
Html-version

Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 21. maj 2024

Forslag

til

Lov om ændring af retsplejelov for Færøerne og lov for Færøerne om fuldbyrdelse af straf m.v.

(Ajourføring af retsplejelov for Færøerne og indførelse af fodlænke- og udstationeringsordning på Færøerne)

§ 1

I retsplejelov for Færøerne, lov nr. 964 af 26. juni 2020, som ændret ved § 2 i lov nr. 740 af 13. juni 2023, foretages følgende ændringer:

1. I § 2 indsættes efter nr. 3 som nyt nummer:

»4) klager over advarsler meddelt efter § 74,«.

Nr. 4-6 bliver herefter nr. 5-7.

2. I § 13, stk. 3, 1. pkt., og § 501, stk. 1, 1. pkt., stk. 2, 1. pkt., og stk. 3, ændres »faderskabssager« til: »sager om faderskab og medmoderskab«.

3. I § 26, stk. 1, 1. og 2. pkt., ændres »§ 222, stk. 3« til: »§ 222, stk. 2«.

4. I § 26, stk. 3, indsættes efter »polititjenestemand«: »eller en ansat i politiet«, og »polititjenestemandens« ændres til: »dennes«.

5. Efter § 36 indsættes:

»§ 36 a. Retten kan i private straffesager om overtrædelse af straffelovens §§ 264 d, 267 og 268 efter anmodning under et særskilt retsmøde forud for hovedforhandlingen træffe afgørelse om

1) referatforbud efter § 31 eller

2) navneforbud efter § 34, stk. 1.«

6. I § 39, stk. 1, ændres »Overtrædelse af« til: »Med bøde straffes den, der overtræder«, »eller af« ændres til: »eller«, og »straffes med bøde« udgår.

7. I § 39, stk. 2, 1. pkt., ændres »et« til: »rettens«.

8. I § 53, stk. 2, 2. pkt., indsættes efter »§ 52,«: »stk. 1, 2. pkt., og«.

9. I § 56, stk. 3, § 83, stk. 2, 1. pkt., og § 138, stk. 1, ændres »juridisk kandidateksamen« til: »dansk juridisk bachelor- og kandidateksamen«.

10. Efter § 74 indsættes:

»§ 74 a. En advarsel meddelt efter § 74, stk. 1, kan påklages til Den Særlige Klageret af den dommer, som advarslen er rettet mod. Klagen skal være indgivet, inden 4 uger efter at dommeren er blevet meddelt advarslen. Klageretten kan se bort fra en overskridelse af klagefristen, når særlige forhold taler herfor.

Stk. 2. Klageretten anmoder sorenskriveren om en skriftlig udtalelse. Herefter har dommeren lejlighed til skriftligt at komme med bemærkninger til sorenskriverens udtalelse. Klageretten kan anmode sorenskriveren og dommeren om yderligere bemærkninger.

Stk. 3. Finder klageretten behov for det, kan den indhente en skriftlig udtalelse fra andre. Sorenskriveren og dommeren skal i så fald have lejlighed til skriftligt at komme med bemærkninger til udtalelsen.

Stk. 4. Når sagens beskaffenhed gør det påkrævet, træffer klageretten beslutning om mundtlig forhandling og træffer samtidig bestemmelse om, hvorvidt denne skal ske for lukkede døre. De nærmere bestemmelser om hovedforhandlingen træffes i øvrigt af klagerettens formand i overensstemmelse med de regler, som gælder for hovedforhandling i borgerlige sager i 1. instans, med de fornødne lempelser. Fremsætter dommeren begæring derom, kan klageretten beskikke en advokat for dommeren.

Stk. 5. Klageretten kan stadfæste, ændre eller ophæve advarslen. Klagerettens afgørelse træffes ved kendelse.

Stk. 6. Lyder klagerettens afgørelse på stadfæstelse eller ændring af advarslen, kan afgørelsen indbringes for Højesteret efter reglerne om kære i borgerlige sager, dog således at mindst fem dommere deltager i påkendelsen.«

11. I § 85 indsættes som stk. 6:

»Stk. 6. Ikketjenestemandsansatte fuldmægtige afskediges fra udgangen af den måned, hvori de fylder 70 år.«

12. I § 86, stk. 1, 2. pkt., indsættes efter »2. pkt.,«: »og stk. 6,«.

13. I § 87 indsættes efter »§§ 74,«: »74 a,«.

14. I § 124, stk. 3, ændres »eller § 123, jf. § 117,« til: »§ 123, jf. § 117, eller § 970«.

15. I § 127, stk. 1, 3. pkt., ændres »vedrørende lagtingslov om markedsføring« til: »omfattet af § 271, stk. 1, nr. 3«.

16. I § 129 ændres »og« til: »,«, og efter »(politidirektøren)« indsættes: »og politidirektøren for National Enhed for Særlig Kriminalitet«.

17. I § 137, stk. 1, 1. pkt., indsættes efter »Landfogeden«: », politidirektøren for National Enhed for Særlig Kriminalitet«, og »denne« ændres til: »disse«.

18. Efter § 143 indsættes:

»§ 143 a. National Enhed for Særlig Kriminalitet varetager efter anmodning fra Færøernes Politi efterforskningen og strafforfølgningen af forbrydelser i sager, hvor der er grund til at antage, at overtrædelsen har et særlig betydeligt omfang, er et led i organiseret kriminalitet, indebærer komplekst samarbejde med udenlandske retshåndhævende myndigheder, er udført ved anvendelse af særegne metoder eller på anden måde er af særlig kvalificeret karakter. Sager efter straffelovens § 110 c anses for omfattet af 1. pkt., medmindre sagen behandles af Politiets Efterretningstjeneste.

Stk. 2. Justitsministeren kan fastsætte nærmere regler om, hvilke kriminalitetsområder der er omfattet af stk. 1.

§ 143 b. Det operative samarbejde, som er oprettet i medfør af § 110 b, stk. 1, i den danske retsplejelov, til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering og andre kriminalitetsområder fastsat i medfør af stk. 8 fungerer ligeledes på Færøerne.

Stk. 2. Tilsynsmyndighederne i henhold til lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme som sat i kraft for Færøerne ved kongelig anordning eller lagtingslov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme samt TAKS deltager i det operative samarbejde, jf. stk. 1. National Enhed for Særlig Kriminalitet kan beslutte, at andre myndigheder end dem, der er nævnt i 1. pkt., og virksomheder og personer omfattet af § 1 i lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme som sat i kraft for Færøerne ved kongelig anordning eller § 1 i lagtingslov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme kan deltage i det operative samarbejde. Advokater, jf. § 1, stk. 1, nr. 14, i lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme som sat i kraft for Færøerne ved kongelig anordning eller lagtingslov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme, kan ikke deltage i det operative samarbejde.

Stk. 3. De myndigheder, der er nævnt i stk. 1 og 2, kan uanset tavshedspligt fastsat i anden lovgivning videregive oplysninger til myndigheder, virksomheder og personer, der deltager i det operative samarbejde, jf. stk. 1, hvis oplysningerne kan have betydning for opgaven med at forebygge eller bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering eller andre kriminalitetsområder fastsat i medfør af stk. 8.

Stk. 4. Virksomheder og personer omfattet af § 1 i lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme som sat i kraft for Færøerne ved kongelig anordning eller § 1 i lagtingslov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme kan uanset § 117, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed som sat i kraft for Færøerne ved kongelig anordning, § 28, stk. 1, i lagtingslov om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder og §§ 124 og 125 i lov om betalinger som sat i kraft for Færøerne ved kongelig anordning videregive oplysninger til myndigheder, virksomheder og personer, der deltager i det operative samarbejde, jf. stk. 1, hvis oplysningerne kan have betydning for opgaven med at forebygge eller bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering eller andre kriminalitetsområder fastsat i medfør af stk. 8.

Stk. 5. Personer, der deltager i det operative samarbejde, jf. stk. 1, er under ansvar efter straffelovens §§ 152-152 e forpligtet til at hemmeligholde oplysninger, som modtages i forbindelse med samarbejdet, jf. dog stk. 7.

Stk. 6. Tavshedspligten i stk. 5 gælder også videregivelse til den fysiske eller juridiske person, som oplysningerne ve‍drører, uanset en eventuel retlig forpligtelse til at videregive oplysningerne til den pågældende i henhold til anden lovgivning, jf. dog stk. 7.

Stk. 7. Oplysninger omfattet af stk. 5 kan efter samtykke fra den myndighed, der har afgivet oplysningerne, inddrages i den modtagende myndigheds sagsbehandling. Foreligger der samtykke, finder de regler, som i almindelighed gælder for den modtagende myndighed, og som i medfør af stk. 5 og 6 er fraveget, på ny anvendelse. Virksomheder eller personer, der i medfør af stk. 2 medvirker i det operative samarbejde, jf. stk. 1, kan efter samtykke fra den myndighed, som har afgivet oplysningerne, inddrage oplysninger omfattet af stk. 5 i deres indsats med at forebygge og bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering eller andre kriminalitetsområder fastsat i medfør af stk. 8.

Stk. 8. Justitsministeren kan fastsætte nærmere regler om, at det operative samarbejde kan behandle sager vedrørende andre kriminalitetsområder end hvidvask og terrorfinansiering, hvis kriminalitetsområdet er omfattet af National Enhed for Særlig Kriminalitets område, jf. § 143 a.«

19. Overskriften til første bog, sjette afsnit, affattes således:

»Sjette afsnit

Den Uafhængige Politiklagemyndighed og Det Uafhængige Tilsyn med Bevismidler«.

20. I § 150, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:

»Politiklagemyndigheden behandler på tilsvarende vis klager over andet personale i politiet og anklagemyndigheden, jf. kapitel 107, og efterforsker straffesager mod andet personale i politiet og anklagemyndigheden, jf. kapitel 108, som varetager politimæssige opgaver eller opgaver, der relaterer sig til retshåndhævelse og strafforfølgning.«

21. Efter § 150 indsættes i kapitel 17:

»§ 150 a. Det Uafhængige Tilsyn med Bevismidler (Bevismiddeltilsynet), jf. den danske retsplejelovs kapitel 11 a, er en selvstændig myndighed, der fører tilsyn med politiets og anklagemyndighedens behandling af tekniske beviser. Politiets Efterretningstjeneste er ikke omfattet af tilsynets virksomhed.

Stk. 2. Politiet og anklagemyndigheden er forpligtet til at meddele Bevismiddeltilsynet de oplysninger og udlevere de dokumenter m.v., som Bevismiddeltilsynet forlanger. Politiet og anklagemyndigheden orienterer af egen drift Bevismiddeltilsynet, hvis der konstateres fejl eller mulige fejl af generel eller systematisk karakter og af retssikkerhedsmæssig betydning ved politiets eller anklagemyndighedens behandling af tekniske beviser.

Stk. 3. Bevismiddeltilsynet udøver sine funktioner i fuld uafhængighed.«

22. I § 198, stk. 1, nr. 6, ændres »digital post« til: »Digital Post«.

23. I § 219, stk. 1, indsættes efter »762«: », stk. 1, nr. 1-4,«.

24. § 264, stk. 5, 3. pkt., ophæves.

25. I § 271, stk. 1, nr. 3, ændres »eller lov om finansiel virksomhed« til: », lov om finansiel virksomhed eller lov om betalinger«.

26. I § 344, stk. 1, 2. pkt., indsættes efter »repræsenterer en part«: »eller i medfør af § 306, stk. 3, nr. 4, repræsenterer en landsstyremyndighed eller en statslig myndighed«.

27. I § 351, stk. 4, nr. 4, og § 356, stk. 2, nr. 5, ændres »staten eller hjemmestyret« til: »erhvervsministeren eller Færøernes landsstyre«.

28. I § 355, stk. 1, nr. 1, ændres »§ 12 i lov« til: »§ 14 i lagtingslov«.

29. I § 362, stk. 4, indsættes som 4. pkt.:

»Har den beskikkede advokat haft en samtale med forurettede i medfør af § 752, stk. 4, 3. pkt., fastsættes et samlet salær og godtgørelse i umiddelbar forlængelse af samtalens afholdelse.«

30. Efter § 362 indsættes:

»§ 362 a. Der tilkommer den advokat, som forud for eventuel anmeldelse til politiet vejleder forurettede i sager om overtrædelse af straffelovens §§ 210 eller 216-223, § 225, jf. §§ 216-223, eller § 232, et salær og eventuel godtgørelse, jf. § 750, stk. 4.

Stk. 2. Salær og eventuel godtgørelse fastsættes af Retten på Færøerne. Hvis der er fastsat takster efter § 362, stk. 7, fastsættes salæret på baggrund af disse. Fastsættelsen af salær og eventuel godtgørelse sker ved særskilt beslutning, når retten har modtaget oplysninger om samtalens varighed og indhold. § 362, stk. 5 og 6, finder tilsvarende anvendelse. Hvis advokaten efterfølgende beskikkes som advokat for den forurettede, fastsættes et samlet salær og eventuel godtgørelse ved særskilt beslutning samtidig med sagens eller retshandlingens afslutning, jf. § 362, stk. 4.«

31. I § 370 indsættes som stk. 2:

»Stk. 2. Stk. 1 finder dog ikke anvendelse på retsmøder efter § 36 a.«

32. § 402, stk. 5, 2. pkt., ophæves, og i stedet indsættes:

»Ønsker en anden part, at ankesagen behandles af Højesteret, indbringer denne part ankesagen for Højesteret ved at indlevere et svarskrift til landsretten med anmodning om sagens behandling i Højesteret inden udløbet af den frist, som landsretten har fastsat for afgivelse af svarskrift. Landsretten sender inden 1 uge efter modtagelse af svarskriftet sagen til Højesteret.«

33. I § 425, stk. 3, 1. pkt., indsættes efter »362, stk. 4,«: »og § 362 a, stk. 2,«.

34. I § 447, stk. 2, 1. og 2. pkt., indsættes efter »repræsenterer en part«: »eller i medfør af § 306, stk. 3, nr. 4, repræsenterer en landsstyremyndighed eller en statslig myndighed«.

35. Efter § 478 indsættes:

»§ 478 a. Retten kan i sager om forældremyndighed, jf. § 470, nr. 2, udpege en børnesagkyndig til at deltage i forberedende møder. Retten kan med henblik på at opnå forlig anmode den børnesagkyndige om at afholde en samtale med parterne eller barnet og om at indhente oplysninger, medmindre en part modsætter sig dette.«

36. I § 480, stk. 1, 1. pkt., ændres »lov« til: »lagtingslov«.

37. I § 480 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2. Retten anmoder en børnesagkyndig om at afholde samtalen.«

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

38. I § 481, 2. pkt., ændres »§ 480« til: »§§ 478 a og 480«.

39. I § 482, 1. pkt., indsættes efter »bevisførelse,«: »børnesagkyndig deltagelse i sagsforberedelsen,«, og »479-481« ændres til: »478 a-481«.

40. Overskriften til kapitel 52 affattes således:

»Kapitel 52

Sager om faderskab og medmoderskab«.

41. I § 488, stk. 1, indsættes efter »faderskab«: »og medmoderskab«.

42. I § 492, stk. 2, indsættes efter »fader«: »eller medmoder«.

43. I § 493, stk. 3, 1. pkt., indsættes efter »fader«: »eller medmoder«.

44. I § 493, stk. 3, 2. pkt., ændres »enke« til: »ægtefælle«.

45. I § 494, 3. pkt., indsættes efter »fader«: »eller medmoder«.

46. I § 496, stk. 1, ændres »faderskabssag« til: »sag om faderskab eller medmoderskab«, og efter »avlingstiden« indsættes: », eller hvorvidt hun i medfør af lov om børns retsstilling har samtykket til, at moderen blev kunstigt befrugtet.«

47. I § 496, stk. 2, indsættes efter »avlingstiden«: », eller hvem der i medfør af lov om børns retsstilling har samtykket til, at hun blev kunstigt befrugtet«.

48. I § 517, stk. 1, 2. pkt., og stk. 4, 3. pkt., udgår »tvungen opfølgning efter udskrivning,«.

49. I § 517, stk. 1, indsættes som 3. pkt.:

»Sager om prøvelse af foranstaltninger efter lov om foranstaltninger mod smitsomme sygdomme og andre overførbare sygdomme, som har karakter af frihedsberøvelse, forelægges for Retten på Færøerne, hvis frihedsberøvelsen har fundet sted på Færøerne.«

50. I § 535, stk. 1, nr. 4, ændres »efter lov om forældremyndighed og samvær, bestemmelser om forældremyndighed og samvær, der er truffet af landsstyrets familieforvaltning, retsforlig om samvær« til: »eller barnets bopæl efter lagtingslov om forældremyndighed og samvær, bestemmelser om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær, der er truffet af landsstyrets familieforvaltning, retsforlig om barnets bopæl eller samvær«.

51. I § 552, stk. 1, indsættes som 3. pkt.:

»Der kan endvidere foretages udlæg i beslaglagt gods, der er i politiets besiddelse, for krav, der er under inddrivelse hos TAKS eller restanceinddrivelsesmyndigheden.«

52. I § 594 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2. Et barn, som har den fornødne alder og modenhed, skal under en samtale have mulighed for at give udtryk for sine egne synspunkter, medmindre det er til skade for barnet. Afholdes en samtale med barnet, skal der deltage en børnesagkyndig eller en repræsentant fra børneværnstjenesten. § 480, stk. 1, 1. pkt., og stk. 3, finder tilsvarende anvendelse.«

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

53. I § 594 indsættes efter stk. 2, der bliver stk. 3, som nyt stykke:

»Stk. 4. Medmindre der foreligger særlige omstændigheder, udsætter fogedretten inden fuldbyrdelse ved anvendelse af umiddelbar magt kortvarigt sagen med henblik på gennemførelse af børnesagkyndig rådgivning efter § 37 i lagtingslov om forældremyndighed og samvær.«

Stk. 3 bliver herefter stk. 5.

54. I § 596, stk. 1, 2. pkt., og § 617, 2. pkt., udgår », jf. § 5, stk. 1, nr. 1, litra c, i lov om finansiel virksomhed«.

55. I § 696, stk. 3, nr. 3, indsættes efter »§ 61, stk. 1«: »og 2«, og efter »før den betingede dom« indsættes: »eller i prøvetiden for den betingede dom«.

56. I § 696, stk. 5, nr. 1, indsættes efter »191,«: »191 a,«, og efter »290« indsættes: »eller § 290 a, stk. 2«.

57. I § 698, stk. 4, nr. 2, indsættes efter »dømte«: »og de i § 61, stk. 1 og 2, nævnte sager, hvor der alene kan blive spørgsmål om at idømme bøde i forbindelse med den betingede dom for det forhold, der er begået før den betingede dom eller i prøvetiden for den betingede dom«.

58. I § 710, stk. 1, ændres »væsentlig« til: »urimelig«.

59. I § 724, stk. 1, nr. 2, udgår »eller«.

60. I § 724, stk. 1, indsættes efter nr. 2 som nyt nummer:

»3) hvor straffelovens §§ 10 b eller 89 ville være anvendelig, hvis sigtede var at finde skyldig, når det skønnes, at ingen eller kun en ubetydelig straf ville blive idømt, og at domfældelse heller ikke i øvrigt vil være af væsentlig betydning, eller«.

Nr. 3 bliver herefter nr. 4.

61. I § 727, stk. 2, ændres »meddelelse herom er forkyndt for den pågældende inden 2 måneder fra afgørelsens dato« til: »afgørelsen er meddelt den pågældende med Digital Post eller anbefalet brev inden 2 måneder fra afgørelsens dato«, og »rettidig forkyndelse« ændres til: »rettidig meddelelse«.

62. I § 743, stk. 3, nr. 2, ændres »sagens behandling« til: »behandlingen af sagen«.

63. I § 744, stk. 1, nr. 2, ændres »at beskikke« til: »beskikkelse af«.

64. I § 750 indsættes efter stk. 3 som nyt stykke:

»Stk. 4. I sager om overtrædelse af straffelovens §§ 210 eller 216-223, § 225, jf. §§ 216-223, eller § 232 har den forurettede ret til en vederlagsfri samtale med en advokat forud for eventuel anmeldelse til politiet.«

Stk. 4-6 bliver herefter stk. 5-7.

65. I § 750, stk. 5, der bliver stk. 6, ændres »4« til: »5«.

66. I § 752, stk. 4, indsættes som 3. pkt.:

»I sager om overtrædelse af straffelovens §§ 210 eller 216-223, § 225, jf. §§ 216-223, eller § 232 har den forurettede ret til en vederlagsfri samtale med den beskikkede advokat efter sagens eller retshandlingens afslutning.«

67. I § 762, stk. 1, indsættes som nr. 5:

»5) Personen er 15 år eller derover, og efterforskningen vedrører en overtrædelse af straffelovens § 216 eller § 225, jf. § 216, hvor personen er forurettet.«

68. I § 766 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2. Retten kan bestemme, at sigtede deltager i et retsmøde ved anvendelse af telekommunikation med billede, hvis sigtedes forhold gør det nødvendigt for at forebygge undvigelse, og når retten finder det ubetænkeligt henset til formålet med det pågældende retsmøde og sagens øvrige omstændigheder. Stk. 1, 2.-4. pkt., finder tilsvarende anvendelse.«

Stk. 2 og 3 bliver herefter stk. 3 og 4.

69. I § 766, stk. 3, der bliver stk. 4, indsættes efter »hvis«: »betingelserne i stk. 3 er opfyldt.«, og nr. 1-3 ophæves.

70. I § 767, stk. 1, indsættes efter 1. pkt. som nyt punktum:

»Retten kan tilsvarende træffe sådan bestemmelse, hvis sigtedes forhold gør det nødvendigt for at forebygge undvigelse.«

71. I § 774, stk. 1, nr. 3, indsættes efter »6 år eller derover«: », eller en overtrædelse af straffelovens § 236, stk. 1 eller 2, § 279, jf. § 285, § 279 a, jf. § 285, § 281, jf. § 285, § 290, stk. 1, eller § 290 a, stk. 1, af lovgivningen om euforiserende stoffer eller af lovgivningen om våben og eksplosivstoffer, i det omfang overtrædelsen begås ved brug af internettet«.

72. I § 774, stk. 2, indsættes efter »omstændigheder ved lovovertrædelsen«: », eller hvis en sådan tilskyndelse alene består i politiets erhvervelse af rettigheder, genstande eller andet materiale, der i et nærmere bestemt omfang er udbudt på internettet«.

73. I § 775, stk. 2, 1. pkt., indsættes efter »polititjenestemænd«: »og ansatte i politiet med særlige efterforskningsmæssige kvalifikationer«.

74. I § 782, § 859, stk. 1, 3. og 4. pkt., § 905, stk. 2, 1. pkt., og stk. 4, § 945, stk. 3, nr. 2, § 947, stk. 1, nr. 1, § 970, stk. 2, og § 1033 ændres »oplyst lovligt forfald« til: »dokumenteret lovligt forfald«.

75. I § 790 indsættes som stk. 7:

»Stk. 7. Justitsministeren kan fastsætte regler om anvendelse af magt og sikringsmidler over for og undersøgelse uden retskendelse af personer, der er anbragt i en institution eller på et hospital m.v. i medfør af stk. 2, nr. 3 eller 4, i forbindelse med transport, der forestås af kriminalforsorgens personale.«

76. I § 795 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2. Er der afsagt dom i sagen, hvorved den tiltalte er idømt ubetinget fængsel i mere end 30 dage for en lovov‍ertrædelse, som er undergivet offentlig påtale, kan den tiltalte endvidere varetægtsfængsles, hvis der efter det om den tiltaltes forhold oplyste er bestemte grunde til at antage, at vedkommende vil udeblive uden lovlig grund efter tilsigelse til afsoning.«

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

77. I § 795, stk. 2, 1. pkt., der bliver stk. 3, 1. pkt., ændres »stk. 1« til: »stk. 1 eller 2«, og i 2. pkt. ændres »og § 793« til: »§ 793 og § 795, stk. 2,«.

78. I § 803 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2. Politiet kan modsætte sig, at varetægtsarrestanten modtager besøg, eller forlange, at besøg finder sted under kontrol, hvis varetægtsarrestantens forhold gør det nødvendigt for at forebygge undvigelse. Stk. 1, 3.-5. pkt., finder tilsvarende anvendelse.«

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

79. I § 804, stk. 1, 3. pkt., indsættes efter »orden og sikkerhed i varetægtsfængslet«: »eller varetægtsarrestantens forhold gør tilbageholdelse nødvendig for at forebygge undvigelse«.

80. I § 809 indsættes efter 3. pkt. som nyt punktum:

»For indsatte i den undervisningspligtige alder fastsætter justitsministeren særlige regler om undervisning.«

81. I § 810, 4. pkt., ændres »§ 803, stk. 2« til: »§ 803, stk. 3«.

82. I § 810 indsættes som stk. 2:

»Stk. 2. Justitsministeren kan fastsætte regler om anvendelse af magt og sikringsmidler over for og undersøgelse uden retskendelse af personer, der er anbragt på et hospital m.v. i medfør af stk. 1, i forbindelse med transport, der forestås af kriminalforsorgens personale.«

83. Overskriften til kapitel 84 affattes således:

»Kapitel 84

Indgreb i meddelelseshemmeligheden, observation, dataaflæsning, forstyrrelse eller afbrydelse af radio- eller telekommunikation, blokering af hjemmesider og overtagelse af tv-overvågning«.

84. I § 815, stk. 2, 7. pkt., og stk. 4, 4. pkt., og § 827, stk. 4, 4. pkt., ændres »Justitsministeriet« til: »Rigsadvokaten«.

85. I § 815, stk. 2, indsættes som 8. pkt.:

»Indgreb, der efter rettens opfattelse ikke burde være foretaget af Politiets Efterretningstjeneste, indberettes til Justitsministeriet.«

86. I § 815, stk. 4, indsættes som 5. pkt.:

»Indgreb, der efter rettens opfattelse ikke burde være foretaget af Politiets Efterretningstjeneste, indberettes til Justitsministeriet.«

87. I § 817, stk. 2, 1. pkt., ændres »§ 766, stk. 2« til: »§ 766, stk. 3«.

88. I § 822 indsættes som stk. 4:

»Stk. 4. Stk. 2 er ikke til hinder for, at oplysninger, der er tilvejebragt ved et indgreb i meddelelseshemmeligheden, anvendes som bevis i retten i en sag om opløsning af en forening.«

89. § 825, stk. 5, affattes således:

»Stk. 5. Må indgrebet antages at være af væsentlig betydning for efterforskningen, og vedrører efterforskningen en lovovertrædelse, der kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder eller derover, kan politiet foretage teleobservation ved

1) at indhente oplysninger fra udbydere af telenet eller teletjenester vedrørende lokaliseringen af en mobiltelefon, der antages benyttet af en mistænkt, eller

2) på anden måde ved hjælp af en gps eller et andet lignende apparat at registrere

a) en mistænkts færden eller

b) en anden persons færden, hvis den pågældende har tilknytning til en mistænkt eller til samme køretøj eller ejendom som en mistænkt el.lign.«

90. I § 825, stk. 6, ændres »stk. 5« til: »stk. 5, nr. 1,«.

91. I § 827, stk. 4, indsættes som 5. pkt.:

»Indgreb, der efter rettens opfattelse ikke burde være foretaget af Politiets Efterretningstjeneste, indberettes til Justitsministeriet.«

92. I § 828, stk. 1, indsættes efter »eller 119«: », § 263, stk. 2, eller §§ 263 a, 279, 279 a, 281, 290, 290 a, 300 a eller 301«.

93. I § 828, stk. 4, 1. pkt., ændres »kendelser efter stk. 2« til: »blokeringer«.

94. I § 828 indsættes som stk. 6:

»Stk. 6. Hvis øjemedet med blokeringen efter stk. 1 vedrørende straffelovens § 263, stk. 2, eller §§ 263 a, 279, 279 a, 281, 290, 290 a, 300 a eller 301 ville forspildes, hvis retskendelse skulle afventes, kan politiet træffe beslutning om blokering. Ved beslutning efter 1. pkt. skal politiet snarest muligt og senest inden 24 timer fra indgrebets iværksættelse forelægge sagen for retten. Retten afgør ved kendelse, om indgrebet kan godkendes, og om det kan opretholdes. Burde indgrebet efter rettens opfattelse ikke have været foretaget, skal retten give meddelelse herom til Rigsadvokaten. Indgreb, der efter rettens opfattelse ikke burde være foretaget af Politiets Efterretningstjeneste, indberettes til Justitsministeriet.«

95. Efter § 828 indsættes i kapitel 84:

»§ 828 a. Politiet kan fra andre myndigheder eller private overtage tv-overvågning i et område, hvis der er afgørende grunde til det med henblik på at forebygge eller efterforske en lovovertrædelse, der efter loven kan straffes med fængsel i 6 år eller derover eller udgør en forsætlig overtrædelse af straffelovens kapitel 12 eller 13, og som kan medføre eller har medført fare for menneskers liv eller velfærd eller for betydelige samfundsværdier. Det gælder dog ikke tv-overvågning i private hjem.

Stk. 2. Indgreb som nævnt i stk. 1 må ikke foretages, hvis det efter indgrebets formål, sagens betydning og den krænkelse og ulempe, som indgrebet må antages at forvolde den eller de personer, som indgrebet rammer, ville være et uforholdsmæssigt indgreb.

Stk. 3. Indgreb efter stk. 1 sker efter rettens kendelse. I kendelsen anføres det område, som indgrebet angår, og de konkrete omstændigheder i sagen, hvorpå det støttes, at betingelserne for indgrebet er opfyldt. Kendelsen kan til enhver tid omgøres. Endvidere fastsættes det tidsrum, inden for hvilket indgrebet kan foretages. Tidsrummet kan forlænges. Forlængelsen sker ved kendelse.

Stk. 4. Hvis indgrebets øjemed ville forspildes, dersom retskendelse skulle afventes, kan politiet træffe beslutning om at foretage indgrebet. I så fald skal politiet snarest muligt og senest inden 24 timer fra indgrebets iværksættelse forelægge sagen for retten. Retten afgør ved kendelse, om indgrebet kan godkendes, og om det kan opretholdes, og i bekræftende fald for hvilket tidsrum, jf. stk. 3, 2. og 4.-6. pkt. Burde indgrebet efter rettens opfattelse ikke have været foretaget, skal retten give meddelelse herom til Rigsadvokaten. Indgreb, der efter rettens opfattelse ikke burde være foretaget af Politiets Efterretningstjeneste, indberettes til Justitsministeriet.

Stk. 5. Det påhviler den, der har rådighed over tv-overvågning, at bistå politiet med at overtage tv-overvågning. § 225 finder tilsvarende anvendelse på den, som uden lovlig grund undlader at yde bistand efter 1. pkt.

Stk. 6. § 236 finder tilsvarende anvendelse. Når pålæg meddeles en erhvervsvirksomhed, finder § 236 tilsvarende anvendelse for andre, der i kraft af deres tilknytning til virksomheden har fået kendskab til sagen.

Stk. 7. Politiet kan overtage tv-overvågning med magt, herunder skaffe sig adgang til lokaler, hvorfra tv-overvågningen kan overtages.

Stk. 8. Reglerne i §§ 816, 817 og 824 finder tilsvarende anvendelse.

Stk. 9. Efterfølgende underretning om et foretaget indgreb sker efter reglerne i § 821, stk. 1, 3 og 4. Underretningen gives til den, der har rådighed over den tv-overvågning, der har været overtaget.«

96. I § 842, stk. 1, 1. pkt., indsættes efter »§ 192 b, stk. 1-3,«: »§ 236,«.

97. I § 843 indsættes som stk. 3:

»Stk. 3. Stk. 1 er ikke til hinder for, at oplysninger, som politiet har fået ved en ransagning, anvendes som bevis i retten i en sag om opløsning af en forening.«

98. I § 844, stk. 1, nr. 3, udgår »og«.

99. I § 844, stk. 1, nr. 4, ændres »forfølgning.« til: »forfølgning, og«.

100. I § 844, stk. 1, indsættes som nr. 5:

»5) til sikring af krav, der er under inddrivelse hos TAKS eller restanceinddrivelsesmyndigheden.«

101. § 845, stk. 2, nr. 2, affattes således:

»2) beslaglæggelse anses for nødvendig for at sikre

a) det offentliges krav på sagsomkostninger, krav på konfiskation efter straffelovens § 75, stk. 1, 1. pkt., 2. led, og 2. pkt., og stk. 3, § 76 a, stk. 5, og § 77 a, 2. pkt., bødekrav eller forurettedes krav på erstatning i sagen eller

b) krav, der er under inddrivelse hos TAKS eller restanceinddrivelsesmyndigheden, uanset om gælden har tilknytning til den sag, som mistanken angår.«

102. I § 848, stk. 3, 3. pkt., og § 851, stk. 3, 2. pkt., ændres »stk. 7« til: »stk. 8«.

103. I § 849, stk. 3, ændres »eller forurettedes krav på erstatning« til: », forurettedes krav på erstatning eller krav, der er under inddrivelse hos TAKS eller restanceinddrivelsesmyndigheden,«.

104. I § 850, stk. 2, 1. pkt., ændres »stk. 9« til: »stk. 10«.

105. I § 850, stk. 3, 1. pkt., og § 857, stk. 1, 1. pkt., ændres »lov« til: »lov eller lagtingslov«.

106. I § 850 indsættes efter stk. 6 som nyt stykke:

»Stk. 7. Politiet kan træffe afgørelser om pålæg om edition af oplysninger om transaktioner, konti, depoter, bokse el.lign. fra virksomheder eller personer, der er omfattet af § 1, stk. 1, nr. 1, 3, 5, 6, 8-11, 19-21, 23 eller 24, i lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme eller § 1, stk. 1, nr. 1-4, i lagtingslov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme. Politiet kan i afgørelsen om pålæg om edition efter 1. pkt. bestemme, at der fra virksomheder og personer, der er omfattet af § 1 i lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme eller § 1 i lagtingslov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme, kan indhentes oplysninger, som de pågældende har rådighed over, om transaktioner på en konto, hvortil der er overført midler ved en transaktion, som er omfattet af afgørelsen om edition, eller ved en transaktion, der udspringer af en transaktion, som er omfattet af afgørelsen om edition. Stk. 4, 2. pkt., finder tilsvarende anvendelse. Politiets afgørelser efter dette stykke skal være skriftlige og ledsaget af grunde.«

Stk. 7-9 bliver herefter stk. 8-10.

107. I § 851, stk. 2, 1. pkt., ændres »en kendelse« til: »et pålæg«.

108. I § 851, stk. 2, 2. pkt., ændres »Rettens kendelse« til: »Rettens kendelse efter § 850, stk. 2, eller politiets afgørelse efter § 850, stk. 7,«.

109. I § 852, 3. pkt., ændres »§ 850, stk. 9« til: »§ 850, stk. 10«.

110. I § 855, stk. 2, 1. pkt., ændres »og dernæst bødekrav« til: »dernæst bødekrav og dernæst krav, der er under inddrivelse hos TAKS eller restanceinddrivelsesmyndigheden«.

111. I § 855, stk. 3, 3. pkt., indsættes efter »jf. § 583, stk. 2«: », jf. dog stk. 5«.

112. I § 855 indsættes efter stk. 4 som nyt stykke:

»Stk. 5. En afgørelse om anvendelse af beslaglagt gods til fyldestgørelse af krav, der er under inddrivelse hos TAKS eller restanceinddrivelsesmyndigheden, har uanset stk. 3, 3. pkt., den virkning, at beslaglæggelsen bevarer sin gyldighed, jf. § 853, stk. 2, forudsat at der inden 4 uger anlægges sag i den borgerlige retsplejes former om det sikrede krav eller foretages udlæg for dette. Har retten i medfør af stk. 4, 1. pkt., bestemt, at en beslaglæggelse til sikring af et erstatningskrav bevarer sin gyldighed, regnes fristen fra rettens afgørelse efter stk. 4, 2. pkt. Sluttes en sag ved påtaleopgivelse eller frifindelse, bevarer en beslaglæggelse til sikkerhed for krav, der er under inddrivelse hos TAKS eller restanceinddrivelsesmyndigheden, uanset stk. 3, 4. pkt., sin gyldighed, jf. § 853, stk. 2, forudsat at der inden 4 uger anlægges sag i den borgerlige retsplejes former om det sikrede krav eller foretages udlæg for dette. § 854 finder tilsvarende anvendelse.«

Stk. 5 bliver herefter stk. 6.

113. I § 859, stk. 2, ændres »hospital for sindslidende« til: »psykiatrisk afdeling«.

114. I § 860 indsættes som 2. og 3. pkt.:

»Er sigtede udeblevet fra et retsmøde trods lovlig indkaldelse og uden dokumenteret lovligt forfald, kan retten afsige kendelse efter 1. pkt. uden sigtedes tilstedeværelse. Det skal fremgå af indkaldelsen til retsmødet, at udeblivelse uden dokumenteret lovligt forfald kan medføre, at retten afsiger kendelse som nævnt i 2. pkt.«

115. I § 861, stk. 2, 1. pkt., ændres »hospital for sindslidende m.v.« til: »psykiatrisk afdeling«.

116. I § 861 indsættes som stk. 3:

»Stk. 3. Justitsministeren kan fastsætte regler om anvendelse af magt og sikringsmidler over for og undersøgelse uden retskendelse af personer, der er indlagt på psykiatrisk afdeling i medfør af § 859, stk. 2, i forbindelse med transport, der forestås af kriminalforsorgens personale.«

117. Efter § 869 indsættes i kapitel 89:

»§ 869 a. Er der en særligt bestyrket mistanke om, at en person, hvis identitet er politiet bekendt, har begået en lovovertrædelse, der efter loven kan medføre fængsel i 6 år eller derover, kan politiet offentliggøre et fotografi, et signalement eller andre oplysninger, der er egnede til at identificere den pågældende, i presse, radio, fjernsyn eller anden form for medie med henblik på at identificere vidner, hvis vidnernes forklaringer må antages at være af afgørende betydning for strafforfølgningens gennemførelse eller for at forebygge yderligere lovovertrædelser af tilsvarende grovhed.

Stk. 2. I forbindelse med offentliggørelse af oplysninger som nævnt i stk. 1 kan der gives oplysninger om den påsigtede kriminalitet og om den sigtedes identitet, herunder navn, stilling og bopæl.

Stk. 3. Offentliggørelse som nævnt i stk. 1 må ikke foretages, hvis det efter indgrebets formål, sagens betydning og den krænkelse og ulempe, som indgrebet må antages at forvolde den, som det rammer, ville være et uforholdsmæssigt indgreb.

Stk. 4. Afgørelse om offentliggørelse træffes af politiet.«

118. I § 885, stk. 3, indsættes efter »Polititjenestemænd«: »eller ansatte i politiet«.

119. I § 904 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2. Retten kan bestemme, at tiltalte deltager i retsmøder under hovedforhandlingen ved anvendelse af telekommunikation med billede, hvis tiltaltes forhold gør det nødvendigt for at forebygge undvigelse, og når retten finder det ubetænkeligt henset til formålet med de pågældende retsmøder og sagens øvrige omstændigheder.«

Stk. 2 og 3 bliver herefter stk. 3 og 4.

120. I § 904, stk. 3, der bliver stk. 4, indsættes efter »stk. 1«: »eller truffet bestemmelse i medfør af stk. 2«.

121. I § 905, stk. 3, nr. 3, indsættes efter »konfiskation«: », udvisning«.

122. I § 905, stk. 3, nr. 4, ændres »end konfiskation, førerretsfrakendelse« til: », end at en foranstaltning efter straffelovens § 68 skal have sit forblivende med en allerede idømt foranstaltning, konfiskation, udvisning, frakendelse efter lagtingslov om færdsel eller lagtingslov om sikkerhed til søs«.

123. I § 906, stk. 5, indsættes efter »polititjenestemand«: »eller en ansat i politiet«.

124. I § 906, stk. 8, ændres »polititjenestemand, der har udført foranstaltninger« til: »polititjenestemand eller en ansat i politiet, der har udført foranstaltninger«, og »polititjenestemandens identitet« ændres til: »polititjenestemandens eller den ansattes identitet«.

125. I § 939, stk. 2, indsættes efter »§ 904«: », stk. 1«.

126. I § 952, stk. 1, indsættes efter »for lovovertrædelsen«: », medmindre anken er til fordel for tiltalte«.

127. I § 957, stk. 1, 2. pkt., ændres »digital post« til: »Digital Post«.

128. I § 967, stk. 2, 2. pkt., indsættes efter »§ 892«: », § 894, stk. 2,«.

129. I § 970, stk. 2, ændres »og hvor anken omfatter bevisbedømmelsen, kan retten ved kendelse afvise tiltaltes anke, hvis retten finder, at sagen ikke med nytte kan behandles, uden at tiltalte er til stede.« til: »afviser retten ved kendelse tiltaltes anke, medmindre retten undtagelsesvis finder det nødvendigt at fremme sagen i tiltaltes fravær.«

130. I § 970, stk. 3, og § 1012, stk. 5, 2. pkt., udgår »anklageskrift eller«.

131. I § 970, stk. 3, indsættes som 2. og 3. pkt.:

»Afvisning kan ske forud for hovedforhandlingen. Før der træffes afgørelse om afvisning af en anke, skal tiltaltes forsvarer og anklagemyndigheden have adgang til at udtale sig om spørgsmålet og gives frist for deres eventuelle bemærkninger, hvorefter retten træffer afgørelse.«

132. I § 971, stk. 2, 1. pkt., ændres »anken« til: »anklagemyndighedens anke eller kontraanke«.

133. I § 1012, stk. 1, 1. pkt., og stk. 3, 1. pkt., ændres »godtgør at have haft lovligt forfald« til: »dokumenterer at have haft lovligt forfald«.

134. I § 1029, stk. 2, 2. pkt., ændres »stk. 5« til: »stk. 6«.

135. § 1054, stk. 5, affattes således:

»Stk. 5. Sagen behandles uden medvirken af domsmænd.«

136. I overskriften til kapitel 107 ændres »politipersonale« til: »personale i politiet og anklagemyndigheden«.

137. I § 1057, stk. 1, ændres »politipersonalets adfærd i tjenesten« til: »politipersonale eller andet personale i politiet og anklagemyndigheden, som varetager politimæssige opgaver eller opgaver, der relaterer sig til retshåndhævelse og strafforfølgning, når klagen angår adfærd udvist i tjenesten«.

138. § 1058, stk. 1, 3. pkt., ophæves.

139. I § 1058, stk. 2, indsættes efter »politiets«: »eller anklagemyndighedens«.

140. I § 1060, stk. 1, 2. pkt., indsættes efter »Politiet«: »og anklagemyndigheden«.

141. I § 1068, stk. 1, 1. pkt., ændres »en overordnet polititjenestemand« til: »en leder i politiet eller anklagemyndigheden«.

142. I § 1068, stk. 2, 1. pkt., ændres »til politiet, kan politiet tilbyde klageren« til: »til politiet eller anklagemyndigheden, kan klageren tilbydes«.

143. I § 1068, stk. 2, indsættes efter 1. pkt. som nyt punktum:

»I så fald sender politiet eller anklagemyndigheden en kopi af klagen til Politiklagemyndigheden.«

144. I § 1068, stk. 2, 2. pkt., der bliver 3. pkt., indsættes efter »politiet«: »ved klager over personale i politiet eller anklagemyndigheden ved klager over personale i anklagemyndigheden«.

145. I § 1068, stk. 4, 1. pkt., ændres »Den overordnede polititjenestemand« til: »Den leder«.

146. I § 1068, stk. 5, ændres »Politiet sender kopi af notitsen« til: »Hvis der klages over personale i politiet, skal kopi af notitsen sendes«.

147. I § 1068, stk. 5, indsættes som 2. pkt.:

»Hvis der klages over personale i anklagemyndigheden, skal kopi af notitsen sendes til Politiklagemyndigheden, den regionale statsadvokat og Rigsadvokaten.«

148. I § 1069, stk. 1, nr. 3, indsættes efter »undersøgelseskommissioner«: »og granskningskommissioner«.

149. I § 1072, stk. 1, 1. pkt., indsættes efter »adfærdsklagesag«: »om personale i politiet«.

150. I § 1072, stk. 1, indsættes som 3. og 4. pkt.:

»Politiklagemyndigheden underretter vedkommende statsadvokat og Rigsadvokaten, når der indledes en adfærdsklage om personale i anklagemyndigheden. Politiklagemyndigheden underretter endvidere vedkommende statsadvokat og Rigsadvokaten om afgørelsen i adfærdsklagesager.«

151. I § 1074 udgår », som politipersonale har truffet«.

152. I overskriften til kapitel 108 ændres »politipersonale« til: »personale i politiet og anklagemyndigheden«.

153. I § 1076, 1. pkt., ændres »af politipersonale i tjenesten« til: »i tjenesten af politipersonale eller andet personale i politiet og anklagemyndigheden, som varetager politimæssige opgaver eller opgaver, der relaterer sig til retshåndhævelse og strafforfølgning,«.

154. I § 1077, stk. 1, ændres »politipersonale i tjenesten har begået« til: »der er begået«.

155. I § 1078, stk. 1, udgår », der er begået af politipersonale,«.

156. § 1078, stk. 2, affattes således:

»Stk. 2. Politiklagemyndigheden efterforsker ikke sager, hvor politipersonale i forbindelse med udrykningskørsel overtræder færdselslovens hastighedsbestemmelser i et køretøj mærket med politiets kendetegn eller med synlige udrykningssignaler, medmindre der er konkret anledning hertil.«

157. I § 1085, stk. 2, udgår », som politipersonale har truffet«.

§ 2

I lov nr. 719 af 13. juni 2023 for Færøerne om fuldbyrdelse af straf m.v. foretages følgende ændringer:

1. I § 8 indsættes som stk. 4:

»Stk. 4. For dømte, der efter reglerne i kapitel 13 a er meddelt tilladelse til strafudståelse på bopælen under intensiv overvågning og kontrol, iværksættes fuldbyrdelsen, når kriminalforsorgen giver meddelelse til den pågældende herom.«

2. I overskriften til kapitel 7 indsættes efter »afsoningsinstitution«: »m.v.«

3. I § 20, stk. 2, § 48, stk. 2, nr. 2, og overskriften til kapitel 13 ændres »pensioner« til: »udslusningspladser«.

4. I § 20 indsættes efter stk. 2 som nyt stykke:

»Stk. 3. I særlige tilfælde kan fængselsstraf endvidere fuldbyrdes på den dømtes bopæl under intensiv overvågning og kontrol efter reglerne i kapitel 13 a.«

Stk. 3 bliver herefter stk. 4.

5. I § 21, stk. 1, indsættes efter »fuldbyrdes«: »normalt«.

6. I § 48, stk. 2, indsættes efter nr. 2 som nyt nummer:

»3) undergiver sig intensiv overvågning og kontrol på bopælen, jf. stk. 3,«.

Nr. 3 og 4 bliver herefter nr. 4 og 5.

7. I § 48 indsættes som stk. 3:

»Stk. 3. Ved vilkår som nævnt i stk. 2, nr. 3, kan der træffes bestemmelse om, at reglerne i §§ 78 b-78 f eller regler udstedt i medfør heraf helt eller delvis skal finde tilsvarende anvendelse.«

8. § 50 a ophæves, og i stedet indsættes:

»§ 50 a. Kriminalforsorgen bestemmer, om indsatte, der er idømt tidsbestemt fængselsstraf i mere end 6 måneder, kan udstationeres til egen bopæl under intensiv overvågning og kontrol eller til udslusningspladser, når

1) en tredjedel af straffen er udstået,

2) der ikke skønnes at være risiko for misbrug af udstationeringen og

3) hensynet til retshåndhævelsen ikke i øvrigt taler imod udstationering.

Stk. 2. Udstationering efter stk. 1 kan tidligst ske 8 måneder før forventet prøveløsladelse.

Stk. 3. Udstationering til egen bopæl under intensiv overvågning og kontrol efter stk. 1 forudsætter, at der er sikret den indsatte passende beskæftigelse og underhold.

Stk. 4. Udstationering til egen bopæl under intensiv overvågning og kontrol efter stk. 1 forudsætter desuden, at den indsattes boligforhold er af en sådan beskaffenhed, at udstationeringen kan gennemføres, og at personer over 18 år, der har samme bopæl som den indsatte, meddeler samtykke dertil.

§ 50 b. Justitsministeren fastsætter nærmere regler om udstationering til egen bopæl under intensiv overvågning og kontrol og til udslusningspladser, herunder om behandling af sager om udstationering, om vilkår, om kontrol og tilsyn m.v. og om tilbagekaldelse af tilladelser til udstationering.

§ 50 c. Justitsministeren kan iværksætte forsøgsordninger med udgang i form af frigang.

Stk. 2. Justitsministeren fastsætter nærmere regler om forsøg efter stk. 1, herunder om, at de tidsmæssige betingelser, der kan fastsættes i henhold til § 50, stk. 1, ikke skal være opfyldt.«

9. Efter kapitel 13 indsættes:

»Kapitel 13 a

Fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol

Anvendelsesområde

§ 78 a. Justitsministeren eller den, der bemyndiges dertil, kan efter ansøgning fra personer, der er idømt fængselsstraf i indtil 6 måneder, meddele tilladelse til, at straffen udstås på bopælen under intensiv overvågning og kontrol efter reglerne i §§ 78 b-78 f.

Stk. 2. Justitsministeren fastsætter regler om den administrative behandling af ansøgninger om strafudståelse på bopælen under intensiv overvågning og kontrol. Justitsministeren kan i forbindelse hermed bestemme, at der kun tillægges ansøgninger indgivet inden udløbet af bestemte frister opsættende virkning, således at straffuldbyrdelsen udsættes.

Betingelser for meddelelse af tilladelse

§ 78 b. Tilladelse til strafudståelse på bopælen under intensiv overvågning og kontrol kan meddeles, hvis

1) den dømtes boligforhold er af en sådan beskaffenhed, at straffuldbyrdelse på bopælen kan gennemføres under intensiv overvågning og kontrol,

2) den dømtes beskæftigelsesforhold i form af arbejde, uddannelse el.lign. er af en sådan beskaffenhed, at straffuldbyrdelsen kan gennemføres under intensiv overvågning og kontrol, og

3) personer, der har samme bopæl som den dømte, og som er over 18 år, meddeler samtykke til, at straffen kan fuldbyrdes på den fælles bopæl.

Stk. 2. Betingelsen i stk. 1, nr. 2, gælder ikke for personer, der er idømt fængselsstraf i 30 dage eller derunder. Der kan endvidere dispenseres fra betingelsen i særlige tilfælde, hvor den dømtes beskæftigelsessituation taler for det.

Stk. 3. Tilladelse til strafudståelse på bopælen nægtes meddelt, hvis særegne hensyn til retshåndhævelsen undtagelsesvis kræver dette, eller hvis denne fuldbyrdelsesform som følge af den dømtes forhold ikke findes hensigtsmæssig.

Stk. 4. Kriminalforsorgen foretager til brug for afgørelsen af, om den dømte opfylder betingelserne i stk. 1, en nærmere undersøgelse af den dømtes personlige forhold, herunder vedkommendes boligforhold, beskæftigelsesforhold og fysiske og psykiske tilstand. Hvis kriminalforsorgen finder det fornødent, kan denne i forbindelse med undersøgelsens foretagelse bestemme, at den dømte skal aflægge udåndingsprøver og urinprøver.

Stk. 5. Hvis den dømte ikke medvirker til den nævnte undersøgelse i stk. 4, kan tilladelse til strafudståelse på bopælen ikke meddeles.

Vilkår

§ 78 c. Tilladelse til strafudståelse på bopælen under intensiv overvågning og kontrol meddeles, på vilkår af at den dømte i fuldbyrdelsesperioden

1) ikke begår strafbart forhold,

2) kun forlader sin bopæl inden for de af kriminalforsorgsområdet fastsatte tidsrum,

3) kun forlader sin bopæl for at deltage i aktiviteter, som kriminalforsorgsområdet har godkendt,

4) ikke indtager alkohol, euforiserende stoffer eller andre stoffer, der er forbudt efter den almindelige lovgivning,

5) ikke helt eller delvis udebliver fra sit arbejde, uddannelse el.lign.,

6) efterkommer pålæg fra kriminalforsorgsområdet om deltagelse i et program, der skønnes egnet til at forbedre den dømtes muligheder for fremover at leve en kriminalitetsfri tilværelse,

7) undergiver sig kriminalforsorgens tilsyn og kontrol, herunder elektronisk kontrol m.v., og overholder de forskrifter, som kriminalforsorgen fastsætter til gennemførelsen af tilsynet, og

8) holder kriminalforsorgsområdet underrettet om forhold af betydning for straffuldbyrdelsen på bopælen og møder op hos kriminalforsorgsområdet efter dettes nærmere bestemmelse.

Stk. 2. Der kan endvidere fastsættes andre vilkår, der findes hensigtsmæssige, herunder vilkår om, at den dømte i fuldbyrdelsesperioden underkaster sig en struktureret, kontrolleret alkoholistbehandling.

Gennemførelse af tilsyn, kontrol m.v.

§ 78 d. Under fuldbyrdelsen fører kriminalforsorgen tilsyn med den dømte, herunder med overholdelsen af de i § 78 c nævnte vilkår for tilladelsen. Inden fuldbyrdelsen iværksættes, skal kriminalforsorgsområdet vejlede den dømte om de rettigheder og pligter, som tilsynet og de for fuldbyrdelsen fastsatte vilkår indebærer, herunder om virkninger af vilkårsovertrædelser.

Stk. 2. Justitsministeren fastsætter regler om tilsynets gennemførelse, herunder om tilsynets iværksættelse, kontakthyppighed, elektronisk overvågning, kontrolbesøg, foretagelse af udåndingsprøver og urinprøver m.v.

Tilbagekaldelse af tilladelse

§ 78 e. Tilladelse til strafudståelse på bopælen under intensiv overvågning og kontrol kan tilbagekaldes af justitsministeren eller den, der bemyndiges dertil, hvis

1) den dømte anmoder derom,

2) den dømte inden fuldbyrdelsens iværksættelse har begået strafbart forhold,

3) den dømte på tidspunktet for fuldbyrdelsens iværksættelse eller under denne frihedsberøves af anden grund end til fuldbyrdelse af den fængselsstraf, tilladelsen vedrører, eller

4) den dømte på tidspunktet for fuldbyrdelsens iværksættelse eller under denne ikke længere opfylder de nævnte betingelser i § 78 b, stk. 1.

Stk. 2. En tilladelse kan endvidere tilbagekaldes, hvis den dømte under fuldbyrdelsen overtræder et eller flere af de nævnte vilkår i § 78 c, stk. 1. Det samme gælder, hvis den dømte overtræder et vilkår fastsat i medfør af § 78 c, stk. 2, eller hvis kriminalforsorgens tilsyn og kontrol med den dømte ikke kan gennemføres på grund af dennes adfærd.

Stk. 3. Den dømte underrettes snarest muligt om tilbagekaldelsen af tilladelsen.

§ 78 f. Tilbagekaldes en tilladelse til strafudståelse på bopælen under intensiv overvågning og kontrol efter fuldbyrdelsens iværksættelse, skal den dømte overføres til fængsel eller arresthus til afsoning af reststraffen.

Stk. 2. Kriminalforsorgsområdet kan bestemme, at den dømte midlertidigt skal overføres til arresthus på Færøerne, mens spørgsmålet om tilbagekaldelse behandles.

Stk. 3. Justitsministeren fastsætter regler om overførsel af dømte til fængsel eller arresthus.«

10. I § 106 indsættes efter stk. 2 som nyt stykke:

»Stk. 3. En dømt, der har udstået straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol, jf. kapitel 13 a, har ret til erstatning efter reglerne i retsplejelovens § 1049, hvis den dømte uforskyldt har udstået straf i for lang tid.«

Stk. 3 bliver herefter stk. 4.

§ 3

Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2024, jf. dog stk. 2.

Stk. 2. Justitsministeren fastsætter tidspunktet for ikrafttrædelse af § 1, nr. 148.

Stk. 3. Lovens § 2, nr. 1, 2, 4, 5, 9 og 10, finder anvendelse på personer, der idømmes fængselsstraf den 1. maj 2024 eller senere.