L 148 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven. (Ændring af reglerne om hastesikring og udlevering af oplysninger om teletrafik, reglerne om genoptagelse af straffesager m.v.).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 23-05-2024

Afgivet: 23-05-2024

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 23. maj 2024

20231_l148_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 23. maj 2024

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af DF og EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget (DF og EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.

Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Danmarksdemokraterne

Danmarksdemokraternes medlemmer af udvalget er kritiske over for, at den praksis, som EU-Domstolens dom af 5. april 2022 i sag nr. C-140/20 (Commissioner of An Garda Síochána m.fl.) efter regeringens opfattelse medfører, betyder, at det bliver sværere for politiet at opklare grove forbrydelser.

Trafik- og lokaliseringsdata, som teleudbydere er pålagt at opbevare, er et uundværligt arbejdsredskab og bevismiddel for politiet i forbindelse med efterforskning og opklaring af forbrydelser. Derfor er Danmarksdemokraterne bekymrede for politiets fremtidige efterforskning af forbrydelser nu, hvor politiet ikke længere må få udleveret trafik- og lokaliseringsdata til at opklare grov kriminalitet såsom røveri og voldtægt.

Danmark er forpligtet til at rette ind efter EU-Domstolens afgørelser og den praksis, som denne dom lægger op til. Derfor støtter Danmarksdemokraterne lovforslaget, på trods af at Danmarksdemokraterne ikke ønsker, at politiets adgang til trafik- og lokaliseringsdata indskrænkes.

Desuden forventer Danmarksdemokraterne, at regeringens stillingtagen til den pågældende EU-dom ikke er udtryk for, at regeringen føler, at den ikke kan eller skal presse på for at ændre praksis på området i EU eller presse implementeringen af EU-domme som denne til det yderste i retning af en minimumsimplementering, som en tidligere regering har gjort med eksempelvis dommen fra Menneskerettighedsdomstolen af den 4. december 2008, S. og Marper mod Storbritannien, om opbevaring af fingeraftryk vedrørende sigtede, men ikke dømte personer.

Derfor forventer Danmarksdemokraternes medlemmer af udvalget, at lovforslaget er en minimumsimplementering af dommen, og at regeringen forholder sig kritisk og følger op på mulighederne for at udvide politiets muligheder for brug af trafik- og lokaliseringsdata, efter at loven træder i kraft.

3. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 2. april 2024 og var til 1. behandling den 12. april 2024. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og justitsministeren sendte den 20. december 2023 dette udkast til udvalget, jf. REU alm. del - bilag 87. Den 2. april 2024 sendte justitsministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 4 bilag på lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsbehandlingen stillet 4 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret med undtagelse af spørgsmål 4, som udvalget forventer besvaret inden 2. behandling.

Bjørn Brandenborg (S) Karin Gaardsted (S) Maria Durhuus (S) Gunvor Wibroe (S) Rasmus Prehn (S) Rasmus Stoklund (S) Trine Bramsen (S) Preben Bang Henriksen (V) Lars Christian Lilleholt (V) Jan E. Jørgensen (V) Tobias Grotkjær Elmstrøm (M) Nanna W. Gotfredsen (M) Aki-Matilda Høegh-Dam (SIU) Aaja Chemnitz (IA) Anna Falkenberg (SP) Betina Kastbjerg (DD) Peter Skaarup (DD) Steffen Larsen (LA) fmd. Sólbjørg Jakobsen (LA) Mai Mercado (KF) nfmd. Per Larsen (KF) Mikkel Bjørn (DF) Peter Kofod (DF) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Lisbeth Bech-Nielsen (SF) Astrid Carøe (SF) Rosa Lund (EL) Zenia Stampe (RV) Torsten Gejl (ALT)

Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)22
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5