L 143 Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi.

(Justering af satserne for grøn pulje, ændring af grøn pulje, bemyndigelser til at fastsætte regler om indberetning af oplysninger og offentliggørelse af oplysninger m.v.).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 23-05-2024

Afgivet: 23-05-2024

Betænkning afgivet af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget den 23. maj 2024

20231_l143_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget den 23. maj 2024

1. Ændringsforslag

Klima-, energi- og forsyningsministeren har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af LA og DF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (LA og DF) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for de stillede ændringsforslag.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Politiske bemærkninger

Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre

Socialistisk Folkepartis, Det Konservative Folkepartis og Radikale Venstres medlemmer af udvalget bemærker, at partierne stemmer for loven, der udmønter en del af en aftale, men noterer sig samtidig, at lovforslaget kun er et første mindre skridt i retning af at sikre langt mere vedvarende energi (VE) på land i Danmark. Bl.a. er der i forbindelse med behandlingen af lovforslaget udtrykt bekymring fra en række vestjyske kommuner (Holstebro Kommune, Struer Kommune og Lemvig Kommune), i forhold til om regeringen overhovedet kommer i mål med 32 energiparker, hvilket er forudsætningen for ambitionen om en firdobling af elproduktionen fra VE på land inden 2030. Dertil kommer en række andre barrierer for at nå målet, herunder et kompliceret regelsæt for solceller på offentlige og private tage.

SF, KF og RV opfordrer derfor til en tæt og løbende evaluering af loven, ligesom partierne vil arbejde for en mere strategisk tilgang til at nå målet, hvor der udpeges flere placeringer, sker hurtigere udrulning af infrastruktur og sikres større økonomiske incitamenter for de deltagende kommuner.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af klima-, energi- og forsyningsministeren, tiltrådt af udvalget:

1) I det under nr. 5 foreslåede § 14, stk. 2, ændres i 3. pkt. »nettoindekset« til: »nettoprisindekset«.

[Sproglig præcisering]

2) I den under nr. 7 foreslåede ændring af § 14, stk. 3, 3. pkt., der bliver stk. 4, 3. pkt., ændres »stk. 1, 3 og 4« til: »stk. 1 og 3 og stk. 4, 1. pkt.«

[Lovteknisk ændring]

Bemærkninger

Til nr. 1

Med ændringsforslaget præciseres det, at der i det foreslåede § 14, stk. 2, 3. pkt., menes Danmarks Statistiks nettoprisindeks, der omtales i det foreslåede § 14, stk. 2, 2. pkt. Det præciseres således, at regulering af rateindbetalingen sker på grundlag af den gældende årlige procentvise ændring i Danmarks Statistiks nettoprisindeks beregnet ud fra indekset i oktober måned.

Til nr. 2

Med ændringsforslaget præciseres den foreslåede ændring af § 14, stk. 3, 3. pkt., der bliver til stk. 4, 3. pkt., så der alene vil blive henvist til det relevante 1. pkt. i stk. 4. Ændringen har karakter af en lovteknisk rettelse.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 20. marts 2024 og var til 1. behandling den 18. april 2024. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og klima-, energi- og forsyningsministeren sendte den 20. december 2023 dette udkast til udvalget, jf. KEF alm. del - bilag 138. Den 20. marts 2024 sendte klima-, energi- og forsyningsministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 5 bilag på lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 7 spørgsmål til klima-, energi- og forsyningsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Anne Paulin (S) Ida Auken (S) Kris Jensen Skriver (S) Lea Wermelin (S) Mette Reissmann (S) Per Husted (S) Rasmus Horn Langhoff (S) fmd. Bjarne Laustsen (S) Kasper Roug (S) Linea Søgaard-Lidell (V) Lars Christian Lilleholt (V) Kim Valentin (V) Jan E. Jørgensen (V) Karin Liltorp (M) Henrik Frandsen (M) Mads Fuglede (DD) Kristian Bøgsted (DD) Steffen W. Frølund (LA) Steffen Larsen (LA) Mona Juul (KF) Dina Raabjerg (KF) Kim Edberg Andersen (DD) Morten Messerschmidt (DF) Signe Munk (SF) Carl Valentin (SF) Marianne Bigum (SF) nfmd. Søren Egge Rasmussen (EL) Samira Nawa (RV) Torsten Gejl (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)22
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5